איראן נערכת לאפשרות של קריסת שיחות הגרעין עם ארה"ב, כך עולה מהצהרותיהם של בכירים איראנים ביממה האחרונה. שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י, הנציג של איראן למשא ומתן מול ארה"ב, אמר היום (רביעי) כי טהראן בוחנת אם משתלם וכדאי לה להופיע לסבב השיחות החמישי במשא ומתן, שעדיין לא נקבע היכן ומתי ייערך, אך אמור לצאת לדרך במהלך סוף השבוע.
מקורות שונים באיראן הביעו חשש בשיחה עם רויטרס כי מצבה של איראן ילך ויחמיר אם השיחות יקרסו, כפי שנראה כרגע. על פי הדיווח, לאיראן אין "תוכנית ב'" למקרה כזה, ואחד המקורות אמר כי איראן "לא תצליח להתאושש" ללא הסרה של הסנקציות מצידה של ארה"ב.
ברויטרס נכתב כי בפני שיחות הגרעין עומדים כמה מכשולים ואתגרים, ושאלת המשך העשרת האורניום של איראן אינה היחידה שעלולה לטרפד הסכם. בנוסף לסוגיה הזאת, גם השאלה מה תעשה איראן עם הכמות הגדולה של האורניום המועשר שברשותה בהסכם עם ארה"ב. סוגיות נוספות שעומדות על הפרק היא דרישתה של ארה"ב לעסוק גם בפרויקט הטילים של איראן במסגרת הסכם, וגם השאלה אילו וכמה סנקציות יוסרו מאיראן במקרה של הסכם.

מנהיג איראן עלי ח'אמנאי אמר אתמול כי הוא לא חושב ששיחות הגרעין עם ארה"ב יהיו מוצלחות. הוא טען כי ההצהרות האחרונות של בכירים בארה"ב, ובראשם הנשיא טראמפ והשליח וויטקוף, כי ארה"ב תעמוד על כך שאיראן לא תוכל להעשיר אורניום במסגרת הסכם – היא "מופרזות חצופות". ח'אמנאי אמר: "איש לא יוכל להכתיב לאיראן אם וכמה אורניום להעשיר".
שר החוץ עראקצ'י חזר הבוקר על אמירתו כי איראן תמשיך להעשיר אורניום – "עם או בלי הסכם". גם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן חזר ואמר בימים האחרונים כי איראן תמשיך להעשיר אורניום, והזמין את אנשי ממשל טראמפ להגיע ולראות בעצמם שאיראן לא מפתחת נשק גרעיני.

שלושה מקורות באיראן אמרו לרויטרס כי עם התדרדרות המשא ומתן בשל מה שהגדירו כ"קווים אדומים מנוגדים", איראן עשויה לפנות לסין ולרוסיה כ"תוכנית ב'". יחד עם זאת הם הדגישו כי גם אפשרות זו נראית בעייתית ולא מספקת – מכיוון שבייג'ינג עסוקה במלחמת הסחר מול וושינגטון, ומוסקווה טרודה במלחמתה באוקראינה.
"תוכנית ב' היא להמשיך באסטרטגיה שלנו מלפני תחילת השיחות", אמר בכיר איראני. "איראן תימנע מהסלמת המתיחות, אבל תהיה מוכנה להגן על עצמה. האסטרטגיה כוללת גם את חיזוק הקשרים עם בעלות ברית כמו רוסיה וסין".
המכשולים בדרך להסכם
עם חוסר ודאות גדול בנוגע לעתיד השיחות וקיום הסבב החמישי שאמור להיערך בימים הקרובים, עולים וצפים המכשולים הרבים לקראת הסכמות. ממשל טראמפ מאותת כי הוא נחוש בעמדתו למנוע מאיראן כל יכולת להעשיר אורניום, והשבוע אמר על כך וויטקוף כי זה "קו אדום בוהק". בנוסף, בכירים איראנים ודיפלומט אירופי אמרו כי טהראן מסרבת להוציא מתחומה את כל מלאי האורניום המועשר לרמה צבאית.
בטהראן ובוושינגטון מגלים חוסר אמון גדול בנוגע לשיחות, אך לפי שעה נמנעים מזעזוע השיחות. על רקע נסיגתו של טראמפ מהסכם הגרעין הקודם בשנת 2018, באיראן מבקשים לקבל מארה"ב ערבויות וביטחונות גדולים יותר מחשש לפרישה או בעיות בעתיד.

לצד העמדה הקשוחה שמגלה איראן בשיחות, המצב הכלכלי והחברתי במדינה הולך ומחמיר. משבר האנרגיה, המים וזיהום האוויר באיראן הולך ומחריף. גם המשבר הכלכלי עם שחיקת המטבע האיראני מכביד את הלחץ, עם אינפלציה קשה שמקשה יותר ויותר על חיי האזרחים.
"ללא הסרת הסנקציות כדי לאפשר מכירת נפט חופשית וגישה לכספים ומשאבים, כלכלת איראן לא תוכל להתאושש", אמר בכיר איראני לרויטרס. בינתיים, עם האפשרות לקריסת שיחות הגרעין – דווקא גובר החשש באיראן להחרפת הסנקציות האמריקניות, לרבות סנקציות משניות על לקוחות עולמיים שרוכשים נפט מאיראן. במהלך השבועות האחרונים הטיל ממשל טראמפ סנקציות על בתי זיקוק ונמלים בסין שלוקחים חלק ברכישת הנפט האיראני.
וונדי שרמן, לשעבר תת-שר החוץ האמריקני לעניינים מדיניים, שהובילה את צוות המשא ומתן האמריקני שהגיע להסכם הגרעין ב-2015 בין איראן והמעצמות, אמרה לרויטרס כי בלתי אפשרי לשכנע את טהראן לפרק את תכנית הגרעין שלה ולוותר על ההעשרה. "המשמעות היא שהם יגיעו למבוי סתום, ושנעמוד בפני פוטנציאל למלחמה, אשר לדעתי, הנשיא טראמפ לא מצפה לה מכיוון שהוא ניהל קמפיין כנשיא של שלום," הוסיפה שרמן.
שני הצדדים חלוקים מאוד גם בסוגיית הסנקציות. בעוד שאיראן דורשת להסיר את כל הסנקציות על איראן בתוך זמן קצר במקרה של הסכמות, ממשל טראמפ דורש להסיר את הסנקציות בצורה מדורגת, ורק את הסנקציות הקשורות בתחום הגרעין, ולא בתחומים אחרים – כמו למשל התמיכה בטרור או הפרת זכויות אדם.
גם אם איראן תחזק את יחסי שיתוף הפעולה שלה עם סין ורוסיה כתוכנית מגירה למקרה של קריסת השיחות – הן לא יוכלו לסייע לה מול הפעלה נרחבת של סנקציות חד-צדדיות מצד ארה"ב ובעיקר מדינות אירופה. בחודש אוקטובר יפוג התוקף של מנגנון ה"סנאפ-בק" – היכולת של בריטניה, גרמניה וצרפת להפעיל מערך נרחב של סנקציות קשות נגד איראן, כחלק מהסכם הגרעין הקודם.
על פי דיווחים שונים, בבירות אירופה הציבו את חודשי הקיץ הקרובים כדדליין הסופי להפעלת המנגנון. באיראן מנסים לשחק על זמן ולמשוך את שיחות הגרעין ככל הניתן, כדי לנסות ולמנוע את הפעלת הסנקציות לפני סיום התוקף שלהן. בטהראן איימו כי במקרה של הפעלת מנגנון הסנקציות הם יגיבו בצורה קשה, כמו צמצום הפיקוח של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית ואפילו נטישה של האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני.