צבא אוקראינה ביצע אתמול (רביעי) מתקפה אווירית מסיבית בעומק שטח רוסיה, יותר מ-800 ק"מ מהגבול בין המדינות. מתקפת הכטב"מים המסיבית של אוקראינה הגיעה בתגובה על מתקפת הטילים הבליסטיים של רוסיה שפגעה במרכז העיר סומי ביום ראשון והביאה למותם של 35 בני אדם, כולל ילדים, ופציעתם של יותר מ-100 נוספים.
כטב"מים של צבא אוקראינה פגעו במפקדת בסיס הטילים של צבא רוסיה באזור העיר שויה, מצפון-מזרח למוסקווה, מרחק של יותר מ-800 ק"מ מהגבול בין המדינות. בתיעודים דרמטיים שפורסמו ברשתות החברתיות ברוסיה נראות פגיעות עזות לאור יום, עם פיצוצים גדולים במקום. מהבסיס הזה, על פי הדיווחים, יצאה לפועל מתקפת הטילים על סומי.
המתקפה הזו המשיכה מגמה שגרתית למדי של התקפות הדדיות של רוסיה ואוקראינה בעומק שתי המדינות, אולם רוסיה ממשיכה לכוון בעיקר לעבר מטרות אזרחיות, למרות שהיא ממשיכה לטעון לפגיעה במטרות צבאיות. משרד ההגנה של רוסיה הודיע אתמול שיירט 223 כטב"מים של אוקראינה בפרק זמן של 24 שעות, והבוקר הודיע שיירט 71 כטב"מים של אוקראינה. בקייב ובערים רבות באוקראינה סובלים דרך קבע ממתקפות ליליות של עשרות ומאות כטב"מים בכל יום, שמביאות תמיד לנפגעים ונזק כבד.

שגרת המתקפות החמורה נמשכת על רקע טענות שמתבררות כחסרות בסיס בנוגע לאפשרות של הפסקות אש חלקיות בין הצדדים. ממשל טראמפ ממשיך בניסיונותיו לקדם הפסקת אש, וביום שישי נפגש השליח המיוחד וויטקוף עם הנשיא פוטין במוסקווה. בדיווח שפורסם בימים האחרונים ברויטרס נכתב כי וויטקוף המליץ לטראמפ להכיר בריבונות רוסיה על המחוזות הכבושים באוקראינה כדי להביא לתפיסתו לפתרון הפסקת האש בדרך המהירה ביותר.

ביום שלישי דווח בוול סטריט ג'ורנל כי גובר הלחץ על טראמפ מתוך צמרת ממשלו לגלות יותר ספקנות להצהרותיו וכוונותיו של פוטין, שלא מראה לפי שעה כי הוא מעוניין באמת בהפסקת אש. הקולות הלעומתיים לפוטין בממשל הם בעיקר של השליח המיוחד לאוקראינה קית' קלוג ושר החוץ מרקו רוביו, שטען לאחרונה כי ארה"ב תיאלץ לשקול מחדש את עמדתה אם יתברר שפוטין לא באמת מעוניין בשלום. למרות זאת, על פי הדיווח, טראמפ לפי שעה ממשיך לקבל את עמדתו של השליח וויטקוף, לפיה פוטין כן מעוניין בהסכם שלום וסיום המלחמה.
פגישת פוטין-וויטקוף במוסקווה ביום שישי
Witkoff smiling and shaking hands with the war criminal Putin.
— Roman Sheremeta (@rshereme) April 11, 2025
If you kill one person, the CIA will chase you around the world to find you. If you kill one million people, the U.S. Special Representative will chase you to shake your hand.
It is truly sad to see the U.S. turning… pic.twitter.com/KmAO7zb5nP
השליח סטיב וויטקוף, איש המשא ומתן העיקרי של טראמפ בשורה של סוגיות מדיניות עולמיות בוערות, מגלה, על פי שורה של דיווחים בימים האחרונים, גישה פייסנית כלפי רוסיה ואיראן, שתי המדינות העיקריות שמולן הוא מוביל את המשא ומתן כעת. כמו שהוא מגלה פייסנות וותרנות מול דרישותיו ועמדותיו של פוטין, כך הוא גם מייצג את המחנה המתון והפייסני בכל הקשור לשיחות עם איראן. וויטקוף, יחד עם סגן הנשיא ואנס, תומכים בזכותה של איראן להמשיך להעשיר אורניום ולשמור על תוכנית גרעין "אזרחית", לעומת שר החוץ רוביו והיועץ לביטחון לאומי וולץ, שמאמינים שיש לחסל לחלוטין את תוכנית הגרעין של איראן.
בגזרת משא ומתן נוספת של ארה"ב, על הסכם המינרלים מול אוקראינה, ניכרת הזדמנות להסכמות. על פי דיווח בבלומברג, ארה"ב ריככה את דרישותיה מאוקראינה בהסכם המינרלים הדרקוני שנוסח לאחרונה, וכעת דורשת ממנה להחזיר כסף בסכום של 100 מיליארד דולר, ולא 300 מיליארד דולר כפי שנקבע בתחילה ואוקראינה סירבה. הסכום הזה נועד לייצג את היקף התמיכה של ארה"ב באוקראינה מאז תחילת המלחמה, והוא אכן דומה הרבה יותר להערכה האוקראינית, לפיה ארה"ב השקיעה באוקראינה מתחילת המלחמה סכום של כ-90 מיליארד דולר.