יותר ממאה אלף בני אדם מילאו את רחובות בודפשט אתמול (שבת) בצהריים, במפגן כוח אדיר של קהילת הלהט"ב ותומכיה, שהפגינו נגד החלטת ממשלתו של ויקטור אורבן לאסור את קיום מצעד הגאווה במדינה. הצעדה ההיסטורית הפכה לא רק לאקט של מחאה גאה, אלא גם להפגנה הפוליטית הגדולה ביותר שידע המשטר ההונגרי בשנים האחרונות – ולמכה ישירה לממשלה השמרנית של אורבן.
המצעד, שנאסר באופן רשמי על ידי הממשלה במסגרת חוק חדש שנחקק בחודש מרץ, התקיים לבסוף כהפגנה עירונית מטעם עיריית בודפשט, ביוזמת ראש העיר הליברלי גרגיי קראצ'וני. ההחלטה הזאת אפשרה את קיום האירוע למרות איומים מפורשים מצד הממשלה ב"סנקציות משפטיות" כלפי מארגנים ומשתתפים כאחד.
יותר ממצעד גאווה
"הם ניסו להשתיק אותנו - אז באנו יותר", אמרה לרויטרס אחת המשתתפות, אסטר רין-בודי. "זה לא רק על הומוסקסואליות, זה הרגע האחרון לקום ולדרוש את הזכויות שלנו".

רחובות בודפשט נצבעו אתמול בדגלי הגאווה, שלטי מחאה ועשרות אלפים בני אדם - צעירים, משפחות, ותושבים מכל רחבי המדינה שהגיעו, רבים מהם לראשונה בחייהם, כדי להפגין סולידריות. לפי ההערכות בכלי תקשורת במערב ומטעם גורמים בהונגריה, המספר חצה את ה-100,000, וישנם אף מי שטוענים כי קרוב ל-200,000 השתתפו - שיא של כל הזמנים עבור מצעד הגאווה בעיר.
אורבן תחת מתקפה
המפגן ההמוני הפך מהר מאוד ממחאה של הקהילה הגאה למסר פוליטי נוקב כלפי ראש הממשלה אורבן, שבשנים האחרונות הגביר את הרטוריקה האנטי-להט"בית, כחלק מאסטרטגיה שמרנית רחבה יותר לצבירת כוח והסתה נגד קבוצות מיעוט. אלא שבמקום להרתיע, האיסור הממשלתי הצליח לעורר גל של התנגדות, ולחבר בין קבוצות רבות שמרגישות מאוימות על ידי ההנהגה וזרועותיו הארוכות.
"המסר ברור - אין להם כוח עלינו", אמר ראש העיר קראצ'וני לקהל מהבמה המרכזית. עשרות רבות של חברי פרלמנט אירופיים מ-30 מדינות שונות, שגרירויות ואפילו משפחות מהכפרים – כולם באו לגלות תמיכה. שיעור התמיכה החריג מקרב האיחוד האירופי במצעד הגאווה עורר את זעמו של ראש הממשלה אורבן, שהתייחס להודעה של נשיאת נציבות האיחוד האירופי אורסולה פון דר ליין, וקרא לה שלא להתערב בענייניהן הפנימיים של המדינות החברות באיחוד.
במקביל, יריבו הפוליטי המרכזי של אורבן, פטר מגיאר, איש המרכז-ימין שמוביל את האופוזיציה, אומנם לא נכח במקום, אך פרסם הודעה שבה הביע הסתייגות מהפוליטיקה המפלגת של ראש הממשלה. "הוא מנסה לעורר הונגרי נגד הונגרי", כתב מגיאר בפוסט שצבר הד ציבורי רחב.
הפגנה תחת איומים
ההשתתפות ההמונית לא הייתה מובנת מאליה. הממשלה איימה להשתמש בטכנולוגיית זיהוי פנים נגד המשתתפים ולחלק קנסות של מאות אירו - ואף לאיים בעונש מאסר על המארגנים. לצד זאת, קבוצות ימין קיצוני ניסו לחסום את מסלול הצעדה ולאיים באלימות פיזית ישירה, אך כוחות המשטרה הצליחו למנוע חיכוכים מהותיים, והמצעד עבר במסלול חלופי על גשר ארז'בט.
"בהתחלה פחדתי לבוא", אמרה לגרדיאן מִיצִי, תושבת בודפשט בת 21, "אבל כשאני רואה את כמות האנשים - אני מרגישה בטוחה. אולי סוף סוף נראה לממשלה שהם לא יכולים לעשות כל מה שהם רוצים".
"לרגע הפסקנו לפחד"
המצעד שהתחיל כחגיגה של 30 שנה לקהילת הלהט"ב בבירה ההונגרית הפך לאירוע בעל חשיבות פוליטית עמוקה. ברקע, הבחירות הקרובות שמאיימות על המשך שלטונו של אורבן, לראשונה ב-15 השנים האחרונות, והמפלגה היריבה "טיסָה" של מגיאר כבר מובילה בסקרים.
השתתפות ההמונים, בהם פוליטיקאים, אזרחים ותיירים, הוכיחה כי הניסיון להחניק את קהילת הלהט"ב הפך לבומרנג. והכעס שהציף את הרחובות אתמול כנראה לא יישכח במהרה. אגנש מהן, אחת המפגינות שצוטטה בניו יורק טיימס, אמרה: "לא באתי בגלל הלהט"ב. באתי כי נמאס לי מהפחד שהם מנסים לזרוע אצל כולנו. והיום, לרגע אחד – לא פחדנו בכלל".