החלטתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להצטרף לישראל ולתקוף את מתקני הגרעין באיראן עדיין מכה גלים בארה"ב, ועוררה סערה במערכת הפוליטית האמריקנית. על אף שהנשיא נהנה מתמיכה איתנה מרוב גדול במפלגה הרפובליקנית, מספר חברי מפלגתו ומנהיגים בבייס הפוליטי שלו הביעו ביקורת על ההחלטה לתקוף, ובמפלגה הדמוקרטית קראו להדיחו בטענה שעקף את הקונגרס ותקף ללא סמכות.
רוב מוחלט מחברי הקונגרס הרפובליקנים, לצד בכירי הממשל, מיהרו לצופף שורות ולשבח את טראמפ על החלטתו לתקוף, זאת למרות דיווחים על חילוקי דעות לפני התקיפה. מנהיגי הרפובליקנים בקונגרס מייק ג'ונסון וג'ון ת'ון התייצבו מאחורי הנשיא וג'ונסון אמר שהתקיפה הייתה "תזכורת ברורה לאויבים ולחברים שלנו שטראמפ מתכוון למה שהוא אומר. עמדתו לגבי איראן נאכפה עם עוצמה, דיוק ובהירות".
עם זאת, קומץ של חברי קונגרס רפובליקנים ביקרו את ההחלטה, והם משקפים זרם בדלני יותר בבייס של טראמפ. יש לזכור שאחת ההבטחות המרכזיות של הנשיא הייתה להיות "נשיא של שלום", שירחיק את ארה"ב מהתערבות מיותרת במדינות אחרות. לצד זאת הבטיח טראמפ במשך שנים שהוא לא יאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני.
This is not Constitutional. https://t.co/EU3fS5jcwb
— Thomas Massie (@RepThomasMassie) June 21, 2025
"פצצות לא היו נופלות על ישראלים אם נתניהו לא היה מטיל פצצות על איראנים. זה לא המלחמה שלנו", כתבה חברת הקונגרס הרפובליקנית מרג'ורי טיילור גרין, שבעבר נחשבה לאחת מהתומכות המובהקות ביותר של טראמפ, סמוך למועד התקיפה. גם חברי הקונגרס הרפובליקנים תומאס מאסי וורן דיווידסון ביקרו את החלטתו של הנשיא וטענו שהיא לא חוקתית. "האמריקנים עייפים ממלחמות. אנחנו בדלנים, הוא הבטיח שהוא ישים את אמריקה תחילה", אמר מאסי. טראמפ לא נותר חייב ואמר ש"מאסי חלש ולא יעיל", ובארה"ב דווח שמקורביו של הנשיא מנסים להדיח את חבר הקונגרס בסבב הבחירות הקרב.
סטיב באנון, שהיה יועצו של טראמפ בקדנציה הראשונה שלו בבית הלבן ונחשב לדמות קיצונית ומשמעותית בבייס של טראמפ, ביקר במרומז את ההחלטה של הנשיא לתקוף, ואמר ש"רוב גדול של האמריקנים לא רוצים להתערב בזה", אך נמנע מלתקוף את הנשיא. לעומתו, המשפיען צ'ארלי קירק, שביקר את נטייתו של טראמפ להתערב באיראן, שיבח אותו לאחר הפעולה, ואמר שלנשיא "לא הייתה ברירה" ושהוא פעל באופן "החלטי".
טראמפ עצמו אמר שיש "אחדות גדולה" במפלגה הרפובליקנית, "אולי יותר מאי פעם". בכירי הממשל של טראמפ שיבחו את הנשיא ותמכו בפומבי בהחלטתו לתקוף.

לעומת זאת, במפלגה הדמוקרטית תקפו בחריפות את החלטתו של הנשיא לתקוף, אם כי רוב הביקורת באגף המרכזי של המפלגה התמקדה בחוקיות ההחלטה ובעקיפת הקונגרס, ולא בתקיפה עצמה. לפי הפרשנות המקובלת לחוקה האמריקנית רק הקונגרס יכול לאשר פתיחה במלחמה, ולכן טוענים הדמוקרטים שטראמפ חרג מסמכותו כנשיא.
מנהיג הדמוקרטים בסנאט צ'אק שומר קרא לסנאט לאכוף את החוק שמכיר בקונגרס כגורם הבלעדי שיכול להכריז מלחמה, וכתב: "אף נשיא לא רשאי לגרור את האומה הזאת לתוך מלחמה באופן חד-צדדי וללא אסטרטגיה", ומנהיג הדמוקרטים בבית הנבחרים ג'פריס הוסיף: "טראמפ הבטיח להביא שלום למזרח התיכון, ונכשל. הוא העלה את הסיכון למלחמה, הטעה את האומה האמריקנית ולא קיבל את אישור הקונגרס".
כצפוי, באגף הפרוגרסיבי של המפלגה הדמוקרטית לקחו את הביקורת צעד אחד קדימה. "החלטתו הרת האסון של הנשיא להפציץ באיראן ללא סמכות היא הפרה בוטה של החוקה. הוא מסתכן בפזיזות בפתיחת מלחמה שיכולה ללוות אותנו במשך דורות. זו עילה להדחה", כתבה חברת הקונגרס אלכסנדריה אוקסיו-קורטז.
My statement on Donald Trump’s unilateral military action in Iran. pic.twitter.com/2ZjZXlPbrl
— Hakeem Jeffries (@RepJeffries) June 22, 2025
מוטיב חוזר נוסף בביקורת שהושמעה על החלטתו של טראמפ לתקוף הוא החשש להיגרר למלחמה ארוכה ויקרה, ממנה טראמפ צפוי לנסות להימנע כמעט בכל מחיר. "אסור לנשיא לגרור את ארה"ב למלחמה בלתי נגמרת נוספת במזרח התיכון", אמר חבר הקונגרס הדמוקרטי רובן גאלגו. מפגינים יצאו לרחובות בוושיגנטון, ניו יורק ואטלנטה במחאה על החלטתו של טראמפ לתקוף.
עם זאת, יש לציין שגם במפלגה הדמוקרטית יש כאלו ששיבחו את החלטתו של טראמפ. "ארצות הברית לקחה הלילה צעד חשוב והחלטי שמגן על ארה"ב. השמדת הגרעין האיראני הוא חיוני להשגת שלום במזרח התיכון", כתב חבר הקונגרס הדמוקרטי ג'וש גוטהיימר, ואל עמדתו הצטרף גם חבר הקונגרס ג'ון פטרמן.
"הצלחה עצומה"
לצד הסערה הפוליטית בעקבות התקיפה, רבים בארה"ב ניסו להבין את תוצאותיה. לפי הערכות שונות בארה"ב לא ברור כמה נזק נגרם למתקנים בעקבות התקיפה, ומקורות אמריקנים וישראלים אמרו לניו יורק טיימס שלפי הערכות ראשוניות המתקן בפורדו נפגע קשות אך לא הושמד, ושעדיין אין תמונת מצב סופית.
למרות זאת, בממשל מיהרו להכריז על התקיפות כ"הצלחה מסחררת". טראמפ ובכירי ממשלו חזרו שוב ושוב על כך שהמבצע היה מוצלח. בהצהרתו הראשונית לאחר התקיפה אמר טראמפ שמתקני הגרעין של איראן "הושמדו לחלוטין", וביממה האחרונה הוא חזר כמה פעמים על כך ש"נזק עצום" נגרם למתקן, ושהמבצע השיג את מטרתו.