נשיא רוסיה ולדימיר פוטין השמיע בסוף השבוע אמירה יוצאת דופן, ואמר כי ארצו מתכננת להתחיל לקצץ בהוצאות הביטחוניות שלה - צעד לא שגרתי עבור מדינה שנמצאת בעיצומה של מלחמה אדירה באוקראינה. ההודעה נאמרה במהלך מסיבת עיתונאים במינסק בבלארוס ביום שישי, והתקבלה בזירה הבין-לאומית בהרמת גבה - בעיקר בשל העובדה שבשנים האחרונות ההוצאות הביטחוניות של רוסיה עלו מאוד.

לפי פוטין, רוסיה הוציאה השנה כ־6.3% מהתמ"ג על ביטחון – שיעור שיא מאז תקופת המלחמה הקרה - והוא מודה שמדובר ב"בעיה, גם עבור התקציב". לדבריו, אחת מהשלכות ההוצאה העצומה הייתה אינפלציה גוברת, ו"הגיע הזמן לטפל בזה". למרות זאת, פוטין התנה את המהלך לקיצוץ בהוצאות הביטחוניות בניצחון דה-פקטו במלחמה באוקראינה, כלומר לסיים את המלחמה בתנאים שלו.

קיצוץ - אבל לא מיידי

פוטין ציין שהכוונה היא להתחיל בצמצום התקציב הביטחוני כבר ב־2026, כחלק מתוכנית תקציבית תלת־שנתית, אם כי טרם הושג הסכם סופי בין משרדי הביטחון, האוצר והכלכלה ברוסיה. לדברי הנשיא, "כולם חושבים בכיוון הזה", אך ההוצאה הביטחונית תמשיך להיות גבוהה כל עוד המלחמה נמשכת. כלומר, הקיצוצים המתוכננים מותנים - במובהק - בהצלחת רוסיה במלחמה באוקראינה.

נשיא רוסיה פוטין ונשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה פוטין ונשיא סין שי ג'ינפינג|צילום: רויטרס

מאחורי ההצהרות הללו מסתתרת מציאות כלכלית לא פשוטה. על רקע תחזיות קודרות, שר הכלכלה של רוסיה, מקסים רשטניקוב, הזהיר בשבוע שעבר, באופן חריג מאוד, כי המדינה "על סף מיתון". גם נגידת הבנק המרכזי, אלווירה נביולינה, הודתה שהמנוע הכלכלי העיקרי - תקציבי הביטחון - הולך ומתעייף, ואמרה כי "משאבים רבים כבר מוצו".

הצמיחה שנרשמה ב־2024 (4.3%) לוותה באינפלציה משתוללת, ריבית אסטרונומית של 21% שהחלה לרדת רק לאחרונה, ועלויות יבוא גבוהות בשל הסנקציות הבין-לאומיות. בנוסף, שוק העבודה סובל ממחסור חמור בכוח אדם, לאחר שמאות אלפי עובדים הועברו למערך הביטחוני ולחזית, ועוד גברים רבים נמלטו מהמדינה כדי להימנע מגיוס לצבא וכך נעדרים משוק העבודה המקומי.

ומה עם המשך המלחמה?

העובדה שפוטין מציג תכנית קיצוצים בזמן שהמערכה באוקראינה עדיין רחוקה מהכרעה, עשויה להעיד על עומס תקציבי קשה או על שינוי חשיבה אסטרטגי. עם זאת, חשוב לציין שפוטין לא נתן שום רמז שהוא מתכוון לסיים את המלחמה בקרוב. הוא הדגיש שהמו"מ עם אוקראינה "מתנהל כל הזמן", אך בשטח - הקרבות נמשכים, ולעיתים אף מתגברים.

צבא רוסיה במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
צבא רוסיה במזרח אוקראינה|צילום: רויטרס

במערב מתייחסים לדברים בספקנות. עבור מדינות נאט"ו, שהשיגו בשבוע שעבר הסכמה היסטורית להעלאת תקציבי הביטחון שלהן לשיעור של 5% מהתמ"ג, ההצהרות של פוטין נראות יותר כיחסי ציבור מאשר כשינוי מדיניות אמיתי. פוטין עצמו ניצל את ההזדמנות כדי לתקוף את נאט"ו וטען: "אנחנו מתכוונים לקצץ בהוצאות, והם מעלים – אז מי כאן פועל באגרסיביות?"

תקיפה רוסית בסומי באוקראינה, ארכיון (צילום: AP)
תקיפה רוסית בסומי באוקראינה, ארכיון|צילום: AP

במדינות אירופה ממשיכים לתחזק את ההערכות כי פוטין צפוי לפלוש למדינות נאט"ו במהלך השנים הקרובות, בדגש על המדינות הבלטיות, פינלנד או מדינות אחרות במזרח היבשת. על רקע זה הצהרתו של פוטין נראית כחלק מניסיונו "להרדים" את המערכת ולשדר רגיעה, כדי לנסות לפייס את טראמפ, בשעה שאירופה מנסה להגביר את היערכותה.

בינתיים, רוסיה ממשיכה בשגרה של שיגור מתקפות אוויריות אדירות על העורף באוקראינה, וגם הלילה שיגרה מאות טילים וכטב"מים לעבר ערים שונות במדינה המופגזת. חיל האוויר של אוקראינה דיווח שהלילה יורטו והופלו 436 כטב"מים מתוך 477 ששוגרו בסך הכול, ויורטו 38 טילים מתוך 60 ששוגרו בסך הכול. תקרית טראגית במיוחד התרחשה באוקראינה, לאחר שמטוס F-16 התרסק במהלך ניסיונות היירוט, והטייס נהרג.