בעיתון הניו יורק טיימס דווח היום (שישי) כי המודיעין האמריקני חלוק בעמדותיו בנוגע לגורל מצבור האורניום המועשר של איראן לאחר התקיפות במתקני הגרעין. ההערכה היא כי חלק מהאורניום המועשר הוחזק במתקן בנתנז, וכעת נטען שהמתקן ניזוק אך לא הושמד.
הסנאטור לינדזי גרהאם הבהיר בתום תדרוך מסווג בקונגרס כי המטרה של הפעולה לא הייתה להשמיד את מאגרי האורניום המועשר. הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית העריכה כי חלק גדול מהאורניום המועשר הוחזק ערב המלחמה במתקן באספהאן, ויש אינדיקציות כי יממה לפני התקיפה האמריקנית היו רכבים שהוציאו או הכניסו דברים מהמעבדות במקום.
גורמים רשמיים במערב אישרו את ההערכות בארה"ב לפיהן יידרשו שנים לפני שניתן יהיה להשמיש מחדש את המתקנים שנפגעו. ההערכה היא כי הצנטריפוגות בפורדו נפגעו בצורה קשה כך שאיראן לא תוכל להעשיר את האורניום שברשותה לרמה של 90% הדרושה לפיתוח נשק גרעיני.
לפי הדיווח, תוצאות התקיפות האמריקניות לא סותמות את הגולל על שאלת יכולתה של איראן לפתח נשק גרעיני כלשהו. ההערכה היא כי אם לפחות חלק ממדעני הגרעין של איראן שרדו את המתקפות, היא תוכל לפתח פצצה גרעינית גולמית בתוך חודשים ספורים בלבד, למרות הפגיעה הכוללת בתוכנית הגרעין.
תצלומי הלוויין מאיראן
שלושה ימים לאחר סיום המלחמה מול איראן, תצלומי לוויין שפורסמו השבוע חשפו כי האיראנים החלו בעבודות באתר הגרעין בנתנז. לפי ההערכות, מדובר בניסיונות חילוץ של האורניום המועשר שנמצא מתחת לאדמה. לפי צילומי הלוויין של חברת MAXAR, ניתן לראות כי האיראנים הקימו אוהלים סמוך לאזור שהופצץ על ידי האמריקנים.
בצילומים ניתן לראות גם כי שני מכתשים שנוצרו מהפצצות האמריקניות באמצעות פצצת ה-MOP כוסו בעפר ביום רביעי האחרון. בנוסף, התמונה מציגה אוהלים שהוקמו סמוך לאזור שהופצץ על ידי מטוסי B2.
הניסיון האיראני להגיע לפצצה וחלון ההזדמנויות הצר שנפתח
הבוקר פרסם צה"ל נתונים מאחורי מבצע עם כלביא ופרטים על מאחורי הקלעים. המבצע נפתח לאחר שבתקופה האחרונה הצטברו אינדיקציות מודיעיניות באגף המודיעין, שלפיהן המשטר האיראני מאיץ את התקדמותו בפיתוח נשק גרעיני, תוך שהוא ממשיך להעשיר אורניום לרמות גבוהות (60%). ההערכה הייתה שהוא יוכל להגיע לחומר בקיע ברמה צבאית עבור מספר פצצות גרעין, ותוך זמן קצר.
במקביל, אמ"ן זיהה תוכנית חשאית של המשטר האיראני, בהובלת מדעני גרעין מרכזיים, ליצירת מרכיבים הדרושים לנשק הגרעיני. במסגרת אותה תוכנית בוצעו ניסויים ונערכו פעולות למחקר ופיתוח בתחומים שמובילים להשגת נשק גרעיני בחשאי.
מכת הפתיחה של צה"ל הפתיעה את האיראנים. צה"ל פגע קשות במערכי הפיקוד והשליטה של המשטר האיראני, במדעני הגרעין הקריטיים לפיתוח תוכנית הגרעין - ובמקביל גם ביכולות ההגנה האווירית של המשטר, כדי לאפשר חופש פעולה אווירי לחיל האוויר.
במסגרת המבצע נפגעו אתרי העשרת האורניום. הכוחות תקפו את אתר ההמרה באיספהאן, חוסלו 11 מדעני גרעין בכירים ונפגעו באלפי צנטריפוגות. כמו כן, הותקף הכור הגרעיני שאינו פעיל בעראק, במטרה למנוע את השמשתו בעתיד.