הבית הלבן החל בתהליך הערכה של העלויות הכרוכות בהשתלטות על גרינלנד והפיכתה לטריטוריה אמריקאית, כך דווח הלילה (בין שלישי לרביעי) בוושינגטון פוסט. מדובר בצעד דרמטי - המשמעותי והמוחשי ביותר עד כה למימוש שאיפתו של הנשיא דונלד טראמפ להשתלט על האי הדני, למרות התנגדות בין-לאומית נרחבת והעובדה שהוא יפגע ישירות בטריטוריה של אחת מבעלות הברית הקרובות של ארה"ב, החברה בברית נאט"ו.

לפי שלושה גורמים המעורים בפרטים, אנשי המשרד לניהול תקציב הבית הלבן החלו לאחרונה לבחון את ההשלכות הכלכליות של הפיכת גרינלנד לטריטוריה אמריקאית, כולל עלות אספקת השירותים הממשלתיים הפדרליים ל-58 אלף תושביה. במסגרת הבדיקה מנסים גורמי התקציב להבין את העלות הפוטנציאלית לתחזוקת גרינלנד במקרה של רכישתה, וכן לאמוד את ההכנסות הפוטנציאליות לאוצר האמריקני ממשאבי הטבע העשירים של האי.

אחד המהלכים שעל הפרק במסגרת ניסיונות ההשתלטות על האי הגדול בעולם הוא להציע לממשלת גרינלנד עסקה משתלמת יותר מזו שמציעים כיום הדנים, אשר מסבסדים שירותים באי בסכום של כ-600 מיליון דולר מדי שנה. "מדובר בסכום גבוה בהרבה מזה", אמר גורם המכיר את התוכניות. "הרעיון הוא 'נשלם לכם יותר ממה שדנמרק משלמת'".

דגל גרינלנד (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

טראמפ עצמו הצהיר מספר פעמים שארצות הברית "תשיג" את גרינלנד. כשנשאל אם מהלך כזה יכלול שימוש בכוח, אמר כי קיימת "אפשרות טובה שנוכל לעשות זאת ללא כוח צבאי", אך הוסיף כי "אינו מוריד שום אפשרות מהשולחן". חשוב להדגיש כי אזרחי וממשלות גרינלנד מתנגדים באופן נחרץ ולא משתמע לשתי פנים להפוך לחלק מארה"ב – ומדגישים את רצונם להפוך למדינה עצמאית.

שאיפות קולוניאליות או אינטרס אסטרטגי?

תכנון פנימי זה מרמז כי שאיפות הנשיא להשתלט על גרינלנד חורגות מעבר להרהורים תיאורטיים של הנשיא ומתחילות להשתקף במדיניות ממשלתית של ממש. "הנשיא מאמין שגרינלנד היא מיקום אסטרטגי חשוב, ובטוח שתושבי גרינלנד יזכו לשירות טוב יותר אם יהיו מוגנים על ידי ארצות הברית מפני איומים מודרניים באזור הארקטי", אמרה אנה קלי, סגנית דוברת הבית הלבן, בתשובה לוושינגטון פוסט.

נמל נואוק, בירת גרינלנד (צילום: רויטרס)
נמל נואוק, בירת גרינלנד|צילום: רויטרס

העניין של טראמפ בהשתלטות על האי מבעלת ברית בנאט"ו עורר הלם ואי-אמון בקופנהגן, שהביעה מצידה פתיחות להגברת הנוכחות הצבאית והכלכלית של וושינגטון בגרינלנד - מבלי לשנות גבולות טריטוריאליים. ראש ממשלת דנמרק, מדה פרדריקסן, תחל היום ביקור בן שלושה ימים באי בהזמנת ממשלתה החדשה של גרינלנד – בין היתר כדי להדגים את מחויבותה של דנמרק להעמקת הקשרים עם הטריטוריה. הביקור של פרדריקסן מגיע לאחר ביקור שנוי במחלוקת בשבוע שעבר של סגן הנשיא של ארה"ב ג'יי-די ואנס, שהגיע ללא הזמנה רשמית.

"הקלה ביותר"

גורם בכיר בבית הלבן אמר כי הממשל מנתח כעת את העלות המשוערת של רכישת גרינלנד, כולל העלות של אספקת שירותים ממשלתיים לאזרחיה. "מתקיים דיון על עלות-תועלת לארצות הברית אם נרכוש את גרינלנד", אמר הגורם. "מה תהיה העלות שנידרש לה כדי לתחזק את גרינלנד כטריטוריה אמריקאית?"

הגורם הוסיף כי ניתוחי העלות מבוססים על "אם תושבי גרינלנד יצביעו ויתמכו בכך". מבין השאיפות הטריטוריאליות שטראמפ העלה מאז שנבחר לשוב לבית הלבן, בהן קנדה ותעלת פנמה ואפילו רצועת עזה, "הוא רואה את גרינלנד כקלה ביותר", אמר גורם הבקיא בפרטים ותואר כמי שמכיר את אופן חשיבתו של הנשיא.

התנגדות נחרצת בגרינלנד

מנהיגי גרינלנד הביעו התנגדות חריפה לרצונו של טראמפ להשתלט על האי שלהם, והצהירו כי העתיד ייקבע על ידי תושביהם ולא על ידי אף אחד אחר, במאבקם להשיג הגדרה עצמית. "עלינו להקשיב כאשר אחרים מדברים עלינו, אבל אסור לנו להיות מזועזעים", כתב ראש ממשלת גרינלנד החדש, ינס-פרדריק נילסן. הוא נכנס לתפקידו ביום שישי לאחר בחירות שבהן התוכניות של טראמפ בנוגע לגרינלנד שיחקו תפקיד מרכזי.

ראש ממשלת גרינלנד ינס פרידריק נילסן (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת גרינלנד ינס פרידריק נילסן|צילום: רויטרס

ראש ממשלת דנמרק מדה פרדריקסן (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת דנמרק מדה פרדריקסן|צילום: רויטרס

"אסור לנו לפעול מתוך פחד. עלינו להגיב בשלווה, בכבוד ובאחדות. ודרך ערכים אלה עלינו להראות בבירור ובשקט לנשיא האמריקאי שגרינלנד היא שלנו", כתב נילסן. "טראמפ אמר שארה"ב 'תשתלט' על גרינלנד", הוסיף נילסן, ועקץ: "אומר זאת בבירור - זה לא יקרה. אנחנו לא שייכים לאף אחד, אנחנו קובעים את עתידנו".

הביקור המאיים שהפך לבדיחה

סגן הנשיא ג'יי-די ואנס הפך בשבוע שעבר לגורם האמריקני הבכיר ביותר שביקר אי פעם בגרינלנד, בביקור בבסיס החלל "פיטופיק" של צבא ארה"ב, לשם הגיע יחד עם היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ ורעייתו אושה.

בנאום שנשא ואנס בביקורו בבסיס בגרינלנד הוא תקף בחריפות את האופן שבו דנמרק מנהלת את הטריטוריה ואמר שוושינגטון תהיה שותפה טובה יותר. "המסר שלנו לדנמרק הוא פשוט מאוד. לא עשיתם עבודה טובה עבור תושבי גרינלנד. השקעתם מעט מדי בתושבי גרינלנד, והשקעתם מעט מדי בארכיטקטורת הביטחון של המסה היבשתית המדהימה והיפה הזו המלאה באנשים מדהימים", אמר.

סגן נשיא ארה
סגן נשיא ארה"ב ג'יי-די ואנס בגרינלנד|צילום: רויטרס

בדנמרק התקשו לקבל את הדברים של ואנס, כמו גם את כלל הרטוריקה האלימה של ארה"ב בנוגע לגרינלנד. למרות זאת, הביקור של בני הזוג ואנס הפך למעין בדיחה, לאחר שהתכנון המקורי כלל שהות ארוכה באי וביקור באתרים רבים, כולל אתרי תרבות והיסטוריה. למרות זאת, על רקע הביקורת בגרינלנד מהביקור המתריס והעובדה כי לא הוזמנו לפגישות רשמיות – לא יצאה המשלחת כלל מהבסיס האמריקני ועזבה שלוש שעות לאחר שנחתה.

שיקולים אסטרטגיים וכלכליים

טראמפ רואה בשליטה על גרינלנד הישג אסטרטגי חשוב לארצות הברית, הן בשל משאבי הטבע והמינרלים שלה, והן בשל מיקומה האסטרטגי. אחד החששות בארה"ב הוא כי על רקע מאמציה של גרינלנד לעצמאות - מדינה חדשה וצעירה שאינה בעלת משאבים ביטחוניים ואינה נהנית מחברות בברית נאט"ו תתקשה להתמודד עם ניסיונות השתלטות של רוסיה או סין.

גרינלנד ממוקמת בנקודה קריטית בין האוקיינוסים הארקטי והאטלנטי, היא קרובה לנתיבי הים החשובים לספנות וגם לתנועה צבאית, כולל צוללות. בעתיד הקרוב צפויים ערכיה האסטרטגי והכלכלי של גרינלנד לעלות אף יותר, בעקבות המסת הקרחונים, חשיפת משאבי טבע נוספים ופתיחת נתיבי שיט שעדיין קפואים או רוויים בקרח.

"אך זה עדיין לא בראש רשימת סוגיות הביטחון הלאומי", הבהיר גורם בבית הלבן, שאמר לוושינגטון פוסט כי השגתה של גרינלנד תהיה "מהלך בונוס" שיבוא לאחר סיום המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, הבטחת שלום בישראל ובעזה והרתעת איראן - כולם נושאים שהוגדרו כבעלי חשיבות באג'נדה לשנה הנוכחית.