הצבא האמריקני נמנע מלהשתמש בפצצות חודרות בונקרים מסוג MOP באחת מתקיפות הגרעין המרכזיות באיראן - כך נחשף אתמול (שישי) בדיווח של רשת CNN. לפי הדברים שאמר גנרל דן קיין, יו"ר המטות המשולבים של צבא ארה"ב, בתדרוך מסווג לקונגרס, המתקן באספהאן כה עמוק עד שגם פצצות אלו לא היו חודרות אליו. ההערכה היא כי במקום מאוחסן חלק גדול מהמלאי של האורניום המועשר של איראן. בשל כך, בחר הצבא האמריקני להשתמש בטילי טומהוק בלבד, ולפגוע בתשתיות שמעל פני הקרקע.
לפי הדיווח, המתקן באספהאן, כך על פי הערכות בארה"ב, מכיל קרוב ל-60% מהמלאי האיראני של אורניום מועשר - חומר הדרוש לייצר נשק גרעיני. בעוד שמפציצי B2 אמריקניים הפילו פצצות חודרות בונקרים על אתרי פורדו ונתנז, המתקן באספהאן הותקף רק באמצעות טילי שיוט מדגם טומהוק, ששוגרו מצוללת אמריקנית.

הערכת מודיעין ראשונית של סוכנות המודיעין האמריקנית, כפי שפורסמה ב-CNN, מצביעה על כך שהתקיפה לא פגעה בליבת תוכנית הגרעין האיראנית - ובראשה האורניום המועשר - אלא רק גרמה נזק חמור למבנים שמעל פני הקרקע, מה שעשוי להקשות על גישה לכל אורניום מועשר שנותר מתחת לאדמה.
צילומי לוויין שפורסמו אתמול מהאתר באספהאן מצביעים על כך שלפחות אחד מפתחי המנהרות במתחם נפתח מחדש, ונראו באזור כלי רכב מסוגים שונים - דבר המרמז, לפי הדיווח ב-CNN, על פעילות פנימית כלשהי.

השאלה הגדולה: מה עלה בגורלו של האורניום?
לפי דיווח בניו יורק טיימס, המודיעין האמריקני חלוק בעמדותיו בנוגע לגורל מצבור האורניום המועשר של איראן לאחר התקיפות במתקני הגרעין. ההערכה היא כי חלק מהאורניום המועשר הוחזק במתקן בנתנז, וכעת נטען שהמתקן ניזוק אך לא הושמד.

הסנאטור לינדזי גרהאם הבהיר בתום תדרוך מסווג בקונגרס כי המטרה של הפעולה לא הייתה להשמיד את מאגרי האורניום המועשר. הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית העריכה כי חלק גדול מהאורניום המועשר הוחזק ערב המלחמה במתקן באספהאן, ויש אינדיקציות כי יממה לפני התקיפה האמריקנית היו רכבים שהוציאו או הכניסו דברים מהמעבדות במקום.
גורמים רשמיים במערב מאשרים את ההערכות בארה"ב - לפיהן יידרשו שנים לפני שניתן יהיה להשמיש מחדש את המתקנים שנפגעו. ההערכה היא כי הצנטריפוגות בפורדו נפגעו בצורה קשה כך שאיראן לא תוכל להעשיר את האורניום שברשותה לרמה של 90%.