ממשל טראמפ שלל אשרות של קרוב ל-150 סטודנטים, בעיקר על רקע המאבק באנטישמיות בקמפוסים, כך דווח בניו יורק טיימס. עשרות אוניברסיטאות ומוסדות לימוד בארה"ב, ציבוריים ופרטיים כאחד, דיווחו על מקרים רבים ויוצאי דופן של ביטול האשרות של סטודנטים שלהם, וכי בפעמים רבות לא צוינה סיבה נראית לעין – מה שגורם לבלבול ובלגן גדולים.

לפחות 147 סטודנטים זרים איבדו בשבועות האחרונים את זכאותם להישאר בארה"ב. הצעדים הופעלו נגד סטודנטים באוניברסיטאות רבות, למשל במוסדות ציבוריים כמו אוניברסיטאות טקסס באוסטין, מינסוטה סטייס וקליפורניה, וכן במוסדות פרטיים כמו הרווארד וסטנפורד היוקרתיות.

כמה עורכי דין המתמחים בענייני הגירה סיפרו לניו יורק טיימס כי קיבלו בסוף השבוע האחרון פניות בהולות מסטודנטים רבים שקיבלו הודעות ממשרד החוץ או מהאוניברסיטאות שלהם על שלילת הוויזות שלהם ללא הצדקה ברורה. חלק גדול מהסטודנטים מגורשים בפועל על רקע מעורבותם בהפגנות הפרו-פלסטיניות בקמפוסים וגילויי אנטישמיות, אך אחרים עודכנו שהצעד מגיע על רקע עבירות תנועה ישנות שלהם, סוגיה שכמעט מעולם לא שימשה עילה לשלילת ויזה, או שכלל לא נמסרה להם סיבה ברורה.

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת הרווארד (צילום: רויטרס)
הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת הרווארד|צילום: רויטרס

הרשעות פליליות תמיד היוו סיכון לאובדן מעמד חוקי, אך עבירות תנועה והשתתפות בפעילות פוליטית כמעט שלא שימשו בעבר כעילה לביטול ויזה. בחלק מהמקרים, סטודנטים התבשרו שהם מגורשים בשל עבירות כמו נהיגה מופרזת או תחת השפעת אלכוהול, לעתים עבירות שבוצעו לפני שנים רבות.

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת קולומביה, אפריל 2 (צילום: AP)
הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת קולומביה, אפריל 2024|צילום: AP

ממשל טראמפ עדיין מנהל הליכים משפטיים לגירושו של מחמוד חליל, ממנהיגי המחאות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטת קולומביה, שנמצא במתקן מעצר בניו ג'רזי. גם הסטודנטית הטורקייה רומיסה אוזטורק נעצרה על ידי רשויות ההגירה בארה"ב בשל מאמר פרו-פלסטיני שכתבה.

נשיא ארה
נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ|צילום: reuters

ממשל טראמפ הצליח "לכופף" את אוניברסיטת קולומביה, לאחר שאיים לחתוך תקציבים ומענקים פדרליים בשווי 400 מיליון דולר. במסגרת ההסכם, שהביא להתפטרותה של הנשיאה הזמנית, קתרינה ארמסטרונג, הסכימה האוניברסיטה להציב בקמפוסים עשרות שוטרים בעלי סמכויות אכיפה, ולהפקיע את השליטה בחוגי לימודיים בעייתיים, למשל החוג ללימודי האיסלאם והמזרח התיכון.

על רקע גילויי האנטישמיות בקמפוסים והכישלון להתמודד עם התופעה, ממשל טראמפ איים לחתוך תקציבים פדרליים לאוניברסיטאות יוקרתיות נוספות, כמו הרווארד ופרינסטון, לעיתים בהיקף של מיליארדי דולרים. התוכנית המלאה של טראמפ למאבק באנטישמיות נחשפה לראשונה ב-N12.