חברות ביטחוניות בבריטניה המשיכו לייצא אלפי פריטים צבאיים לישראל, כולל תחמושת, למרות שממשלת בריטניה השעתה רישיונות יצוא נשק משמעותיים בספטמבר אשתקד, כך עולה ממחקר חדש שפורסם אמש (שלישי) בגרדיאן הבריטי. הנתונים החדשים מעמידים את ממשלת הלייבור הבריטית במצב מביך במיוחד, לאחר שהבטיחה להגביל את יצוא הנשק לישראל על רקע המלחמה בעזה. המחקר מעלה שאלות קשות לגבי האפקטיביות של ההגבלות שהוטלו והפיקוח עליהן.

המחקר, שנערך במשותף על ידי ארגון "התנועה הפלסטינית לצעירים", "האינטרנציונל הפרוגרסיבי" ו"עובדים למען פלסטין חופשית", מתבסס על ניתוח נתוני יבוא של רשות המסים בישראל. הנתונים מכסים את שבעת החודשים הראשונים של האיסור הבריטי עד חודש מרץ.

הממצאים מראים כי מאז אוקטובר 2023 נשלחו מבריטניה לישראל 14 משלוחים של פריטים צבאיים, רובם בדרך האוויר לנמל התעופה בן גוריון ומשלוח ימי אחד לנמל חיפה, שהכיל לבדו 160,000 פריטים. המחקר חושף כי מאז ספטמבר 2024, כשהאיסור כבר היה בתוקף, יוצאו מבריטניה לישראל 8,630 פריטים תחת הקטגוריה "פצצות, רימונים, טורפדו, מוקשים, טילים ותחמושת דומה ללחימה וחלקיהם – אחר".

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר עם חיילי צבא בריטניה (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר עם חיילי צבא בריטניה|צילום: רויטרס

בנוסף לנשק, בוצעו ארבעה משלוחים של 146 פריטים המסווגים כ"טנקים וכלי רכב משוריינים אחרים, ממונעים, בין אם מצוידים בנשק ובין אם לאו, וחלקים לכלי רכב כאלה".

הסתירה בהצהרות ממשלת בריטניה

בספטמבר, ממשלת הלייבור השעתה 29 רישיונות יצוא נשק המיועדים לשימוש התקפי בעזה, אך השאירה בתוקף 200 רישיונות נשק אחרים. כמו כן, ניתן פטור מיוחד לציוד המשמש בתוכנית מטוסי ה-F-35 בטענה שביטחון לאומי מחייב ששרשרת האספקה של ה-F-35 תישאר שלמה ויציבה.

שר החוץ הבריטי, דייוויד לאמי, הבטיח לפרלמנט בלונדון בספטמבר שהרישיונות שנשארו בתוקף מכסים פריטים כמו "משקפי מגן וקסדות לשימוש אחת מבעלות הברית הקרובות ביותר של בריטניה". אולם, הממצאים החדשים מעלים ספקות לגבי האבחנה בין אספקת ציוד למטרות התקפיות והגנתיות של ישראל.

מטוס הקרב (צילום: דובר צה
מטוס 35-F "אדיר" חמקן של חיל האוויר|צילום: דובר צה"ל

המחקר גם מעלה שאלות לגבי השאלה אם בריטניה המשיכה למכור חלקי F-35 ישירות לישראל, בניגוד להתחייבות למכור אותם רק ליצרנית האמריקנית לוקהיד מרטין. הדפוס החודשי של משלוחי חלקי מטוסים מבריטניה לישראל נותר כמעט ללא שינוי מאז ספטמבר, אך הנתונים אינם חושפים אם מדובר בחלקים צבאיים.

סערה פוליטית

ג'ון מקדונל, שר האוצר לשעבר בממשלת הצללים של הלייבור, קרא לחקירה מלאה, והוסיף כי זו עילה להתפטרות אם יתברר ששר החוץ דייוויד לאמי הטעה את הפרלמנט.

דיוויד לאמי, שר החוץ של בריטניה (צילום: רויטרס)
דיוויד לאמי, שר החוץ של בריטניה|צילום: רויטרס

"הממשלה עטפה את אספקת הנשק שלה לישראל במעטה סודיות", אמר מקדונל. "עליהם סוף סוף להודות בתגובה לראיות המדאיגות הללו ולהפסיק את כל יצוא הנשק הבריטי לישראל כדי להבטיח שנשק בריטי לא ישמש בתוכניותיו המפחידות של נתניהו לספח את רצועת עזה ולטהר את האדמה אתנית".

זארה סולטנה, חברת פרלמנט בריטית שהלייבור שלל ממנה את המינוי המפלגתי, אמרה: "הדוח המרעיש הזה מראה שהממשלה שיקרה לנו לגבי הנשק שהיא מספקת לישראל בזמן שהיא מנהלת רצח עם בעזה. במקום 'קסדות ומשקפי מגן', הממשלה שלחה אלפי כלי נשק ותחמושת."