הסבב השני של שיחות הגרעין בין איראן וארה"ב ייערך ביום שבת במוסקט, בירת עומאן, כך אישרו ביממה האחרונה גורמים באיראן ובארה"ב. הצדדים הסכימו להמשיך ולערוך את השיחות בעומאן, למרות שורת פרסומים ודיווחים בכלי תקשורת אמריקניים כי השיחות הפעם צפויות להיערך ברומא. בינתיים, ממשל טראמפ ממשיך לפזר מסרים סותרים בנוגע למטרות שלו בשיחות, ולמודל הגרעיני הרצוי של איראן בהסכם הגרעין שעל הפרק.
- בתוך שעות: סיבוב הפרסה של השליח המיוחד וויטקוף
- וויטקוף: מתווה הגרעין של נתניהו אינו על הפרק
- החלו שיחות הגרעין בין ארה"ב ואיראן
לאורך השבועות האחרונים השמיעו בכירי הממשל עמדות שונות בנוגע לתוכנית הגרעין של איראן – החל מפירוק מוחלט שלה, בדומה למתווה שהציע ראש הממשלה בנימין נתניהו, ועד להשארת תוכנית הגרעין ב"מודל אזרחי", במה שנראה לרבים כגרסה מחודשת של הסכם הגרעין של ממשל אובמה משנת 2015, שממנו טראמפ נסוג בקול תרועה רמה. השליח המיוחד לשיחות סטיב וויטקוף הגדיל לעשות ואתמול ביצע פניית פרסה של ממש תוך שעות, לאחר שבלילה שבין שני לשלישי אמר כי ארה"ב תסכים לאיראן להמשיך להעשיר אורניום, ואתמול אחר הצוהריים כתב כי תפעל לפירוק של תוכנית הגרעין האיראנית.
הבוקר התייחס שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י לדבריו של וויטקוף אתמול, והבהיר: "זכותה של איראן להעשיר אורניום אינה נתונה למשא ומתן עם ארה"ב". הוא אמר כי צפוי להעביר מסר אישי ממנהיג איראן ח'אמנאי לנשיא רוסיה פוטין במסגרת ביקורו הקרוב במוסקווה. היום צפוי לבקר באיראן רפאל גרוסי, ראש הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית.
הסתירות הרבות בממשל החלו כבר לפני כמה שבועות, כאשר היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ טען בריאיון כי ארה"ב מכוונת לפירוק מלא של תוכנית הגרעין של איראן. הדבר המשיך עם אמירות של טראמפ על השמדה ואפילו על תקיפה במתקני הגרעין אם איראן לא תסכים לוותר, ואתמול המשיכו בבית הלבן ובמשרד החוץ האמריקני את הקו המבולבל.
“A deal with Iran will only be completed if it is a Trump deal. Any final arrangement must set a framework for peace, stability, and prosperity in the Middle East -- meaning that Iran must stop and eliminate its nuclear enrichment and weaponization program. It is imperative for…
— Office of the Special Envoy to the Middle East (@SE_MiddleEast) April 15, 2025
Tonight on @seanhannity, Steve Witkoff says #Iran's regime does not need to enrich past 3.67% (so he's basically conceding to the Obama JCPOA limits after telling the WSJ the U.S. position begins with dismantlement of Tehran's nuclear program). He also says there is a need for… pic.twitter.com/8UYDnNDu0N
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) April 15, 2025
דוברת הבית הלבן קרולין לוויט אמרה אתמול בתדרוך לעיתונאים כי הנשיא טראמפ שוחח עם סולטאן עומאן היית'ם בן טארק, והודה לו על אירוח השיחות עם איראן. לוויט אמרה כי טראמפ "רוצה להביא לסיום תוכנית הגרעין של איראן באמצעות משא ומתן", ובהמשך אמרה, בתשובה לשאלה של עיתונאית: "הנשיא לא רוצה לראות תוכנית גרעין של איראן ולא רוצה שאיראן תשיג נשק גרעיני".
In the readout @PressSec gave today about @POTUS's phone call with the Sultan of #Oman she said President Trump "emphasized the need for #Iran to *end its nuclear program* through negotiations." Later when pressed about whether the president is demanding Iran just curtail its… pic.twitter.com/ZloV3rPXu3
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) April 15, 2025
Today, the @statedeptspox says #Iran cannot have a nuclear weapon or *an enrichment program.* This is good. She also keeps focusing on Witkoff's tweet today and seeks to pivot away from and deemphasize the Fox News interview from last night. pic.twitter.com/PApnFjoPL6
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) April 15, 2025
בתדרוך נוסף של משרד החוץ האמריקני אתמול, אמרה הדוברת תמי ברוס כי ארה"ב לא מעוניינת שלאיראן תהיה תוכנית גרעין או "תוכנית העשרה". היא התייחסה לדבריו של וויטקוף ואמרה כי לא כל הדברים שנאמרים לציבור הם חלק מהמשא ומתן בחדרים הסגורים. היא סיכמה את דבריה, במה שנראה לרבים כהתחמקות, ואמרה כי המטרה של ארה"ב היא שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני.
מאבק בצמרת הממשל
על פי דיווח בניו יורק טיימס, בצמרת ממשל טראמפ התגבשו שני מחנות – מתון וניצי – בנוגע לשאלה כיצד לנהל את המשא ומתן עם איראן ומה צריכה להיות התוצאה הצפויה של השיחות.
המחנה המתון: השליח סטיב וויטקוף וסגן הנשיא ג'יי-די ואנס, שטוענים כי דרישה לפירוק מלא של תוכנית הגרעין תוביל לכישלון המשא ומתן. השניים מעדיפים "מערך אימות" קפדנית שתבטיח ציות איראני ותאפשר פיקוח מלא על הנעשה בתוכנית הגרעין.


המדיניות הזאת מתאימה לעמדותיו המוכרות של סגן הנשיא ואנס, שהצהיר פעמים רבות כי הוא מעוניין להימנע ככל הניתן ממלחמות ולהתרכז בנעשה בתוך ארה"ב, וניתן להניח שהוא מסתייג מתרחיש של תקיפה אמריקנית באיראן. גם סטיב וויטקוף מגלה מדיניות דומה גם בכובעו כשליח של טראמפ למגעים לסיום המלחמה באוקראינה. על פי דיווח ברויטרס, וויטקוף המליץ לטראמפ לקבל את הדרישה של פוטין להכרה מלאה במחוזות הכבושים באוקראינה כדרך הטובה ביותר להביא לסיום המלחמה. בשני התרחישים – גם מול רוסיה וגם מול איראן, ניכר כי וויטקוף מעדיף להימנע מעימות.


המחנה הניצי: שר החוץ מרקו רוביו והיועץ לביטחון לאומי מייק וולץ. השניים דוגלים בעמדה המתכתבת עם עמדתו של ראש הממשלה נתניהו, לפיה אסור להשאיר לאיראן שום יכולת להעשיר אורניום. רוביו עצמו ידוע כבר שנים כמתנגד חריף של איראן ושל תוכנית הגרעין שלה. בעוד שניכר שלרוביו יש משקל בהבעת עמדותיו בצמרת הממשל, ניכר כי מעמדו של היועץ וולץ התערער בעקבות פרשת דליפת המודיעין באפליקציית "סיגנל".
הסכנה של "האופציה הצבאית"
בשבועות האחרונים, ארה"ב הציבה מפציצים אסטרטגיים מסוג B-2 בטווח תקיפה של איראן - האמצעי היחיד המסוגל לשאת את הפצצות חודרות הבונקרים החזקות ביותר. הנשיא טראמפ אף איים במפורש: "אם הם לא יעשו עסקה, תהיה הפצצה." למרות זאת, מומחים צבאיים וגרעיניים מזהירים כי אפילו עם עוצמת האש העצומה הזו, פעולה צבאית אמריקאית-ישראלית עשויה רק לעכב זמנית את התוכנית של איראן להתקדם לנשק גרעיני:
- תוכנית הגרעין האיראנית מפוזרת באתרים רבים, וחלק מהציוד החיוני אינו ידוע אפילו לסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית.
- מתקני העשרת האורניום העיקריים בנתנז ופורדו נמצאים עמוק מתחת לאדמה ובהר, בהתאמה, ועלולים להציב אתגר של ממש לפגוע בהם, גם לצבא ארה"ב.
- בעוד שישראל יכולה לתקוף את רוב האתרים, רק לארה"ב יש את הפצצות החודרות בונקרים בעוצמה הדרושה (30,000 פאונד) שרק מפציצי B-2 יכולים לשאת.
החשש המרכזי של מומחים היא כי תקיפה במתקני הגרעין של איראן תוכל לכל היותר לעכב את הפיתוח של נשק גרעיני, אבל לא למנוע אותו. "בכל מקרה מדובר בקניית זמן ויש סיכון אמיתי שזה יוביל את איראן להתקדם לפצצה ולא ירחיק אותה", אמר לרויטרס אריק ברוור, חוקר איראן ולשעבר אנליסט מודיעין אמריקני.


פרשני וחוקרי איראן מעריכים כי תקיפה במתקני הגרעין של איראן תהיה מבחינתה של טהראן ההוכחה החד-משמעית לכך שעליה להצטייד בנשק גרעיני כדי להגן על עצמה, מהלך שעד כה היא נמנעת ממנו. היתרון המרכזי של איראן הוא שהיא מחזיקה בכל הידע הרלוונטי, גם למקרה של הקמת תוכנית הגרעין מחדש.
מומחים רבים ששוחחו עם רויטרס הזהירו שתקיפה צבאית עלולה להוביל לתוצאה הפוכה מהמצופה:
- איראן עלולה לגרש את מפקחי הגרעין הבינלאומיים, כפי שאיים בשבוע שעבר עלי שמח'אני, יועצו של מנהיג איראן ח'אמנאי.
- התכנית תועבר עמוק יותר מתחת לאדמה, רחוק מעיני העולם. שמח'אני איים כי על רקע האיומים נגדה, טהראן עלולה להעביר כמויות אורניום מועשר למקומות סודיים ובלתי נודעים.
- טהראן עלולה להאיץ את המירוץ להשגת נשק גרעיני, במקום להאט אותו.
המצב הנוכחי ואופק המשא ומתן
כיום, איראן מעשירה אורניום לרמה של 60% - הרמה הגבוהה ביותר שמעשירה מדינה בעולם שאינה מחזיקה בנשק גרעיני. חומר זה ניתן להמרה במהירות יחסית ל-90%, הרמה הדרושה לפצצה. הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, איראן מייצרת מספיק אורניום מועשר ברמה של 60% לייצור פצצה אחת מדי חודש, וכבר כעת מחזיקה בחומר שמתאים ליצירת לפחות שש פצצות.
"זמן הפריצה" הנוכחי - הזמן שיידרש לאיראן לייצר מספיק חומר בקיע לפצצה - הוא בין שבוע לשבועיים בלבד. זאת לעומת שנה שלמה תחת ההסכם הקודם ב-2015. לצד זאת, תידרש טהראן לפרק זמן של בין חצי שנה ולשנה כדי לפתח את מתקן הנפץ שיוכל להפוך את החומר הבקיע לנשק מבצעי.
בארה"ב מחפשים מצד אחד הגבלות הדוקות על תוכנית הגרעין של איראן, אך ניכר כי חוששים מלהיכנס לעימות עם איראן. טהראן מצידה נואשת להשיג הקלה בסנקציות הכבדות המוטלות עליה ולשפר את המצב הכלכלי החמור במדינה, ומאותת כי לא תסכים להתפשר על הגבלות נרחבות בתוכנית הגרעין. באיראן הבהירו באופן חד-משמעי כי לא יסכימו ל"מתווה לוב" שאותו רוצה נתניהו של חיסול מלא של תוכנית הגרעין, וגם לא יסכימו להעביר כמויות של אורניום מועשר לשמירה במדינה שלישית, ככל הנראה רוסיה, ודורשים שהחומר יאופסן על אדמת איראן.
שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן
- חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר): לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשת. היכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה.
- אמצעי לנשיאת הפצצה: מה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה – רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת – דומה מהבחינה הזאת", אמר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת.
- מתקן נפץ – הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עז. היכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.