ישראל וטורקיה מנהלות שיחות חשאיות בניסיון להקים ביניהן ערוץ תקשורת רשמי למניעת עימותים וחיכוכים בשטח סוריה, כך דווח אתמול (שני) באתר החדשות הקטארי Middle East Eye. על פי הדיווח, בישראל מגבירים את המאמצים לפגוע כמה שיותר בתשתיות קריטיות בבסיסים אסטרטגיים בסוריה, וחוששים כי צבא טורקיה קרוב להשיג שליטה בכמה מהם.

מקורות מערביים צוטטו בדיווח אומרים כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מעריך שחלה התקדמות בשיחות מול טורקיה ליצירת ערוץ "מניעת עימות", אך המשא ומתן עדיין נמשך. בישראל מתעקשים על כך שיתאפשר לה להביא לפירוז מלא של אזור דרום סוריה, לרבות נוכחות צבאית טורקית.

עוד דווח כי ראש הממשלה נתניהו אמר בשיחות סגורות כי לישראל יש "חלון הזדמנויות מוגבל" לתקוף את בסיס T4 בחומס ובסיס האוויר בחמאה – לפני שטורקיה תיכנס אליהם ותציב בהם את נכסיה האסטרטגיים. על פי הדיווח, בישראל מעריכים כי ברגע שטורקיה תיכנס אליהם – הם יהיו "מחוץ לתחום" לפעילות צבאית ישראלית, מכיוון שפגיעה של ישראל בכוחות טורקיים בטורקיה עלולה להצית עימות נרחב.

תוצאות תקיפת בסיס T4 (צילום: מתוך התקשורת האירנית, חדשות)
צילום: מתוך התקשורת האירנית, חדשות

טורקיה החלה בשבועות האחרונים במהלך ממוקד להשתלטות על בסיס T4, שנתון מאז לגלי תקיפות נרחבים של צה"ל. על פי הדיווח, טורקיה תכננה להציב בו מל"טים התקפיים ולמטרות איסוף מודיעין, ותכננה להציב בו מערכות הגנה אווירית טורקיות מסוג "היסאר" (Hisar), המוכרות ממטרות הגנה על בסיסים, נמלים ומתקנים אסטרטגיים, ובעלת יכולות לטווחים קצרים, בינוניים וארוכים. עוד דווח כי בטורקיה מתכננים להציב ב-T4 מערכת הגנה אווירית מתקדמת מסוג S-400 – אותה מערכת שהציתה בכהונת טראמפ הקודמת עימות נרחב מול ארה"ב.

נשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן|צילום: רויטרס

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה בסוף השבוע כי התקיפה הנרחבת של ישראל בבסיס T4 בחודש מרץ טירפדה ביקור של משלחת מקצועית טורקית בבסיס בשעות הבוקר שלאחר מכן. ישראל השמידה את מגדל הפיקוח, מסלול ההמראה, ההאנגרים, ושורת מתקנים ותשתיות בבסיס, ובשבוע שעבר ביום רביעי בערב תקפה שם שוב, כמו גם בבסיס בחמאה.

צילום רחפן של הנזק בבסיס T4 שפורסם ביום שבת בסוכנות הידיעות הטורקית אנאדולו

 

 

ביום שישי צוטט שר החוץ של טורקיה הקאן פידאן בסוכנות הידיעות רויטרס לאחר שאמר כי "טורקיה לא מחפשת עימות עם ישראל בסוריה". במקביל, גם גורם ישראלי בכיר צוטט ברויטרס באותו יום שבו אמר כי "ישראל לא מעוניינת בעימות עם טורקיה בסוריה".

תקיפות בסוריה
תקיפות בסוריה

במשך העשור האחרון ניהלה ישראל ערוץ תקשורת שקט וחשאי עם רוסיה למניעת חיכוכים ועימותים צבאיים בין המדינות בשטח סוריה, בשנים שבהן חיל האוויר הרוסי היה פעיל במדינה באופן אינטנסיבי, למעשה עד לנפילת משטר אסד ב-8 בדצמבר. במסגרת הערוץ החשאי עדכנה ישראל את רוסיה מראש על שורה של פעולות צבאיות ותקיפות נגד גורמי טרור איראניים ופרו-איראניים. על פי דיווח בבלומברג, מאז תחילת המלחמה באוקטובר 2023, ישראל צמצמה משמעותית את היקף המידע שהועבר לרוסים בערוץ החשאי.

נשיא טורקיה ארדואן עם נשיא סוריה א-שרע באנקרה (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה ארדואן עם נשיא סוריה א-שרע באנקרה|צילום: רויטרס

המהלכים של טורקיה להשתלט על בסיסים ונכסים אסטרטגיים בסוריה מגיעים בשעה שארדואן נהנה מאשראי בין-לאומי כמעט חסר תקדים, במיוחד על רקע המהלכים לסיום המלחמה באוקראינה וההבנה באירופה את חשיבותה של טורקיה כגורם מגן ומרסן לרוסיה ולאיומים נוספים באזור, על רקע החשש כי ארה"ב לא תהיה מחויבת להגנת היבשת. אתמול אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בפגישה עם נתניהו בבית הלבן: "יש לי יחסים נהדרים עם ארדואן, אני אוהב אותו והוא אוהב אותי. אמרתי לראש הממשלה – ביבי, אם יש לך בעיה עם טורקיה – אני אעזור לך לפתור אותה, אני לא חושב שזו תהיה בעיה".

דבריו של טראמפ מגיעים לאחר דיווח בפוקס ניוז לפני שבועיים כי טראמפ שוקל להסיר את הסנקציות המוטלות על טורקיה, זכר לסערת ה-S-400 לפני שנים, ושוקל אף למכור לטורקיה מטוסי קרב מסוג F-35 מתקדמים. נושא מכירת מטוסי החמקן לטורקיה עלה גם בפגישת שרי החוץ פידאן ורוביו בשבוע שעבר, ועל פי דיווחים בטורקיה אתמול, נתניהו ניסה ללחוץ על טראמפ בפגישה ביניהם אתמול שלא לעשות זאת.