ממשל טראמפ מעוניין להגביר את הלחץ על סין ושואף לבודד את הכלכלה הסינית מכלכלת העולם במסגרת מלחמת הסחר בין וושינגטון ובייג'ינג, כך דווח הלילה (בין שלישי לרביעי) בוול סטריט ג'ורנל. על פי הדיווח, בממשל מתכננים לנצל את המשא ומתן המתקיים על מכסי סחר עם מדינות שונות בעולם כדי ללחוץ על שותפות הסחר של ארה"ב להגביל את קשריהן עם סין. בתוך כך, הבוקר החלו להישמע הערכות כי ארה"ב העלתה את המכסים על סין לשיעור של 245%.
BREAKING:
— Crypto Rover (@rovercrc) April 16, 2025
WHITE HOUSE CLARIFIES THERE’S NOW A 245% TARIFF ON CHINA pic.twitter.com/LL8zdkQi9E
הבוקר פרסמו גורמים שונים צילומי מסך מהאתר הרשמי של הבית הלבן, לפיהם המכסים על סין מגיעים לשיעור כולל של 245%. רבים תהו אם מדובר בטעות סופר, שכן בארה"ב לא פרסמו שום הודעה על העלאת המכסים על סין מאז ההודעה על ההעלאה לשיעור של 145%. לפי שעה לא התקבלה תשובה מפורשת מהבית הלבן, וספק אם הייתה מתבצעת העלאה כה דרמטית של 100% נוספים, מבלי להודיע על כך בצורה רשמית.
על פי דיווח שפורסם ברשת בלומברג, סין מעוניינת להיכנס לשיחות עם ארה"ב בעניין מלחמת הסחר, אך מציבה כמה תנאים - בהם ריסון ההתבטאויות המזלזלות של אנשי ממשל טראמפ כלפי סין, מינוי נציב סחר מיוחד מטעמו של טראמפ שיוכל לנסח הסכם והתייחסות מיוחדת לסנקציות על סין ולשאלות בנוגע לטייוואן.
הרעיון המרכזי של תוכנית ממשל טראמפ לבידוד הכלכלה הסינית שפורסם בוול סטריט ג'ורנל הוא להשיג התחייבויות משותפות סחר של ארה"ב לבודד את הכלכלה הסינית, בתמורה להפחתת חסמי סחר ומכסים שהטיל הבית הלבן. על פי הדיווח, גורמים אמריקניים מתכננים לנצל את המשא ומתן עם יותר מ-70 מדינות כדי לדרוש מהן למנוע משלוח סחורות סיניות דרך שטחן, למנוע מחברות סיניות להתמקם בשטחן – במטרה לעקוף את המכסים האמריקניים, וגם לא לקלוט לכלכלתן מוצרי תעשייה זולים מסין.
צעדים אלה נועדו לפגוע בכלכלה הסינית, שכבר עתה אינה יציבה, ולאלץ את בייג'ינג להגיע לשולחן המשא ומתן עם עמדת מיקוח חלשה יותר לקראת שיחות אפשריות בין הנשיא טראמפ לנשיא סין שי ג'ינפינג. הדרישות המדויקות עשויות להשתנות באופן נרחב בין מדינה למדינה, בהתאם למידת המעורבות שלהן בכלכלה הסינית.
גורמים אמריקניים כבר העלו את הרעיון בשיחות מוקדמות עם חלק מהמדינות, לפי אנשים המכירים את הדיונים. טראמפ עצמו רמז על האסטרטגיה ביום שלישי, כשאמר ברשת פוקס כי ישקול לגרום למדינות לבחור בין ארה"ב לסין, בתגובה לשאלה על החלטת פנמה שלא לחדש את חלקה ביוזמת "החגורה והדרך" - תוכנית התשתיות הגלובלית של סין למדינות מתפתחות.
אחד המוחות מאחורי האסטרטגיה הוא שר האוצר סקוט בסנט, שלקח תפקיד מוביל במשא ומתן על הסחר מאז שטראמפ הכריז על השהיה בת 90 יום על מכסים הדדיים עבור רוב המדינות - אך לא סין - ב-9 באפריל. בסנט הציג את הרעיון לטראמפ במהלך פגישה ב-6 באפריל במאר א לגו, מעונו הפרטי של הנשיא בפלורידה. לפי אנשים המכירים את הדיון, בסנט טען שהשגת ויתורים משותפות סחר אמריקניות תוכל למנוע מבייג'ינג וחברותיה לעקוף מכסים אמריקניים, פיקוח על יצוא ואמצעים כלכליים אחרים.
אתמול הודיעה דוברת הבית הלבן קרולין לוויט כי מתנהלות שיחות פעילות עם לא פחות מ-15 מדינות ומתקיימים דיונים של ממש בכל הקשור לסוגיית המכסים. הנשיא טראמפ העניק דחייה של 90 יום בהטלת המכסים הכבדים על רוב המדינות, שמיועדת לפוג בתחילת יולי.
השבוע ביקר נשיא סין שי ג'ינפינג בווייטנאם, שותפת סחר מרכזית של סין ויבואנית גדולה מארה"ב, והיא בין המדינות שהוטלו עליה המכסים הגבוהים ביותר. טראמפ הטיל על וייטנאם מכסים בשיעור של 46%, ועל פי דיווח ברויטרס – בהאנוי נחושים לבצע שורה של פעולות להביא להפחתת המכסים, לכל הפחות לשיעור של 28%.
הנשיא הסיני שי חתם על עשרות הסכמים לשיתוף פעולה עם ממשלת וייטנאם, במה שנראה כמו צעד להרגיע את הלחץ על הכלכלה הסינית. בארה"ב מזהים בווייטנאם כאחת המדינות המובילות שמשמשות את סין לעקיפת המיסים והמכסים הכבדים המוטלים עליה – באמצעות יצוא סחורות לווייטנאם – ומשם מיוצאות אותן הסחורות תחת שם ומותג אחרים, לכאורה וייטנאמים. המהלך הזה, במידה רבה, הביא למכסים הכבדים של ממשל טראמפ על וייטנאם.