בריטניה נערכת בחשאי למקרה של מתקפה צבאית ישירה מצד רוסיה, כך דווח אמש (שני) בטלגרף. ההיערכות מגיעה על רקע הנחיה מפורשת של הממשלה לעדכון פקודות ופרוטוקולים, בשל החשש כי המדינה אינה מוכנה למלחמה ולמצב חירום קיצוני.

גורמים רשמיים התבקשו לעדכן תוכניות חירום בנות 20 שנה – שיקבעו כיצד בריטניה תתמודד במקרה של מתקפה ישירה על העורף, בתרחיש של מלחמה נגד רוסיה שהופך בתקופה האחרונה להיות מוחשי יותר ויותר. התוכנית כוללת בין השאר הכנה של בונקרים להגנה על חברי קבינט ומשפחת המלוכה, תכנון שידורי השירות הציבורי ואגירת משאבים חיוניים לשעת חירום. שרים בממשלה הביעו את החשש שבריטניה לא תהיה רק בעמדת נחיתות מול רוסיה ובעלות בריתה בשדה הקרב, אלא גם תהיה פגיעה בחזית הביתית.

בבריטניה חוששים מהסלמה ישירה מול רוסיה על רקע התמיכה באוקראינה, ועל רקע האפשרות לשליחת חיילים בריטים לאוקראינה ביום שאחרי המלחמה – מהלך שרוסיה מתנגדת אליו בתוקף. בבריטניה מתעקשים שהמהלך נועד לצרכי משימות שמירת שלום בלבד.

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר עם חיילי צבא בריטניה (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר עם חיילי צבא בריטניה|צילום: רויטרס

על פי הדיווח בטלגרף, בבריטניה סימנו שורה של יעדי מפתח אסטרטגיים שעלולים להיות יעד למתקפות רוסיות:

  • מסופי גז
  • כבלים תת-ימיים
  • תחנות כוח גרעיניות
  • מרכזי תחבורה

עדכון תוכנית "הגנת המולדת"

לפי הדיווח, העדכון לתוכנית "הגנת המולדת" המסווגת יקבע אסטרטגיה לימים שמיד לאחר מתקפה על אדמת בריטניה על ידי מדינה עוינת. התוכנית תכלול תרחישים של פגיעת טילים קונבנציונליים, ראשי נפץ גרעיניים או מתקפות סייבר - איומים שהיו מוגבלים כאשר בוצע העדכון הגדול האחרון של התוכנית לפני שנת 2005.

הקבינט הבריטי כבר בנה מודל של תרחיש שבו מדינה עוינת משגרת טילים ומבצעת מתקפות סייבר על תשתיות לאומיות בו-זמנית. הערכת סיכונים שפורסמה בינואר מצאה כי מתקפה מוצלחת "צפויה להוביל לנפגעים אזרחיים רבים ולפגיעה בכוחות החירום", לגרום נזק כלכלי רציני ולשבש שירותים חיוניים.

"כיפת ברזל" בריטית

גורמי ביטחון קראו לבריטניה לפתח גרסה משלה של מערכת "כיפת ברזל" הישראלית כדי להגן מפני מתקפות טילים. בחודש שעבר, בכיר בחיל האוויר המלכותי חשף שאילו הלילה הראשון של המלחמה באוקראינה היה מתרחש בבריטניה, טילים רוסיים היו חודרים דרך ההגנות הבריטיות ומשמידים יעדי תשתית. בתקופה האחרונה מדגיש נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את רצונו לבנות מערכת דמוית כיפת ברזל להגנה על ארה"ב.

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר והמלך צ'ארלס (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר והמלך צ'ארלס|צילום: רויטרס

גורמים בריטיים מודאגים במיוחד ממסופי גז וחמש תחנות הכוח הגרעיניות הפעילות של המדינה, שפגיעה בהן עלולה לשחרר חומר רדיואקטיבי ברחבי המדינה ולגרום "להשפעות משמעותיות ממושכות על הביטחון, הבריאות, הסביבה והכלכלה", לפי הערכה של משרד החוץ הבריטי. הממשלה גם בנתה מודל של הסבירות וההשפעות של מתקפת טילים גרעינית על בריטניה, אך המסקנות הרשמיות של סקירה זו נותרו מסווגות.

איום הסייבר

תוכנית החירום החדשה מתייחסת, לראשונה, ללוחמת סייבר – שראשי המודיעין הגדירו כאחד האיומים המסוכנים ביותר שבריטניה ניצבת בפניהם. האקרים בחסות מדינה יכולים לשבש ולסגור רשתות תחבורה, לגרום להפסקות חשמל ולסגור זמנית מחלקות ממשלתיות.

קן מקאלום, ראש ה-MI5, שירות הביטחון הכללי בבריטניה, אמר באוקטובר כי מספר האיומים המדינתיים שנחקרו על ידי הסוכנות עלה ב-48% בשנה, וכי רוסיה הגבירה את מתקפות הסייבר שלה בשל המלחמה באוקראינה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין|צילום: רויטרס

סקירת ההגנה האסטרטגית

הגברת ההיערכות למלחמה מתבצעת בזמן שהשרים מתכוננים לפרסם את סקירת ההגנה האסטרטגית של מפלגת הלייבור, שתבחן את מצב הכוחות המזוינים. משרד ההגנה בלונדון הודיע כי הסקירה תכלול "אפשרויות לחיזוק ביטחון המולדת", שעשויות לכלול פיתוח הגנות חזקות יותר נגד טילים. הסקירה תבחן גם את מוכנות הכוחות המזוינים למלחמה לאחר עשורים של ירידה במספר החיילים.

ראש הממשלה קיר סטארמר אמר כי בריטניה תגדיל את ההשקעה הביטחונית לשיעור של 2.5% מהתמ"ג החל משנת 2027, אך השרים וראשי השירותים טרם הסכימו כיצד להוציא את הכסף ולנהל אותו. בשנים האחרונות נשמעו בדיחות רבות על מצב כוחות המזוינים של בריטניה, שבמשך מאות שנים היו למובילים בעולם, בשל הירידה ההדרגתית והמסיבית בכוחם, מספרם ואיכותם. כעת, בשל האיום הגובר מרוסיה, נחושה דווקא ממשלת הלייבור לנסות ולשנות את המצב.