נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר רמז היום (שני) כי הוא היה מעדיף שראש הממשלה בנימין נתניהו לא יגיע לביקור בגרמניה, על רקע צו המעצר נגדו. ההודעה הזו מגיעה למרות שלפני שבועות ארוכים כבר קיבל נתניהו הזמנה רשמית מפרידריך מרץ, קנצלר גרמניה החדש, על כך שהוא יכול להגיע ולבקר בגרמניה ללא חשש שייעצר.

בתשובה על שאלת חדשות 12, אם יש להזמין לגרמניה ראש ממשלה ישראלי שיש נגדו צו מעצר, ענה שטיינמאייר: "זאת שאלה שצריכה להיות מופנה לממשלת גרמניה אם ראש ממשלה יוזמן או לא, אבל אם את שואלת אותי אני מקווה ששני הצדדים יהיו חכמים מספיק כדי שאף פעם לא נגיע למצב שבו נצטרך לבחון אם יש לקיים צו מעצר בין-לאומי או לא".

לאחר הניצחון בבחירות לפרלמנט בגרמניה בחודש פברואר, הזמין פרידריך מרץ את נתניהו לבקר בגרמניה, אז בעודו רק הקנצלר המיועד. בהודעה של לשכת ראש הממשלה לאחר הבחירות בגרמניה על שיחה של נתניהו עם מרץ, נמסר כי מרץ הזמין אותו לבקר בגרמניה והבטיח לו שלא ייעצר.

התוכנית עשויה לשנות את פניה של אירופה (צילום: reuters)
פרידריך מרץ|צילום: reuters

הנשיא יצחק הרצוג, שנפגש היום עם שטיינמאייר בגרמניה, נשאל על ידי חדשות 12 על המציאות שבה חטופים בעלי דרכון כפול זוכים להשתחרר, בעוד שמדינת ישראל נכשלת בהשבת בניה להם דרכון יחיד בלבד: "המפתח לשינוי המצב במזרח התיכון הוא לשחרר את כל החטופים. חמאס משתמש החטופים כדי להשיג את מטרתו להיפטר מישראל.

"כמובן שאין דבר אצילי יותר מלהחזיר את כל אחינו ואחיותינו", המשיך הרצוג, "אבל המסר שלי לעולם כולו, שהמצב של החזקת החטופים בלתי מתקבל על הדעת. אין דבר חשוב יותר מלהחזיר את כולם. בלי קשר למספר הדרכונים. יש מאמץ כביר בימים האלה, משא ומתן מתמשך, ואנחנו צריכים לקוות שיישא פרי".

התוכנית עשויה לשנות את פניה של אירופה (צילום: reuters)
פרידריך מרץ|צילום: reuters

בסוף השבוע אמר קנצלר גרמניה החדש פרידריך מרץ בראיון כי "ישראל מעוררת אצלנו דאגה רבה", ושלח את שר החוץ החדש שלו יוהאן וואדפול לביקור ראשון בישראל. "אנחנו מביטים בהתפתחויות של הימים האחרונים בדאגה רבה", אמר מרץ, "לישראל יש זכות להגן על עצמה, אולם חייבת לעמוד במחויבויות ההומניטריות שלה". אתמול אמר וודפול לצד שר החוץ גדעון סער: "החזרת החטופים הביתה היא עדיפות עליונה של ממשלת גרמניה, נעשה הכול כדי להבטיח את ביטחונה של ישראל". לצד זאת הבהיר: "זה לא אומר שלא נבקר את מדיניות ממשלת ישראל, אבל עלינו להיזהר שזה לא מוביל לאנטישמיות".

המניות של בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג שהוציא את צו המעצר נגד נתניהו וגלנט נמצאות בירידה בשבועות האחרונים, על רקע הזמנתו של מרץ את נתניהו לבקר בגרמניה ועל רקע ההחלטה של הונגריה שלא לעצור את נתניהו ולפרוש מבית הדין.