הולכים ומתגבשים המגעים, במעורבות ארה"ב, לתכנון מתקפה קרקעית נגד החות'ים בתימן, כך דווח אתמול (רביעי) ברשת בלומברג. הלילה ביצע צבא ארה"ב את אחד מגלי התקיפות העצימים והנרחבים ביותר נגד החות'ים בתימן מאז תחילת המבצע נגדם לפני יותר מחודש. עיקר המתקפות הלילה כוונו נגד יעדים באזור הבירה צנעא.
עוד בנושא - סיקור N12
- למה הטילים מתימן כבר לא מצליחים להגיע?
- על רקע הירי: בצה"ל דנים בצמצום טווח האזעקות של טילים מתימן
- דיווח: כוחות בתימן נערכים למתקפה קרקעית נגד החות'ים
התקיפות הללו נמשכות זה כחודש, במסגרת מבצע צבאי שעליו הכריז הנשיא האמריקני דונלד טראמפ. המבצע טרם השיג את המטרה המוצהרת - לסיים את התקפות ארגון הטרור על ספינות בים סוף. בימים האחרונים הצטרפה נושאת המטוסים קארל וינסון לתקיפות נגד החות'ים בתימן, לאחר שהגיעה לאזור מפרץ עומאן מכיוון המרחב ההינדו-פסיפי.
על פי הדיווח בבלומברג, נרשמים מגעים מתקדמים בין הממשלה המתנגדת לחות'ים, היושבת בעיר עדן בדרום תימן, וזוכה להכרה בין-לאומית, עם כוחות תימניים נוספים הפועלים נגד החות'ים, ובשיתוף של גורמים אמריקניים ובריטיים. התוכנית המרכזית שעומדת על הפרק היא ניסיון להשתלט על נמל חודידה, המשמש כעורק החיים המרכזי של החות'ים ומאפשר את רובן ככולן של פעולות הטרור שלהן - ומשם להמשיך ולנסות להשתלט על הבירה צנעא. הפעולה הזו, על פי הדיווח, צפויה לצאת לפועל לאורך חופי ים סוף, ומשם להתקדם לכיוון מזרח.

במסגרת הדיונים נמסר בפירוש כי התוכנית למבצע קרקעי אינה כוללת כוחות קרקעיים אמריקניים. הסלמת הלחץ הצבאי נגד החות'ים, נובעת בין היתר מדאגה עולמית לקשרים בין החות'ים לבין אל-שבאב, שלוחה של אל-קאעידה שבסיסה בסומליה ובמפרץ עדן ובאזורים נוספים בקרן אפריקה.
"זו סיבה נוספת לכך שהעולם יתעמת עם החות'ים כדי לשחרר את תימן מאחיזתם", אמר חמד ג'אלב, עוזרו של טארק סאלח, חבר מועצת המנהיגות בממשלה המתנגדת לחות'ים, שנמצאת בעיר הנמל עדן. מפקד פיקוד מרכז האמריקני מייקל קורילה ניהל החודש שיחות בבירת ערב הסעודית ריאד עם ראש המטה של הכוחות המזוינים הסעודיים והכוחות התימניים. לפי הודעת הפנטגון, הם דנו ב"מאמצים המתמשכים נגד החות'ים".
סאלח הוא מפקד הכוחות הצבאיים של הממשלה התימנית היושבת בעיר עדן, ומוביל כוח של כ-50 אלף לוחמים שבסיסם בעיר מוח'א, כ-180 ק"מ מדרום לעיר חודידה. כוחותיו עובדים באופן תדיר בשיתוף פעולה עם צבא ארה"ב ומקבלים תמיכה מאיחוד האמירויות.

לנה נוסייבה, אחת הדיפלומטיות הבכירות ביותר באיחוד האמירויות, הכחישה אמש את הדיווחים על מעורבות לכאורה של איחוד האמירויות במגעים והתכנונים למבצע קרקעי נגד החות'ים. נוסייבה צוטטה ברויטרס אומרת שמדובר ב"סיפורים פרועים ובלתי מבוססים". גם מקור סעודי ששוחח עם רויטרס הבהיר כי כל דיווח על מעורבות הממלכה אינם נכונים.
אחמד נאגי, אנליסט בכיר החוקר את תימן ב-International Crisis Group, סיפר לעיתון הקטארי אל-ערבי אל-ג'דיד כי הממשלה בדרום תימן רואה במבצע ההתקפי של ארה"ב נגד החות'ים בתימן הזדמנות קריטית למהלך נגד החות'ים, ודוחקים בממשל בוושינגטון לתמוך בפעולה כזו. הוא אמר ששורה של כוחות צבאיים בדרום תימן מוכנים להצטרף למהלך.
עם זאת, נאגי הדגיש כי החות'ים פועלים להיערך לתרחיש של מתקפה קרקעית נגדם, ומעבים את עמדותיהם ומערכי ההגנה שלהם למרות המתקפות מן האוויר של צבא ארה"ב - בדגש על אזור רצועת החוף בים סוף. "החות'ים ככל הנראה נערכים להתנגדות עצימה, ולהפוך את המערכה הזו לארוכה, מדממת והרסנית, במיוחד עבור האזרחים", ציין.
אתמול דווח בוול סטריט ג'ורנל כי כוחות בתימן המתנגדים לשלטון החות'ים נערכים לפתוח במתקפה רחבה, במטרה להשתלט על שורה של נקודות מפתח, בחסות התקיפות של צבא ארה"ב. על פי הדיווח, המטרה המרכזית של הכוחות היא לנסות ולהשתלט על נמל חודידה, שנחשב לעורק החיים הכלכלי והצבאי העיקרי של ארגון הטרור.

מקורות תימניים ואמריקניים דיווחו כי מיליציות תימניות וכוחות הממשלה בדרום תימן מתכננים מתקפה רחבה במטרה לנצל את המכה שספגו החות'ים בתקיפות האמריקניות בחודש האחרון. הכוונה היא לסלק את החות'ים מאזורי השליטה שלהם באזור ים סוף - אזורים שבהם הם שולטים בעשור האחרון בעקבות ההישגים במלחמת האזרחים בתימן.
קבלני ביטחון אמריקנים פרטיים סיפקו למיליציות התימניות ייעוץ להיערך למתקפה האפשרית. באיחוד האמירויות תומכים במהלך, בעוד שסעודיה עצמה הבהירה כי לא תיקח חלק במבצע מהסוג הזה. בימים האחרונים דווח באתר האמירותי The National כי הממשלה בדרום תימן היושבת בעיר עדן נערכת עם כוח של כ-80 אלף חיילים לתקוף את החות'ים ולנסות להשתלט על נמל חודידה.