ממשל טראמפ בדרך לסיבוב פרסה על חשבונה של ישראל? שגריר ארצות הברית בטורקיה, תום בראק, סיפק אתמול הצהרה מפתיעה בראיון לסוכנות הידיעות הממשלתית "אנאדולו", על הכוונה למכור לאנקרה מטוסי F-35 מתקדמים. בראק הודיע כי ממשל טראמפ נערך להסיר את הסנקציות הביטחוניות על טורקיה ולחדש את עסקת מטוסי החמקן עד סוף שנת 2025.

בראק, שנחשב לדמות מפתח ביחסי ארה"ב-טורקיה ובמקביל משמש גם כשליחו המיוחד של טראמפ לסוריה, אמר כי "טראמפ וארדואן צפויים להנחות את שר החוץ מרקו רוביו ואת מקבילו הטורקי הקאן פידאן למצוא פתרון - ואפשר להגיע להסכם עוד השנה". לדבריו, יש אווירה חדשה של פתיחות בין הצדדים, אחרי שנים של מתיחות ביטחונית.

הרקע לעסקת הענק

המשבר בין וושינגטון לאנקרה החל בשנת 2019, לאחר שממשל טראמפ הקודם הוציא את טורקיה מתוכנית ה-F-35 בעקבות רכישתה של מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-400. בעקבות הרכישה הוטלו על טורקיה סנקציות לפי חוק CAATSA (החוק להתמודדות עם אויבי אמריקה באמצעות סנקציות), שכללו גם השעיית הפעילות עם סוכנות הרכש הביטחוני הטורקית.

המראת המטוסים (צילום: לוקהיד מרטין)
המראת מטוסי 35-F מארה"ב שנחתו בבסיס חיל האוויר|צילום: לוקהיד מרטין

לטענת טורקיה, ההחלטה הייתה לא הוגנת - במיוחד לאור העובדה שהיא הייתה חלק מתוכנית הייצור של המטוסים ואף שילמה כ-1.3 מיליארד דולר מראש. אנקרה דרשה בשנים האחרונות להחזיר אותה לתוכנית, או לפחות לקבל החזר כספי.

רוח חדשה בין וושינגטון לאנקרה

בראק תיאר את התקופה הנוכחית כ"חלון הזדמנויות יוצא דופן", וציין כי "יש כאן שני מנהיגים שסומכים זה על זה - וזה נדיר". השגריר הדגיש כי הקונגרס האמריקני כבר מאותת על נכונות לדון מחדש בנושא, וכי מתקיימות שיחות בדרג גבוה מאוד: "בחודשים הקרובים תראו פגישות מחודשות בין המנהיגים ושרי החוץ".

המראת המטוסים (צילום: לוקהיד מרטין)
המראת מטוסי 35-F מארה"ב שנחתו בבסיס חיל האוויר|צילום: לוקהיד מרטין

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הוסיף מצידו כי הוא מאמין שלטראמפ יש "כוונות טובות" בנושא, לאחר פגישת פסגה ביניהם בשבוע שעבר במסגרת ועידת נאט"ו. בפגישתו עם נתניהו בבית הלבן באפריל אמר טראמפ כי "אני אוהב אותו, אין לנו בעיה", ואמר לראש הממשלה: "אם יש לך בעיה עם טורקיה - נפתור אותה.

שיתוף פעולה התקפי?

השגריר בראק רמז גם על שינוי תפיסתי עמוק יותר ביחסי המדינות. לדבריו, "נושאים כמו F-35, F-16, S-400, סנקציות ומכסים הם משניים ביחס למטרה האמיתית – שיתוף פעולה אמיתי, התקפי, לא רק הגנתי". אמירה זו יכולה לרמוז על כוונה רחבה יותר להעמקת שיתופי פעולה ביטחוניים ותעשייתיים – הרבה מעבר לפתרון טכני של סנקציות או מכירת מטוסים או חלקי חילוף של מטוסים.

אם ההצהרות אכן יתממשו, מדובר בסיבוב פרסה מרשים במדיניות האמריקאית כלפי טורקיה, ובעיקר בהתקרבות ברורה בין טראמפ לארדואן. מהלך כזה עלול לעורר ביקורת פנימית בקונגרס - במיוחד מצד אלה שראו ברכישת ה-S-400 "קו אדום", אך בשטח, נראה כי האינטרסים האסטרטגיים גוברים על עקרונות.

נשיא ארה
נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא טורקיה ארדואן בפסגת נאט"ו|צילום: רויטרס

מאז חזרתו של טראמפ לבית הלבן לפני קצת פחות מחצי שנה ניכר כי יחסיו עם ארדואן טובים במיוחד. לכך עשויות להיות כמה סיבות, כמו התחזקות כוחה של טורקיה על רקע כוחה הגדול בברית נאט"ו, והשפעתה וקרבתה למשטר החדש בסוריה, שטראמפ מקדם את נרמול היחסים עימו.

איום ביטחוני על ישראל

אספקה של מטוסי F-35 מארה"ב לטורקיה עלולה לפגוע בעליונות הטכנולוגית הביטחונית של ישראל באזור. באופן מסורתי, ארה"ב מקפידה שלא לספק למדינות אחרות במזרח התיכון נשק ייחודי ומתקדם שיש בידי ישראל, וכך למעשה נבלמה התוכנית של ממשלי טראמפ וביידן לספק מטוסי F-35 לאיחוד האמירויות, למרות הנורמליזציה עם ישראל.

המהלך הזה מגיע בתקופה של מתיחות ביטחונית בין ירושלים לאנקרה, למרות שבחודשים האחרונים נרשמים מהלכי התקרבות ושיח ביטחוני ומדיני ישיר בין דרגים בכירים בישראל ובטורקיה, בין השאר בתיווך אזרבייג'אן. המתיחות הביטחונית בין ישראל לטורקיה נובעת רבות מרצונה של טורקיה להתבסס צבאית בסוריה, ועל רקע איומים מובהקים שמשמיעים באנקרה, לרבות הנשיא ארדואן, נגד ישראל.