נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התראיין היום (ראשון) לרשת פוקס ניוז והתייחס לתקיפות האמריקניות על מתקני הגרעין האיראניים. בדבריו, חזר על כך שתוכנית הגרעין של איראן הושמדה: "זו הייתה מלחמה אינטנסיבית, התקיפות היו הסוף של השאיפות הגרעיניות שלהם". הנשיא האמריקני הוסיף כי אחרי המלחמה מדינות נוספות פנו אליו כדי להצטרף להסכמי אברהם.

טראמפ כאמור דיבר תחילה על המלחמה באיראן ובייחוד על התקיפות שביצע צבא ארה"ב על מתקני הגרעין. "הם לא חשבו שנוכל לעשות את מה שעשינו", אמר. "הם מותשים, הם חטפו כפי שאף אחד לא חטף. זה היה הזמן המושלם - נכנסו והרסנו את היכולות הגרעיניות שלהם. הדבר האחרון שהם יעשו עכשיו זה להשיג נשק גרעיני". הנשיא הוסיף ואמר כי לדעתו איראן לא החביאה או העבירה אורניום מועשר טרם התקיפות: "אני לא חושב שהם עשו את זה. זה מאוד כבד ומאוד מסוכן ולא הודענו להם שאנחנו מגיעים".

פגישת טראמפ ונשיא סוריה אחמד א-שרע
תצטרף להסכמי אברהם? טראמפ עם נשיא סוריה אל-ג'ולאני, ארכיון

עוד המשיך והתייחס להסכמי אברהם. "יש לנו מדינות נהדרות בהסכמים ואני חושב שנתחיל 'להעמיס' עוד מדינות", אמר טראמפ. "איראן הייתה הבעיה הגדולה. הייתה תקופה שחשבתי שהם גם יכנסו להסכמים יחד עם כל השאר". הנשיא האמריקני נשאל האם גם סוריה תיכנס להסכמי אברהם, והשיב: "אני לא יודע, הורדתי את הסנקציות כדי לתת להם את האפשרות".

איראן תעשיר שוב אורניום? האזהרה הדרמטית

הלילה, התייחס רפאל גרוסי, ראש הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, לתקיפות האמריקניות באיראן, ואמר שהן לא גרמו נזק מוחלט לתוכנית הגרעין שלה - בניגוד לטענותיו של הנשיא טראמפ. "היכולות של איראן עדיין שם", אמר גרוסי בריאיון לרשת CBS. "הם יכולים, בתוך חודשים, להמשיך להעשיר אורניום עם כמה צנטריפוגות. לא ניתן לטעון שהכול נעלם ולא נותר דבר מתוכנית הגרעין של איראן. נגרם נזק כבד, אבל לא נזק מוחלט. לאיראן יש את היכולות התעשייתיות והטכנולוגיות, ולכן אם הם ירצו הם יוכלו להתחיל מחדש". 

דבריו של רפאל גרוסי תומכים לכאורה בהערכה מוקדמת של סוכנות ביון ההגנה האמריקנית, אשר מצביעה על כך שהתקיפות האמריקניות באיראן לא הרסו את מרכיבי הליבה של תוכנית הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית - אלא שסביר להניח כי רק החזירו אותה כמה חודשים לאחור.

בימים האחרונים סיפקו גורמים צבאיים אמריקניים מידע חדש על תכנון התקיפות, אך לא סיפקו ראיות חדשות ליעילותן נגד תוכנית הגרעין של איראן. עוד השבוע, מחוקקים רפובליקנים הודו כי ייתכן שהתקיפות לא חיסלו את כל החומרים הגרעיניים של איראן - אך טענו כי הדבר מעולם לא היה חלק מהמשימה.

הנזק במתקן הגרעין בפורדו  (צילום: Maxar)
"לא ניתן לטעון שהכול נעלם". הנזק במתקן הגרעין בפורדו|צילום: Maxar

בריאיון הלילה ל-CBS אמר גרוסי כי סבא"א התנגדה ללחץ שהופעל עליה לומר האם לאיראן יש נשק גרעיני או שהיא הייתה קרובה להחזיק בו לפני התקיפות. "לא ראינו תוכנית שהולכת לכיוון הזה, אבל יחד עם זאת, האיראנים לא ענו על שאלות חשובות מאוד שהיו תלויות ועומדות", אמר יו"ר סבא"א.

גרוסי המשיך והדגיש את הצורך להעניק לסבא"א גישה למתקנים באיראן בכדי להעריך את פעילותה הגרעינית. הוא חזר על כך שאיראן חשפה מידע לסוכנות עד לתקיפות האחרונות נגדה, אך "היו כמה דברים שהיא לא הבהירה". גרוסי אמר: "בתחום הרגיש של מספר הצנטריפוגות וכמות החומר הייתה לנו תמונה מושלמת. מה שהדאיג אותי הוא שהיו דברים אחרים שלא היו ברורים. לדוגמא, מצאנו עקבות של אורניום בכמה מקומות באיראן שלא היו המתקנים הרגילים שהוכרזו. שאלנו במשך שנים מדוע מצאנו את עקבות האורניום המועשר האלה במקומות האלו - ופשוט לא קיבלנו תשובות אמינות".

יו
"פשוט לא קיבלנו תשובות אמינות". יו"ר סבא"א רפאל גרוסי, ארכיון|צילום: רויטרס

בינתיים, טהראן נקטה בצעדים לקראת נסיגה מפיקוח בין-לאומי על תוכנית הגרעין שלה. הפרלמנט האיראני העביר הצעת חוק אשר מפסיקה את שיתוף הפעולה עם סבא"א, ושר החוץ עבאס אראקצ'י אף אמר כי המדינה עשויה לשקול מחדש את חברותה באמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT).