נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס הלילה (בין ראשון לשני) לביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ולפגישה הצפויה ביניהם בבית הלבן. "נדבר על סחר, ונדבר על הנושא הברור, את יודעת מה הוא הנושא הברור", אמר טראמפ לעיתונאית ששאלה אותו בנושא על מטוס האייר פורס 1 בדרכו חזרה לוושינגטון.

הסוגיה האיראנית הגיעה בימים האחרונים לשיאים חדשים, בצל דיווחים סותרים על היערכות לתקיפה אמריקנית, ומנגד קריאות של טראמפ ואנשיו לאיראן בנוגע להסכם גרעין חדש. בארה"ב הדגישו בימים האחרונים, בשורה של דיווחים, התבטאויות וערוצים, כי המטרה של טראמפ היא לפרק לחלוטין את תוכנית הגרעין של איראן.

הגדיל לעשות בסוף השבוע הסנאטור הרפובליקני טום קוטון, שמוכר כידיד וחובב ישראל, שקרא להגיע עם איראן להסכם ב"מתווה הלובי", כלומר להגיע עם טהראן להסכם כפי שהיה עם שליט לוב לשעבר מועמר קדאפי בשנת 2003, שהסכים לוותר לחלוטין על תוכנית הגרעין שלו בתמורה להסרת הסנקציות והיפתחות למערב.

 דבריו המלאים של טראמפ הלילה באייר פורס 1, ההתייחסות לביקור נתניהו ב-12:29

אתמול דחתה איראן על הסף את האפשרות הזאת, דרך הצינורות הרשמיים ביותר. שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י אמר אמש על האפשרות הזאת כי בארה"ב "יכולים להמשיך לחלום" שאיראן תסכים להתפרק מיוזמתה מכל תוכנית הגרעין שלה במלואה.

הצהרתו של עראקצ'י מגיעה לאחר שביממה האחרונה הבהירה איראן באמצעות כמה גורמים כי היא מתעקשת על דרך ניהול המשא ומתן "המוכרת והישנה" שלה - כלומר באמצעות משא ומתן עקיף ואיטי, מתווה שטראמפ עצמו הביע התנגדות אליו. מוחמד באקרי, מפקד הכוחות המזוינים של איראן, אמר אתמול כי המנהיג ח'אמנאי, בתשובתו למכתבו של טראמפ, נתן אור ירוק למו"מ עקיף, ורמז כי אם הדבר "יתנהל בכבוד" תהיה אפשרות להמשיך בעתיד למשא ומתן ישיר.

מפציץ B2 של צבא ארה
מפציץ B2 של צבא ארה"ב|צילום: חיל האוויר האמריקני

טראמפ אמר בסוף השבוע כי הוא מתנגד למשא ומתן עקיף, משום שרק במשא ומתן ישיר "ניתן להבין את הצד השני בצורה הטובה ביותר" ולא מדובר בתהליך שלוקח זמן רב מדי. בכירים אמריקנים אמרו בסוף השבוע לעיתון וול סטריט ג'ורנל כי ארה"ב תתנגד למשא ומתן "שיתנהל באותו בית המלון אך בקומות שונות ועלול לקחת שבועות, חודשים ואפילו שנים".

למרות המסרים הסותרים מוושינגטון וטהראן בנוגע לאפשרות לתחילת המשא ומתן בין הצדדים, באיראן מעוניינים לשדר כי הם מכבדים את טראמפ ונזהרים בכבודו. הרשויות האיראניות נאלצו אתמול לפרסם לפחות שתי הבהרות בעקבות קריאות מטעמו של גורם בכיר - שקרא לרצוח את הנשיא האמריקני בנקמה על חיסולו של קאסם סולימאני בשנת 2020.

המנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי (צילום: reuters)
המנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי|צילום: reuters

חוסין שריעתמדרי, עורך העיתון השמרני "כיהאן", שלעתים נתפס כשופר של המשטר בטהראן, כתב ביום שבת כי "זה רק עניין של זמן עד שכמה כדורים יפגעו בראשו הריק של טראמפ". אתמול המשיך את הקו האלים שלו וכתב כי "מותו של טראמפ יהיה דבר טוב".

בעקבות הדברים, הרשות המפקחת על התקשורת באיראן נאלצה לפרסם אזהרה כתובה עבור העיתון ועורכו הראשי, וציינה כי "איראן מעוניינת בנקמה על חיסולו של סולימאני, כולל לטראמפ, רק בדרכים חוקיות ודרך בית הדין הבין-לאומי". שעות לאחר מכן, גם דוברת ממשלת איראן נאלצה לפרסם הבהרה דומה.

לאורך השנים האחרונות דווח על שורת ניסיונות של איראן לחסל את טראמפ, כולל בדיווח שפורסם בחודש פברואר, שלפיו איראן ניסתה להתנקש בחייו של טראמפ גם במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות. על פי הדיווח באתר אקסיוס, בחודש ספטמבר זיהו אנשי צוות האבטחה של טראמפ כטב"ם חשוד שנע סמוך לשיירה שלו במהלך נסיעה בפנסילבניה, ובוצעה שורה של התאמות אבטחה לשמירה על חייו.

צילום לוויין של אתר הגרעין האיראני בפורדו (צילום: AP)
צילום לוויין של אתר הגרעין האיראני בפורדו|צילום: AP

בעולם עוקבים בציפייה אחר הצעדים הצפויים בהם בין ארה"ב ואיראן, במיוחד על רקע צבירתם של שישה מפציצים אסטרטגיים מסוג B-2 באי דייגו גרסיה באוקיינוס ההודי, המשמש כנקודת זינוק חשובה לתקיפות של ארה"ב במזרח התיכון. גורמים אמריקניים רשמיים אמרו בימים האחרונים כי אין כוונה מיידית להוציא לפועל מתקפה נגד מתקני הגרעין של איראן, וטראמפ מעוניין להגביר את ההרתעה שלו באזור כחלק מהמהלך למשא ומתן.

 

 

ביממה האחרונה פורסם סרטון שהוכן ויוצר באמצעות טכנולוגיית בינה מלאכותית, ללא שום קשר למציאות, שמציג את "השמדת אי המפציצים דייגו גרסיה". בסרטון נראים המטוסים והמפציצים של צבא ארה"ב בבסיס באי, ואת בכירי משמרות המהפכה, כולל מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי, שמוציאים לפועל מתקפת טילים נרחבת באי, שמערכות ההגנה האווירית מתקשות לסכל. בסוף הסרטון המפוברק נראים המטוסים באי עולים באש, והנשיא טראמפ בחדר המצב תופס את הראש בתסכול.

בארה"ב נחושים אומנם לפרק לחלוטין את כל תוכנית הגרעין של איראן, אך גם ללא הצהרתו של עראקצ'י - ההערכה היא כי הסיכוי שטהראן תסכים לכך היא קטנה ביותר. בימים האחרונים השמיעו כמה מומחים וחוקרי ופרשני איראן את ההערכה כי סביר שח'אמנאי יעדיף תקיפה אמריקנית נגד מתקני הגרעין, על פני אפשרות שבה "ייאלץ להתכופף" בפני הדרישות של טראמפ שנתפסות כמשפילות ועלולות אף לפגוע בבסיס התמיכה של המשטר האיראני מבית.