שני צעירים מבלגיה הועמדו לדין במשפט לא שגרתי בקניה, לאחר שבפשיטה משטרתית על דירה ששהו בה נמצאו לא פחות מ-5,000 נמלים "ארוזות" במזרקים ומבחנות. הרשויות המקומיות מעריכות שמדובר במקרה של הברחת בעלי חיים נדירים בעלות אלפי דולרים.

המשטרה בקניה פשטה על בית שבו שהו לורנוי דייוויד וספה לודוויקס, שני אזרחי בלגיה בני 19, בדירה במחוז נקורו – שמוכר בשל פארקים לאומיים רבים בתחומו. בבית נמצאו 5,000 נמלים ארוזות ב-2,244 מבחנות ומזרקים שמולאו בצמר גפן, בהליך שנועד לאפשר לנמלים תנאים שיוכלו לשרוד בהן במשך חודשים.

הם הובאו לדיון בבית המשפט בבירה ניירובי, ושם הואשמו בסחר בלתי חוקי בבעלי חיים. השניים אמרו לשופט "שאספו את הנמלים לשם הנאה ולא ידעו שמדובר בעבירה על החוק".

אזרחי בלגיה שנעצרו בקניה בחשד לניסיון הברחת נמלים (צילום: AP)
שני אזרחי בלגיה שנעצרו בקניה בחשד לניסיון הברחת הנמלים|צילום: AP

במקרה נפרד, אזרח קניה ואזרח וייטנאם נעצרו גם הם בחשד לסחר בלתי חוקי בבעלי חיים, לאחר שנמצאו ברשותם 400 נמלים. שירותי חיות הבר של קניה אמרו שהארבעה היו מעורבים בהברחת הנמלים לשווקים באירופה ובאסיה, והנמלים כללו מין מסוים של נמלת הקציר, שנחשב ייחודי ומובחן למדינות מזרח אפריקה.

היצוא הבלתי חוקי של הנמלים "לא רק מערער את זכויותיה הריבוניות של קניה על המגוון הביולוגי שלה, אלא גם מונע מקהילות מקומיות וממוסדות מחקר והטבות אקולוגיות וכלכליות פוטנציאליות", נאמר בהודעת שירות חיות הבר של קניה. לאורך שנים בעבר נלחמה קניה בסחר של בעלי חיים גדולים ו"אייקוניים" כמו פילים, קרנפים, ובעלי חיים נוספים, או רק באיברים שנקצרו מהם. המקרים של ארבעת הגברים שנעצרו מסמל "שינוי במגמות הסחר – ממינים גדולים למינים פחות מוכרים, אך כן חיות בעלות ערך אקולוגי", נמסר משירות חיות הבר של קניה.

נמלים נדירות ארוזות שנתפסו בקניה לפני הברחה (צילום: רויטרס)
נמלים נדירות ארוזות שנתפסו בקניה לפני הברחה|צילום: רויטרס

הרשויות בקניה העריכו את שווי הנמלים בכמיליון שילינג (7,700 דולר). המחירים עבור נמלים יכולים להשתנות מאוד בהתאם למין ולשוק. פיליפ מורותי, סגן הנשיא לשימור בקרן חיות הבר באפריקה, אמר לסוכנות הידיעות AP שנמלים ממלאות תפקיד חשוב בהעשרת קרקעות, מאפשרות נביטה ומספקות מזון למינים כמו ציפורים.

"העניין הוא, כשאתה רואה יער בריא, כמו יער נגונג, אתה לא חושב על מה שהופך אותו לבריא - אלה היחסים, החל מהחיידקים ועד לנמלים ולדברים הגדולים יותר", אמר. מורותי הזהיר מפני הסיכון בסחר במינים ויצוא מחלות לתעשייה החקלאית של מדינות היעד. "גם אם יש סחר, הוא צריך להיות מוסדר ואף אחד לא צריך לקחת את המשאבים שלנו סתם כך", אמר.