סבב קרבות נרחב נרשם הלילה (בין שלישי לרביעי) בין צבאות הודו ופקיסטן, עם הרוגים ופצועים רבים משני הצדדים. סבב העימותים הלילה מסתמן כאחד הקשים ביותר שידעו שתי המדינות בהיסטוריה האלימה ביניהן, ועלול לגלוש לעימות רחב הרבה יותר. בשלב זה נראה כי האפשרות שהשתיים יעשו שימוש בנשק גרעיני הוא נמוך.

הודו, פקיסטן (צילום: google maps)
הודו, פקיסטן|צילום: google maps

צבא הודו פתח אתמול בלילה בגל תקיפות נרחב בעומק פקיסטן, נגד יעדים שהוגדרו כאתרי טרור. הודו פתחה בלחימה בתגובה על הפיגוע הקשה בקשמיר לפני שבועיים, שבו שלושה מחבלים רצחו 26 תיירים, מתוכם 25 אזרחי הודו. הודו האשימה את פקיסטן באחריות לפיגוע, למרות שלא הציגה הוכחות ברורות לכך. שניים מתוך שלושת המחבלים שביצעו את הפיגוע היו ממוצא פקיסטני.

לפחות 10 בני אדם נהרגו וקרוב ל-50 נפצעו בתקיפות של הודו הלילה, שלטענת פקיסטן פגעו רובן ככולן באזרחים ולא בגורמי טרור. הבוקר הודיעה פקיסטן כי לפחות 13 בני אדם, בהם גם נשים וילדים, נהרגו מפגיעת טיל ששיגר צבא הודו במסגד -מה שמעלה את מספר ההרוגים בצד הפקיסטני על קרוב ל-20.

מטוס קרב של צבא הודו שהתרסק בעימותים עם פקיסטן (צילום: reuters)
מטוס קרב של צבא הודו שהתרסק בעימותים עם פקיסטן|צילום: reuters
מטוס קרב של צבא הודו שהופל בעימותים עם פקיסטן (צילום: Faisal Khan, getty images)
מטוס קרב של צבא הודו שהופל בעימותים עם פקיסטן|צילום: Faisal Khan, getty images

בהודו הבהירו עם תחילת התקיפות כי לא כיוונו ליעדים של צבא פקיסטן, כדי לנסות ולהימנע מהסלמת העימות. ראש ממשלת פקיסטן שהבאז שריף מיהר להגיב וטען כי הודו נושאת באחריות להסלמה ולפקיסטן הזכות המלאה להגיב על התקיפות.

בתוך שעה קלה פתח צבא פקיסטן בהפגזה ארטילרית לעבר יעדים של הודו בקשמיר, ובהודו הודיעו כי נהרגו לפחות שלושה בני אדם, מתוכם ילד אחד, ועוד רבים נפצעו. בהמשך, שר ההגנה של פקיסטן חוואג'ה אסיף עדכן את התקשורת המקומית כי כוחות הצבא הפקיסטני הפילו חמישה מטוסי קרב הודיים ועוד כלי טיס בלתי מאויש. הוא הכחיש בהמשך כי פקיסטן לקחה שבויים הודים. גורמים בממשלת הודו אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי שלושה מטוסי קרב שלהם התרסקו, חלק מהם בשטח הודו.

נזקים כבדים בהודו ובפקיסטן (צילום: Chudary Naseer, getty images)
נזקים כבדים בהודו ובפקיסטן|צילום: Chudary Naseer, getty images

על פי דיווח ב-CNN, התקיפות של הודו הלילה בפקיסטן היו העמוקות ביותר מאז המלחמה בין השתיים ב-1971 (שהתרכזה בעיקר באזור בנגלדש של ימינו). במגזין אקונומיסט דווח כי חילופי המהלומות בין הצדדים הם קשים וחמורים יותר מחילופי מהלומות שהחליפו השתיים בשנים 2019 ו-2016, גם אז על רקע האשמותיה של הודו את פקיסטן במעורבות בפעילות טרור נגדה.

נזקים כבדים בעימותים בין הודו לפקיסטן (צילום: Chudary Naseer, getty images)
נזקים כבדים בעימותים בין הודו לפקיסטן|צילום: Chudary Naseer, getty images

ברשתות החברתיות פורסמו תיעודים רבים של הפצצות באזורים כפריים, מבודדים במהלך שעות הלילה. שר החוץ והיועץ לביטחון לאומי של ארה"ב מרקו רוביו שוחח הלילה עם היועצים לביטחון לאומי של הודו ופקיסטן, וקרא להן לגלות איפוק ולהימנע מהסלמה. מקורות בממשלת הודו סיפרו לרויטרס כי ביצעו שיחות עדכון לעמיתיהם בממשלות ארה"ב, בריטניה, ערב הסעודית, איחוד האמירויות ורוסיה כדי לעדכן אותם בפרטי ההסלמה. גם בסין קראו לשתי המדינות לגלות איפוק ולהימנע מהסלמה.

הודו תקפה מטרות טרור בפקיסטן (צילום: Faisal Khan, getty images)
הודו תקפה מטרות טרור בפקיסטן|צילום: Faisal Khan, getty images
תושבי קשמיר שורפים את דגל פקיסטן לאחר הפיגוע הקשה (צילום: AP)
תושבי קשמיר שורפים את דגל פקיסטן לאחר הפיגוע הקשה|צילום: AP

העימות הנרחב בין הודו לפקיסטן אינו נושא רק איומים צבאיים, ומגיע לאחר שהודו הפרה השבוע, לראשונה ב-60 השנים האחרונות, את אמנת חלוקת מי נהר האינדוס שמועברים לפקיסטן וקריטיים עבור תחומי החקלאות והאנרגיה שלה. בפקיסטן הזהירו כי צעד של עצירת הזרמת מי האינדוס ייחשב "צעד מלחמתי". בנוסף לכך, הודו עצרה את כל יחסי המסחר, הספנות, הדואר ועוד עם פקיסטן בתגובה על הפיגוע בקשמיר.

כוחות הביטחון של הודו בקשמיר לאחר הפיגוע הקשה (צילום: AP)
כוחות הביטחון של הודו בקשמיר לאחר הפיגוע הקשה|צילום: AP

מאז 2019, הודו רכשה 36 מטוסי קרב מתקדמים מסוג רפאל מצרפת, ופקיסטן הצטיידה בלפחות 20 מטוסי J-10 מהמתקדמים ביותר של סין. בנוסף, הודו רכשה מערכות הגנה אווירית S-400 מרוסיה, בעוד פקיסטן השיגה מערכות HQ-9 מסין.

במקביל, הודו רכשה בשנים האחרונות כטב"מים ישראליים מתקדמים מדגם "הרון". פקיסטן מנגד הצטיידה בשנים האחרונות בכטב"מים מתקדמים מטורקיה. שתי המדינות מחזיקות כמות גדולה של נשק גרעיני, על פי ההערכות כ-170 ראשי נפץ לכל אחת מהן. ההערכה כי אחת מהן תבחר בשלב זה להשתמש בנשק גרעיני נראית עדיין קלושה בלבד, אך החשש הוא כי השתיים ימשיכו להידרדר בעימותים צבאיים שעלולים להוביל למיס-קלקולציה".