ארה"ב עדכנה את ישראל שהיא נערכת לצמצם את כוחותיה בסוריה, במהלך שמדאיג גורמים רבים בישראל. לפי שעה לא מתוכננת נסיגה מלאה של ארה"ב מסוריה, אך על פי דיווחים בכלי תקשורת בארה"ב יש היערכות לצמצם את מספר הלוחמים בחצי. החשש המרכזי בישראל הוא כי החלל שייווצר עם נסיגת האמריקנים יתמלא על ידי גורמים עוינים, בדגש על טורקיה, ואולי גם גורמים הקשורים לאיראן.

על פי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, בארה"ב נערכים לצמצם בשבועות ובחודשים הקרובים את מספר החיילים האמריקנים בסוריה - מ-2,000 ל-1,000. ההערכה היא כי כמה מהבסיסים שמופעלים על ידי הצבא האמריקני בסוריה יינטשו. ארה"ב פועלת בעיקר בצפון ובמזרח סוריה.

ההערכה היא שנסיגה מצפון סוריה, שם פועל הצבא האמריקני בשיתוף עם הכוחות הכורדיים, היא רעה לישראל. במקומות שבהם הם צפויים לסגת, במחוזות הנחשבים לחלק מהחבל הכורדי, עלולים להיכנס גורמים שליליים, בדגש על כוחות טורקיים או פרו-טורקיים.

נשיא ארה
נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ|צילום: AP

המהלך הזה מגיע על רקע דיווחים על היערכות של טורקיה בשבועות האחרונים לתפוס שליטה על בסיסי מפתח אסטרטגיים בסוריה, ומאמצים גדולים של ישראל לטרפד את זה. בנוסף, כוחות ה-SDF הכורדיים, בעלי בריתם המרכזיים של צבא ארה"ב בסוריה, חתמו לפני כחודש על הסכם היסטורי עם ההנהגה הסורית בראשות הנשיא אחמד א-שרע - מה שמצמצם מאוד את כוחם. ההערכה היא שהכוחות הכורדיים ישתלבו בהדרגה לתוך כוחות הביטחון הרשמיים של סוריה.

נשיא טורקיה ארדואן (צילום: reuters)
נשיא טורקיה ארדואן|צילום: reuters

אחת המשמעויות הגדולות והמרכזיות של נסיגה חלקית של ארה"ב מסוריה הוא המאבק בארגון הטרור דאעש. בחודשים האחרונים, במיוחד מאז נפילת אסד בדצמבר, הגביר צבא ארה"ב את פעילותו נגד מחבלי דאעש בסוריה, מחשש שאלו ינסו לנצל את היתרון שנוצר בעקבות המהפכה במדינה. הכוחות הכורדיים ממשיכים גם כעת לנהל את בתי הכלא במזרח ובצפון-מזרח סוריה שבהם מוחזקים דאעש וכן את מחנות המעצר שבהם מוחזקים ילדי ונשות מחבלי דאעש. המצב החדש עלול לייצר יתרון לבריחות המוניות מבתי הכלא, מהלך שבארה"ב כבר הגדירו כ"תרחיש יום הדין" על רקע הפסקת התמיכה הכלכלית של ממשל טראמפ בכוחות הכורדיים.

דגלי טורקיה לצד דגל סוריה החופשית בעיר אעזאז בסורי (צילום: reuters)
דגלי טורקיה לצד דגל סוריה החופשית בעיר אעזאז בסוריה|צילום: reuters

נוכחות צבא ארה"ב במזרח סוריה מרכזית מאוד בשנים האחרונות גם במסגרת המאבק בהתבססות האיראנית והפרו-איראנית בסוריה. מאז נפילת אסד חוסלה דה-פקטו האחיזה האיראנית בסוריה, אך על פי דיווחים רבים יש כל הזמן ניסיונות של משמרות המהפכה ושלוחיה לחדש את הפעילות בסוריה. נסיגה אמריקנית עלולה לסייע לכך.

בסיס T4 בסוריה שישראל תקפה לפני הגעת כוחות טורקיים (צילום: מתוך התקשורת האירנית, חדשות)
בסיס T4 בסוריה שישראל תקפה לפני הגעת כוחות טורקיים|צילום: מתוך התקשורת האירנית, חדשות

בישראל חוששים ששורת ההתפתחויות הללו עלולה לפגוע בחופש הפעולה של צה"ל בסוריה. יחד עם זאת מעריכים כי מדובר בשלב מאוד ראשוני של המהלך, ועדיין לא ברור כיצד הוא יתבטא בפועל ומה יהיו שלל המשמעויות שלו. ההערכה כי מדובר במהלך לא פחות מדרמטי, ונערכים לקבל החלטות בנושא. המהלך מציב את מערכת הביטחון והצמרת המדינית בפני דילמה - כיצד לפעול, איך ומתי לתקוף, מחשש להגברת העימות עם טורקיה.

גורם ביטחוני בארה"ב אמר לרויטרס כי הוא מביע ספקנות גדולה בנוגע לתוכניות הנסיגה של ארה"ב מסוריה במהלך השבועות הקרובים, על רקע המגמה של ממשל טראמפ לצבור ולבנות כוחות רבים נגד איראן, במסגרת המאמץ להפעיל על טהראן לחץ במשא ומתן. במסגרת עיבוי הכוחות האחרונים הועברו גם נכסים צבאיים אמריקניים לבסיסים בסוריה.