ממשל טראמפ שוקל להציע לאיראן שורה של הטבות גדולות כדי להחזיר אותה לשולחן המשא ומתן - כך דווח הערב (חמישי) ברשת CNN, שחשפה פרטים חדשים על המגעים החשאיים בין וושינגטון לטהראן. בתמורה לתמריצים הכלכליים, כך דווח, תציב ארה"ב דרישה אחת: אפס העשרת אורניום על אדמת איראן.

על פי הדיווח, בוושינגטון שוקלים לסייע לאיראן להקים תוכנית גרעין למטרת הפקת אנרגיה אזרחית בעלות של כ-30 מיליארד דולר. בנוסף, ארה"ב שוקלת הקלה בסנקציות והפשרת מיליארדי דולרים איראניים מוקפאים.

לפי ארבעה מקורות שמעורים בפרטים, גורמים מרכזיים מארה"ב ומהמזרח התיכון קיימו שיחות עם האיראנים מאחורי הקלעים, גם במהלך המלחמה בין איראן לישראל בשבועיים האחרונים. השיחות נמשכו גם השבוע, לאחר שהוסכם על הפסקת אש בתיווך קטארי.

הנזק במתקן הגרעין בפורדו  (צילום: Maxar)
נבחנת אפשרות של הקמת מתקנים חלופיים לפורדו שהותקף. הנזק במתקן הגרעין בפורדו|צילום: Maxar

הטיוטה המרכזית שגובשה בוושינגטון כוללת תוכנית השקעה בתשתיות גרעין לצרכים אזרחיים בלבד - ללא אפשרות של איראן להעשיר אורניום בעצמה. בכיר אמריקני הבהיר כי ארה"ב לא תממן את התוכנית, אלא מצפה לשותפות מצד מדינות המפרץ.

בכיר בממשל טראמפ אמר ל-CNN כי "ארה"ב מוכנה להוביל את השיחות האלה" עם איראן. הוא הוסיף כי "מישהו יצטרך לשלם על בניית התוכנית הגרעינית - אך אנחנו לא נתחייב לכך".

ביום שישי, לפני שארה"ב תקפה את מתקני הגרעין באיראן, התקיימה בבית הלבן פגישה חשאית בין השליח המיוחד סטיב וויוטקוף לבין שותפים מהמפרץ. באותה פגישה גובשו כמה מההצעות. בין היתר נדונה אפשרות של הקמת מתקנים חלופיים לאתר פורדו שהותקף.

צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז  (צילום: AP)
התנאי של ארה"ב: איראן לא תעשיר אורניום בשטחה. צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז|צילום: AP

גורמים אמריקנים ציינו כי לצד המגעים, נמשכת מגמת הסלמה מצדה של טהראן. אתמול אישר הפרלמנט האיראני חקיקה המסיימת את שיתוף הפעולה עם הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), מה שמעלה חשש להסתרת פעילות גרעינית.

הצעות של ארה"ב מועברות לאיראן באמצעות קטאר, שמילאה תפקיד מרכזי גם בהשגת הפסקת האש בין איראן לישראל. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הביע ספק בנוגע לאפשרות שיושג הסכם, ואמר כי "ייתכן שנחתום, ייתכן שלא. הדרישה שלנו ברורה: בלי גרעין".

מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו, שמשמש גם ממלא מקום היועץ לביטחון לאומי, הדגיש כי כל התקדמות מותנית ברצונה של איראן לקיים מו"מ ישיר - ולא רק דרך מתווכים. עם זאת, וויטקוף הביע אופטימיות ואמר כי "יש סימנים לכך שאפשר להגיע להסכם".