שורה ארוכה של כותרות ניפק נשיא ארה"ב טראמפ בהצהרה המשותפת עם ראש הממשלה נתניהו בבית הלבן - בהן החשיפה כי ארצו תחל כבר בשבת הקרובה במשא ומתן ישיר עם איראן בניסיון להגיע להסכם גרעין חדש שימנע מהרפובליקה האיסלאמית נשק גרעיני. הלילה (בין שני לשלישי) באיראן מדווחים כי הפגישה תתקיים בעומאן. שעת הפגישה לא דווחה, אך כן ציינו בדיווח מי ייצג את הצדדים: הנציג האיראני יהיה שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י, ואת ארה"ב ייצג סטיב וויטקוף - שליחו של טראמפ, שהפך לשם מוכר באזורנו ובכלל הודות לתפקידו כמתווך בעסקת החטופים השנייה, וכן במו"מ בין רוסיה לאוקראינה.

נשיא ארה
טראמפ על השיחות עם איראן: "נתחיל בשבת, נדבר ונראה מה יקרה"|צילום: reuters

בתחילת ההצהרה, הנשיא האמריקני הודיע בקצרה כי ארה"ב תחל בקרוב במשא ומתן ישיר עם איראן - וכשנשאל על-ידי עיתונאים על כך, הוא השיב בהרחבה כי השיחות הללו יתקיימו "כמעט בדרג הבכיר ביותר": "אנחנו מנהלים שיחות ישירות עם איראן. אנחנו נתחיל בשבת, נדבר ונראה מה יקרה". הנשיא הוסיף באיום: "אני חושב שכולם מסכימים שכמובן הסכם דיפלומטי יהיה הטוב מכל, אך אם לא - נצטרך לעשות את מה שנחוץ. אני מקווה שנוכל להימנע מלעשות משהו אחר, אבל הדבר יכול להיות מסוכן מאוד. אני מקווה מאוד שהשיחות תהיינה טובות, וזה גם האינטרס של איראן". זמן קצר לאחר הצהרת טראמפ, ועוד לפני שדווח שהוא ייקח חלק בפגישה, שר החוץ האיראני אישר: "איראן וארה"ב ייפגשו ביום שבת בעומאן לשיחות עקיפות. זו הזדמנות וגם מבחן - הכדור בידיים של ארה"ב".

למה עומאן - ומה הלאה?

נציין כי הנשיא עצמו הבהיר כי מדובר ב"שיחות ישירות", אך למעשה מדובר בשיחות עקיפות. שלושה מקורות איראניים ששוחחו עם הניו יורק טיימס אישרו כי איראן וארה"ב מתכננות להיפגש ביום שבת בעומאן לשיחות עקיפות - ולוושינגטון הועבר מסר ברור: אם סבב השיחות בשבת ילך טוב, טהראן מוכנה לקיים שיחות ישירות. עומאן, שנבחרה לארח את הפגישה, היא המתווכת המועדפת שאיראן הציעה מההתחלה - והיא שימשה את ארה"ב ואיראן לשיחות עקיפות גם בעבר, כולל ב-2024.

סטיב ויטקוף (צילום: reuters)
סטיב ויטקוף|צילום: reuters

ראש הממשלה נתניהו התייחס גם הוא לאיראן בהצהרתו לצד הנשיא האמריקני: "כולנו מאוחדים במטרה שלאיראן לעולם לא יהיה נשק גרעיני. זה יכול לקרות באופן דיפלומטי, כמו שקרה בלוב, אני חושב שזה יכול להיות פתרון טוב, אבל לא משנה מה יהיה - אנו צריכים לוודא שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני".

אלה הנציגים

וויטקוף מייצג בקרב ממשל טראמפ את הגישה שנחשבת מקלה יחסית עבור איראן ותוכנית הגרעין שלה. בראיון שקיים לפני שבועות אחדים עם איש התקשורת טאקר קרלסון הוא אמר כי לאיראן "צריכה להיות תוכנית לוודאות גרעינית, כך שאף אחד לא יחשוש מאפשרות של נשק גרעיני".

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ בבית הלבן
רה"מ: נמנע מאיראן גרעין, עדיף באופן דיפלומטי כמו שקרה בלוב

דבריו של וויטקוף נתפסו כהזדמנות לאיראן לשמר חלק מרכזי בתוכנית הגרעין שלה, אך רק פשוט לעצור את ההתקדמות ולהגביר את הפיקוח סביבה. רוח הדברים הזו מנוגדת לעמדת בכירים בממשל שאמרו לוול סטריט ג'ורנל בשבת כי ארה"ב רוצה לפרק לחלוטין את תוכנית הגרעין של איראן, ודברים דומים אמר גם היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ. שר החוץ האיראני עראקצ'י היה השליח המיוחד של ממשל הנשיא חסן רוחאני, שהביא לחתימת הסכם הגרעין עם המעצמות (JCPOA) בשנת 2015 - הסכם שהנשיא טראמפ נסוג ממנו.