בממשל טראמפ מתחילים להבין כי הסיכויים להשגת הפסקת אש באוקראינה בזמן הקרוב נמוכים בהרבה מכפי שציפו, כך על פי שורת דיווחים בימים האחרונים. ברויטרס דווח כי בשל כך, בבית הלבן פועלים לגבש תוכניות חדשות להפעלת לחץ על הצדדים, ובעיקר על רוסיה, בניסיון להשיג פריצת דרך. ההתפתחות הזו מסמנת על שינוי של ממש בעמדת הממשל האמריקני, שבתחילת כהונת טראמפ סימן את חודשים אפריל ומאי כיעד להשגת הפסקת אש.
על פי דיווח בפוקס ניוז, טראמפ חש כי פוטין מורח את התקדמות שיחות המשא ומתן לסיום המלחמה, ומעוניין להגיב על כך בהידוק אכיפת הסנקציות המוטלות על רוסיה. טראמפ צפוי לבחור בשלב ראשון בהגברת האכיפה של הסנקציות הקיימות, בדגש על "צי הצללים" של רוסיה שעוסק בהובלת יותר מ-60% מיצוא הנפט שלה. גורמים שונים אמרו לפוקס כי נכון לעכשיו מידת אכיפת הסנקציות עומדת על כ-30% - וטראמפ מעוניין להעלות את המספר כדי ללחוץ על פוטין.
הנשיא טראמפ מביע בימים האחרונים תסכול הולך וגובר מהתנהלותו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין. בראיון ל-NBC ביום ראשון אמר טראמפ כי הוא "כועס מאוד ומאוכזב" לאחר שפוטין מתח ביקורת על אמינותו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, ואף אמר כי ישקול להטיל מכסים משניים של 25%-50% על מדינות שירכשו נפט רוסי.
לפי גורמים רשמיים אמריקאים, בשורת פגישות ושיחות שהתקיימו בסוף השבוע, הכירו בכירים בבית הלבן ובמחלקת המדינה בכך שפוטין מתנגד באופן פעיל לניסיונות וושינגטון להשיג הסכם שלום בר-קיימא. הם דנו באמצעים כלכליים או דיפלומטיים שיכולים לדחוף את רוסיה להתקרב להסכם.
שורת ההתפתחויות האחרונה מעידה על סימנים וניצנים ראשונים של משבר ביחסים המתרקמים מחדש בין וושינגטון ומוסקווה, לאחר שנים של נתק מאז תחילת המלחמה באוקראינה. הלילה דווח ברשת CNN כי קיריל דמיטרייב, שליחו המיוחד של פוטין וחבר צוות המשא ומתן החדש של הקרמלין, יגיע השבוע לוושינגטון וייפגש עם השליח המיוחד של טראמפ סטיב וויטקוף.
רוביו מפקפק בסיכויי השלום
בפגישה עם שרי החוץ של המדינות הבלטיות בשבוע שעבר, שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו הבהיר לעמיתיו כי השלום באוקראינה "אינו מובטח" וציין שארה"ב "עדיין רחוקה מהשגת הסכם", כך לפי דיווח ברויטרס.
"קיים תסכול עמוק מממשלת רוסיה בכל הנוגע למשא ומתן", אמר דובר המועצה לביטחון לאומי ג'יימס יואיט. "הנשיא טראמפ הבהיר שהוא ישקול להטיל סנקציות משניות על כל הנפט היוצא מרוסיה אם הם לא יהיו רציניים לגבי סיום הסכסוך בדרכי שלום".
הדרישות המקסימליסטיות של פוטין
ברויטרס דווח כי בכירים בממשל האמריקאי, כולל רוביו, היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ והגנרל קית' קלוג, שליח הממשל לאוקראינה, מביעים ספקות בנוגע למידת יכולתה של ארה"ב להשפיע על פוטין ללא ויתורים משמעותיים מצידה ומצד אירופה, במיוחד בנוגע לפעילותם הצבאית ביבשת.
במהלך החודשים האחרונים, וושינגטון הפעילה לחץ בעיקר על קייב והתקרבה לעמדות המדיניות של מוסקווה בנושאים רבים. אולם פוטין העלה דרישות מקסימליסטיות, שסביר שלא יתקבלו על ידי ארה"ב, אוקראינה או אירופה. דרישות אלה כוללות למשל נסיגה של כוחות נאט"ו וארה"ב מפעילות צבאית באירופה, במיוחד במדינות הגובלות עם רוסיה, וסירוב לפריסת כוחות שמירת שלום באוקראינה כחלק מהסכם – מהלך שמקודם על ידי בריטניה וצרפת.
מתקפה רוסית חדשה בפתח?
בהתאם לחששות הגוברים בממשל האמריקאי, באוקראינה מזהירים כי רוסיה מכינה מתקפה צבאית נרחבת שעלולה להימשך לאורך שנת 2025. מפקדים צבאיים ואנליסטים אוקראינים סיפרו לסוכנות הידיעות AP כי הקרמלין נערך למתקפה רב-כיוונית משולבת לאורך קו החזית באורך 1,000 ק"מ.
אנליסט צבאי אוקראיני הקשור למטה הכללי של הצבא בקייב סיפר כי "הם מכינים פעולות התקפיות בחזית שאמורות להימשך בין שישה לתשעה חודשים, כמעט כל 2025." בסוף השבוע, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר בביקורו בפריז כי המודיעין האוקראיני מעריך שרוסיה מתכוננת למתקפות חדשות בצפון-מזרח המדינה בגזרת סומי וחארקוב וכן בגזרת זפוריז'יה בדרום. "הם מושכים את השיחות ומנסים לגרום לארה"ב להיתקע בדיונים אינסופיים וחסרי תועלת על 'תנאים' מזויפים רק כדי לקנות זמן - ואז לנסות לתפוס עוד שטח," אמר זלנסקי.
לצד הכוונה להגביר את הלחץ על ארה"ב, טראמפ לא חסך השבוע את זעמו גם מאוקראינה בכלל וזלנסקי בפרט. "הנשיא טראמפ מתוסכל גם מפוטין וגם מזלנסקי בכל הנוגע לסיום המלחמה באוקראינה", נמסר אתמול בעדכון של הבית הלבן.
טראמפ תקף השבוע את זלנסקי כי הוא החליט לסגת שוב מהסכם המינרלים עם ארה"ב, זאת לאחר שארה"ב הגישה טיוטה חדשה שמעניקה לה שליטה דה-פקטו על כל המחצבים ומשאבי הטבע, וכך גם התשתיות והנמלים הקריטיים באוקראינה – באופן שיפגע באופן אנוש בריבונותה של קייב ויכולתה להשתקם מהמלחמה ורק יגביר את תלותה בארה"ב. "אם הוא יעשה את זה יהיו לו בעיות גדולות מאוד", איים טראמפ על זלנסקי.
גם הפסקת האש על מתקני האנרגיה ברוסיה ובאוקראינה קורסת שוב ושוב בכל יום מחדש, וגם היום זלנסקי הודיע שנפגעו מתקני אנרגיה בתקיפה הרוסית הלילית. אתמול אמר הנשיא האוקראיני: "מוכנים להפסקת אש ללא תנאי וכבר הוכחנו את זה, ארה"ב צריכה להחריף את הסנקציות על רוסיה, היא מתחילה להבין שהיא לא מחויבת להפסקת האש על מתקני האנרגיה, אנחנו מספקים לוושינגטון הוכחות על כך על בסיס יומי. עובדים על הצעה חדשה של הסכם המינרלים שתוגש לארה"ב".