ממשלת קנדה התקפלה, והודיעה אמש (ראשון) על ביטולו של מס על השירותים הדיגיטליים מארה"ב - רגע לפני שהיה אמור להיכנס לתוקף היום. מדובר במהלך דרמטי שמגיע לאחר שטראמפ קטע במפתיע את שיחות הסחר עם קנדה ביום שישי האחרון במחאה על מה שכינה "מתקפה בוטה" נגד חברות טכנולוגיה אמריקאיות.

המס, בגובה 3%, נועד לגבות תשלומים על הכנסות משירותים דיגיטליים הניתנים למשתמשים קנדיים, או על מכירת מידע של משתמשים קנדיים, מחברות שמרוויחות מעל 20 מיליון דולר קנדי בשנה. המס החדש היה אמור להיות מוחל רטרואקטיבית מ-2022, ולפגוע בין היתר בענקיות כמו אמזון, גוגל, מטא ואפל.

אלא שבלחץ גובר מצד הממשל האמריקני, ולנוכח איום מפורש של טראמפ להטיל מכסים חדשים על סחורות קנדיות, החליטה ממשלת קנדה לסגת. בהודעה רשמית שפורסמה אמש, נמסר ממשרד האוצר הקנדי כי הגבייה תושהה, ויוגש חוק בפרלמנט שיבטל את חוק המס הדיגיטלי לחלוטין.

ראש ממשלת קנדה מארק קרני (צילום: reuters)
ראש ממשלת קנדה מארק קרני|צילום: reuters

לדברי ראש הממשלה מארק קרני, שקיים אתמול בערב שיחה עם טראמפ, השניים סיכמו לחדש את שיחות הסחר ולהגיע להסכם חדש עד 21 ביולי. מהבית הלבן לא נמסרה תגובה רשמית, אך טראמפ חזר על דבריו באולפן פוקס ניוז: "אנשים לא מבינים, קנדה מאוד לא קלה במו"מ. הם פשוט הטילו עלינו מיסים לא מקובלים".

המהלך הקנדי עורר תגובות מעורבות. מצד אחד, לשכת המסחר האמריקאית בקנדה בירכה על ההחלטה, ואמרה כי "הצעד נותן עדיפות לדיאלוג ולהתקדמות". מהצד השני, מומחים למשפט בתחום האינטרנט בקנדה ביקרו את ההתנהלות. פרופ' מייקל גייסט מאוניברסיטת אוטווה אמר לוול סטריט ג'ורנל כי "קשה לדמיין איך אפשר היה לטפל בזה בצורה גרועה יותר", והאשים את הממשלה בהתעלמות מאזהרות חוזרות ונשנות מצד וושינגטון.

ּדונלד טראמפ (צילום: reuters)
ּדונלד טראמפ|צילום: reuters

בממשלה הקנדית מיהרו להדגיש כי המס מלכתחילה נועד להיות זמני - פתרון ביניים עד להשגת הסכמה בין-לאומית רחבה בנושא מיסוי דיגיטלי. לדבריהם, תמיד העדיפו הסכם רב-צדדי, ולא יוזמות חד-צדדיות.

הביטול הגיע ברגע קריטי לכלכלה הקנדית: נתונים שפורסמו לאחרונה הצביעו על ירידה ביצוא לארה"ב, וצפי לצמיחה שלילית ברבעון השני. כ-20% מהתוצר הקנדי תלוי בסחר עם ארה"ב, מה שהופך את המשבר המתהווה מול וושינגטון לרגיש במיוחד.

ראש הממשלה קרני מנסה בימים אלה לקדם הסכם חדש שיכלול בין היתר הסרת מכסים בגובה 50% על פלדה ואלומיניום, ומס על רכבים מתוצרת קנדה. טראמפ מצידו טוען ש"ארה"ב מחזיקה את כל הקלפים", ומאיים בצעדים נוספים אם לא יושג הסכם.