סבב השיחות השני בין ארצות הברית לאיראן ייערך ביום שבת הקרוב ברומא. הדיווח הלילה (בין רביעי לחמישי) בניו יורק טיימס על כך שטראמפ בלם את תוכנית התקיפה הישראלית באיראן, חשף מה יכול לקרות אם השיחות בין הצדדים ייכשלו. לאן חותר הנשיא האמריקני, מה חושבים על כך בישראל והיכן עומדות השיחות כרגע? N12 עושים סדר.
התגובות לדיווח הדרמטי על בלימת התקיפה באיראן, בנט עקץ: "דוקטרינת נתניהו - לאיים ולהדליף"
הדיווח על בלימת התקיפה הישראלית באיראן הוביל לתגובות לוחמניות, ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט, תקף: "דוקטרינת נתניהו היא לאיים, לאיים, לאיים ואז להדליף שהוא התכוון אבל לא נתנו לו. עוד קונספציה מסוכנת שאסור שתתפוצץ לנו בפנים. לא תהיה עוד הזדמנות כזו".
גם ראש האופוזיציה לפיד התייחס לדיווח, ואמר כי הציע בעבר לתקוף את שדות הנפט באיראן אך ראש הממשלה סירב: "נתניהו פחד ועצר את זה".
כבר באוקטובר הצעתי לתקוף את שדות הנפט של איראן. חיסול תעשיית הנפט האיראנית תהרוס את כלכלתה ותפיל בסופו של דבר את המשטר. נתניהו פחד, ועצר את זה.
— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) April 17, 2025
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, אמר בתגובה לדיווח בניו יורק טיימס כי "ישראל צריכה ויכולה לתקוף באיראן".
במשטר האיראני מומחים בלמשוך זמן.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) April 17, 2025
ישראל צריכה ויכולה לתקוף באיראן.
עלינו לרתום את ארה"ב ולהביא לשינוי פני המזרח התיכון.
טראמפ בלם את תוכנית התקיפה לטובת מו"מ עם איראן
לפי הדיווח בניו יורק טיימס ישראל תכננה לתקוף את מתקני הגרעין של איראן כבר בחודש הבא, אך המהלך סוכל על ידי נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. עוד דווח כי הנשיא האמריקני מעדיף שהמשא ומתן עם איראן יבשיל להסכם גרעין, במקום לפעול צבאית נגד המדינה.
במשך חודשים ארוכים התנהלו דיונים קדחתניים בממשל טראמפ אם לבחור באופציה של תקיפה על מתקני הגרעין או באפשרות של משא ומתן. קולות רבים בממשל הביעו את עמדתם נגד תקיפה, שעלולה לגרור את ארצות הברית למלחמה רחבה - החל מראש המודיעין הלאומי טולסי גבארד, סגן הנשיא ג'יי-די ואנס, שר ההגנה פיט הגסת' וראש הסגל של טראמפ בבית הלבן, סוזי וויילס.

ההחלטה הסופית התקבלה לאחר שאיראן הודיעה במכתב לטראמפ שהיא מסכימה לשיחות, ולאחר שגבארד הציגה הערכת מודיעין מדאיגה לגבי ההסלמה האפשרית בעקבות התקיפה. מייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי, היה אחד הקולות החזקים בעד האופציה של התקיפה, אך אפילו הוא החל להישמע מהוסס. טראמפ עדכן את נתניהו על החלטתו במהלך ביקורו בבית הלבן בשבוע שעבר.

בימים האחרונים דווח בעיתון האמריקני על מאבק בין שני מחנות בצמרת ממשל טראמפ על היחס למשא ומתן מול איראן. במחנה המתון נמצאים השליח וויטקוף וסגן הנשיא ג'יי-די ואנס, שאומרים שיש צורך להתפשר במשא ומתן ודוחים את האופציה של פירוק כל תוכנית הגרעין מכיוון שזה יהיה דיל ברייקר עבור איראן. במחנה הניצי שבו נמצאים היועץ וולץ ושר החוץ מרקו רוביו - טוענים כי השאיפה של וושינגטון בשיחות חייבת להיות חיסול מוחלט של תוכנית הגרעין של איראן.
חילופי המכתבים וההצהרה הפומבית מול נתניהו
האיתות הראשון לכיוון אליו טראמפ חותר עלה ממכתב ששלח למנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי, אחריו אמר: "שלחתי מכתב ביום חמישי למנהיג איראן כדי לנהל משא ומתן", והוסיף "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני".
הצהרתו של טראמפ לצד נתניהו בפגישתם בשבוע שעבר בבית הלבן לפיה, ארצות הברית מנהלת שיחות ישירות עם איראן, הפתיעה את ישראל ועל פי דיווחים זוהי הסיבה שראש הממשלה נקרא להגיע מיד לוושינגטון. לפי גורם הבקיא בפרטי הפגישה בין נתניהו לטראמפ, ראש הממשלה חזר מופתע מדבריו של הנשיא האמריקני על מועד פתיחת השיחות עם איראן - ואף יצא מהפגישה "מבולבל".

הדיווחים על השיחות בין הצדדים העירו בישראל חששות כבדים ממתווה פשרני, שלא ימנע סופית ובאופן קבוע מאיראן את האפשרות להשיג נשק גרעיני. מקור איראני בכיר התייחס לשיחות המו"מ בין וושינגטון לטהראן ואמר כי הטיוטה הראשונית שהועברה על ידי השליח האמריקני וויטקוף - לא עוסקת בפירוק מוחלט של תוכנית הגרעין האיראנית ולא מתייחסת לאפשרות של איום צבאי.
נתניהו דורש "מודל גרעיני לובי"
עם סיום ביקורו בוושינגטון, אמר ראש הממשלה: "אנחנו מסכימים שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני. זה יכול להיעשות בהסכם, אבל רק אם ההסכם הזה הוא הסכם נוסח לוב - שנכנסים, מפוצצים את המתקנים, מפרקים את כל המכשורים, בפיקוח אמריקני ובביצוע אמריקני - זה טוב". המודל אליו מכוון נתניהו הוא למעשה פירוק מוחלט של תוכנית הגרעין האיראנית. מומחים, חוקרים ופרשנים לאיראן העריכו כי הסיכוי שטהראן תסכים ל"מתווה הלובי" - שואף לאפס.
בישראל מתעקשים שמתקיים תיאום מלא בין ירושלים לוושינגטון וסבורים שבסופו של דבר השיחות ייכשלו. אולם ניתן גם לומר כי לא ברור כרגע לאן חותר הנשיא האמריקני וכיצד הדרישה הישראלית לפירוק מוחלט של תוכנית הגרעין האיראנית תפגוש את נקודת האמצע של הצדדים במשא ומתן.