ישראל תכננה לתקוף את מתקני הגרעין של איראן כבר בחודש הבא, אך המהלך סוכל על ידי נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ - כך דווח הלילה (בין רביעי לחמישי) בניו יורק טיימס. לפי הדיווח, טראמפ מעדיף שהמו"מ עם איראן יבשיל להסכם גרעין, במקום לפעול צבאית נגד המדינה. 

על פי הדיווח, במשך חודשים ארוכים התנהלו דיונים קדחתניים בממשל טראמפ אם לבחור באופציה של תקיפה על מתקני הגרעין או באפשרות של משא ומתן. קולות רבים בממשל הביעו את עמדתם נגד תקיפה, שעלולה לגרור את ארה"ב למלחמה רחבה - החל מראש המודיעין הלאומי טולסי גבארד, סגן הנשיא ג'יי-די ואנס, שר ההגנה פיט הגסת' וראש הסגל של טראמפ בבית הלבן, סוזי וויילס.

טהראן, איראן (צילום: רויטרס)
איראן נחשבת לחלשה מבחינה צבאית וכלכלית בעת הזו. טהראן|צילום: רויטרס

ההחלטה הסופית התקבלה לאחר שאיראן הודיעה במכתב לטראמפ שהיא מסכימה לשיחות, ולאחר שגבארד הציגה הערכת מודיעין מדאיגה לגבי ההסלמה האפשרית בעקבות התקיפה. מייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי, היה אחד הקולות החזקים בעד האופציה של התקיפה, אך אפילו הוא החל להישמע מהוסס. 

חה"כ בני גנץ כתב בחשבון ה-X שלו: "במשטר האיראני מומחים בלמשוך זמן. ישראל צריכה ויכולה לתקוף באיראן. עלינו לרתום את ארה"ב ולהביא לשינוי פני המזרח התיכון"

גורמים רשמיים בישראל פיתחו לאחרונה תוכניות לתקוף אתרי גרעין איראניים בחודש מאי, כך לפי הדיווח. "הם היו מוכנים להוציא אותם לפועל - ולהחזיר אחורה את יכולתה של איראן להגיע לגרעין בשנה ויותר", הובהר. עם זאת, כמעט כל התוכניות שישראל הכינה דורשות סיוע אמריקני. לא מדובר בסיוע מפני תגובה איראנית נגד ישראל, אלא גם בסיוע צבאי במהלך התקיפה עצמה, מה שיהפוך את ארה"ב לשותפה למהלך. 

עוד עולה בדיווח כי תוכנית המתקפה המקורית הייתה לבצע פעילות דומה, אך בהיקף גדול בהרבה - של פעולת פשיטת הקומנדו שביצעה ישראל בסוריה בחודש ספטמבר. בישראל תכננו לבצע גל הפצצות נרחב מן האוויר, ואז להוריד אל הקרקע כוחות קומנדו שיפגעו במתקני הגרעין מקרוב. למרות זאת, ההערכה הייתה שהפעולה בשילוב כוחות הקומנדו לא תהיה מוכנה להפעלה לפני אוקטובר, ובישראל רצו לפעול מהר.

אחת הסיבות לפעולה מהירה היא הרצון לבצע את הפעולה לפני שמפקד סנטקום, גנרל מייקל קורילה, עוזב את תפקידו. התוכנית החדשה, ללא קומנדו, הציעה שישראל, בתמיכת ארה"ב ובסיוע שלה, תפציץ את מתקני הגרעין של איראן במשך שבוע שלם, במקביל להתגוננות מפני מתקפת טילים נרחבת. המטרה, כפי שראו אותה בישראל, היא להרחיק את איראן למרחק של יותר משנה מיכולת של פיתוח נשק גרעיני.

לעת עתה, טראמפ בחר בדיפלומטיה על פני פעולה צבאית. האמריקנים פתחו בשיחות מול האיראנים, שעוסקות בתוכנית הגרעין של המדינה, ובסנקציות שהוטלו עליה. 

מתקני הגרעין של איראן (צילום: N12)
ארה"ב מעדיפה לנהל מו"מ. מתקני הגרעין באיראן|צילום: N12

לפי הדיווח, מוקדם יותר החודש הודיע טראמפ לישראל על החלטתו כי ארצות הברית לא תתמוך בתקיפה של איראן. הוא דן בזה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כאשר נתניהו ביקר בוושינגטון, תוך שימוש במסיבת העיתונאים בחדר הסגלגל כדי להודיע שארה"ב תפתח בשיחות עם איראן.