נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי חשף אתמול (רביעי) כי המודיעין האוקראיני איתר לא פחות מ-155 אזרחים סינים הלוחמים בשורות כוחות צבא רוסיה. ההודעה הגיעה יממה לאחר שאוקראינה הודיעה על לכידת שני אזרחים סינים בשדה הקרב, ובמקביל למתקפה נרחבת גדולה וחדשה של הרוסים – בשיא המאמצים הבין-לאומיים להגיע להסכם להפסקת אש.

לפי זלנסקי, האזרחים הסינים גויסו באמצעות מודעות, בעיקר ברשתות החברתיות. "אנחנו אוספים מידע ומאמינים שיש עוד הרבה יותר," אמר נשיא אוקראינה, והוסיף כי בייג'ינג מודעת לסרטוני גיוס שהרוסים מפרסמים ברשתות החברתיות הסיניות. זלנסקי אמר כי באוקראינה יתבעו תשובות מממשלת סין, אך ההערכה היא כי מדובר בקבוצה של שכירי חרב ולא בגורמים שגויסו בהליך מדינתי מסודר מצידה של סין.

במקביל לחשיפה המדאיגה, מפקד צבא אוקראינה אולכסנדר סירסקי הזהיר בראיון שפורסם אתמול כי רוסיה פתחה במתקפה חדשה בצפון-מזרח המדינה במחוזות סומי וחארקוב. "אני יכול לומר שהנשיא צודק לחלוטין והמתקפה הזו למעשה כבר החלה," אמר סירסקי בראיון לעיתון מקומי.

"במשך מספר ימים, כמעט שבוע, אנחנו מבחינים כמעט בהכפלה של מספר התקפות האויב בכל הכיוונים המרכזיים בחזית," הוסיף סירסקי. המתקפה הזו בעלת משמעות מיוחדת, שכן מדובר באזורים שלא הייתה בהם לחימה עזה במהלך יותר משנה וחצי, והם לא חלק מגזרות הלחימה העיקריות שבהן פועל צבא רוסיה, כמו חבל דונבאס והמחוזות הכבושים בדרום.

 

 

בסין הכחישו מכול וכול קשר לאזרחים הסינים שנמצאו באוקראינה, ומבהירים כי קוראים כל העת לאזרחיהם להימנע מאזורי עימות. ביום שלישי האשים זלנסקי: "מדינה חדשה הצטרפה למלחמה נגדנו", אך אתמול הבהיר: "אין לנו הוכחה שניתנה הוראה מפורשת בנושא".

"האנשים האלה מגיעים לפדרציה הרוסית, למוסקווה. הבדיקות הרפואיות נמשכות שלושה עד ארבעה ימים, מרכזי האימונים פועלים בין חודש לחודשיים - ואז הם נלחמים בשטח אוקראינה," הודיע זלנסקי. זלנסקי אמר ביום שלישי כי הכוחות האוקראיניים הלוחמים באזור דונייצק השיגו את המסמכים, כרטיסי האשראי והנתונים האישיים של הלוחמים אזרחי סין. ביום רביעי הוסיף הנשיא האוקראיני כי אוקראינה "מוכנה להחליף" את שני האנשים תמורת שבויי מלחמה אוקראינים.

 

 

על פי הצבא האוקראיני, אחד האזרחים הסינים שנלכדו שילם כדי להצטרף לצבא הרוסי דרך מתווך בסין, במטרה להפוך לאזרח רוסי. לדבריו, הוא הצטרף לצבא רוסיה באמצעות גורם שלישי, ושילם 300 אלף רובל (כ-3,500 דולר) תמורת האפשרות להתגייס לכוחות המזוינים של רוסיה.

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)
מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און|צילום: רויטרס

הדיווח על מעורבות של לוחמים סינים בכוחות צבא רוסיה מגיע לאחר שקוריאה הצפונית שלחה לרוסיה לפני כחצי שנה כ-12 אלף חיילים, עם הערכה שבזמן הקרוב מספרם יגדל באלפים נוספים. על פי דיווח אתמול בוול סטריט ג'ורנל, כ-5,000 חיילים צפון קוריאנים נפגעו במלחמה, בעיקר במחוז קורסק ברוסיה, מתוכם נהרגו שליש.

המלחמה נמשכת למרות מאמצי הפסקת אש

ההתפתחויות האחרונות מגיעות בזמן שמוסקבה קרובה לדחיקה מלאה של הכוחות האוקראיניים מאחיזתם באזור קורסק, שהם החזיקו בו מאז אוגוסט האחרון ואשר נמצא מעבר לגבול ממחוז סומי. המהלך הזה אפשר לצבא רוסיה להתקדם לשטח אוקראינה ולקדם את המתקפה החדשה שהגנרל סירסקי חשף השבוע.

ולדימיר פוטין (צילום: reuters)
ולדימיר פוטין|צילום: reuters

זלנסקי אמר השבוע גם כי כוחות אוקראיניים נמצאים באזור בלגורוד הרוסי הסמוך, בניסיון להחזיק שטח קטן לאחר המפלה בקורסק. בחודשים האחרונים מתאפיינת המלחמה באוקראינה, שמתרחשת כבר יותר משלוש שנים ברציפות, במצב סטטי יחסי, ללא התקדמות של ממש מצד שני הצבאות – לאחר התקדמות גדולה של רוסיה במהלך שנת 2024.

הניסיונות של ממשל טראמפ להביא עד כה להסכם או משא ומתן לסיום המלחמה נראים יותר ויותר ככאלו שמתרחקים מהמטרה הסופית. בשבוע שעבר אמר שר החוץ של ארה"ב מרקו רוביו כי "בשבועות הקרובים, לא בחודשים, נדע עד כמה רוסיה רצינית בנוגע למשא ומתן להשגת שלום". לדבריו, אם יוחלט שרוסיה אינה רצינית "ארה"ב תידרש לחשב את צעדיה מחדש".