דיווח ברויטרס: כרים ח'אן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג, עזב זמנית את תפקידו ויצא לחופשה לקראת סיום חקירת התלונות נגדו בגין עבירות מין. הדיווח מגיע ימים בודדים אחרי פרסום נרחב על עבירות המין של ח'אן בתחקיר וול סטריט ג'ורנל.

התחקיר שפורסם חשף פרטים חמורים וקשים על התנהלותו של קרים ח'אן, והציג חשדות חמורים לקשר האפשרי בין ההאשמות החמורות נגד ח'אן ולבין החלטתו להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט.

לפי התחקיר, עוזרת בכירה בלשכתו של ח'אן הגישה תלונה חמורה נגדו על סדרת מעשים מיניים כפויים שביצע בה במהלך נסיעות עבודה ברחבי העולם, כולל בניו יורק, קולומביה, צ'אד, פריז וקונגו, וכן בביתו בהאג. העוזרת, עורכת דין ממלזיה, טענה במסגרת עדותה לחוקרי האו"ם כי ח'אן כפה עליה יחסי מין מלאים במספר הזדמנויות.

כרים קאן, בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
קשר אפשרי בין ההאשמות להוצאת הצווים (ארכיון)|צילום: רויטרס

"הרגשתי לכודה"

בעדותה המזעזעת, תיארה העוזרת כיצד ח'אן החל להטריד אותה מינית זמן קצר לאחר שהצטרפה לצוותו במרץ 2023: "הוא תמיד היה אוחז בי ומוביל אותי למיטה", העידה. "זה הרגיש כמו להיות לכודה". לפי העדות, ב-2023 במהלך נסיעת עבודה לניו יורק, ח'אן הזמין את העוזרת לחדרו במלון הילטון הסמוך לבניין האו"ם. שם, לטענתה, הוא החל לגעת בה באופן מיני, משך אותה אל המיטה, הסיר את בגדיה וכפה עליה לקיים עימו יחסי מין.

העוזרת המשיכה בתפקידה למרות ההטרדות המתמשכות, על פי הדיווח, כי לא רצתה לעזוב את אחד המשרדים החשובים ביותר בתחום זכויות האדם בעולם, וחששה שלא תוכל לשלם את הוצאות הטיפול הרפואי של אימה החולה בסרטן, כך נמסר בעדותה באו"ם ובבית הדין.

בנימין נתניהו, יואב גלנט (צילום: Reuters, Flash 90)
צווים נגד בכירי הישראלים בעיתוי מטריד (ארכיון)|צילום: Reuters, Flash 90

הקשר לצווי המעצר

התזמון של האירועים מעלה סימני שאלה רבים: כשבועיים וחצי בלבד לאחר שח'אן למד על התלונות נגדו, הוא הפתיע את ישראל וארה"ב כשהכריז על צו המעצר חסר התקדים נגד נתניהו - הפעם הראשונה בהיסטוריה של בית הדין שבה ביקש התובע צו מעצר נגד מנהיג דמוקרטי נבחר בעל ברית של המערב.

באופן מפתיע, יום לפני ההכרזה על בקשת צו המעצר, ח'אן ביטל פתאום נסיעה לישראל ולעזה שלפני כן טען שהיא חיונית לקבלת החלטתו בנוגע לצווי המעצר. זאת למרות שבשיחה עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן ב-3 במאי, ח'אן אמר שיזדקק לזמן לנתח את המידע שהצוות יאסוף לפני שיקבל החלטה בעניין צווי המעצר. מכאן עולה החשד כי הצווים הוצאו בהליך שאינו תקין לחלוטין, ובקשר אפשרי מטריד לתלונות נגדו.

פרסום הצווים היה חריג ונעשה בניגוד לעצת תובעים בכירים נוספים, שרצו להימנע מהפעלת לחץ ציבורי על השופטים שיכריעו אם לאשר אותם. ח'אן, דרך עורכי דינו, מכחיש קשר כלשהו בין ההחלטה על הצווים הישראליים לבין האשמות התקיפה המינית. התפטרות התובע, בכל מקרה, לא תביא לשינוי מיידי בסטטוס צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט.

בית הדין במשבר

במקביל, בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג נתון במשבר חמור בתקופה האחרונה בעקבות העיצומים שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בפברואר על התובע הראשי, כרים ח'אן, עקב צווי המעצר נגד גלנט ונתניהו.

טראמפ חתם על צו נשיאותי נגד בית הדין בהאג בעקבות החלטותיו נגד ישרא (וידאו AVI: mako)
טראמפ הטיל עיצומים קשים נגד בין הדין (ארכיון)|וידאו AVI: mako

סוכנות הידיעות AP דיווחה כי העיצומים יוצרים מכשולים חסרי תקדים בפעילות בית הדין. כך, לדוגמה, התובע הראשי ח'אן איבד גישה לחשבון הדואר האלקטרוני שלו לאחר שמיקרוסופט ביטלה את כתובת הדוא"ל שלו. בנוסף, חשבונות הבנק של ח'אן בבריטניה, מדינת מולדתו, הוקפאו.