צרפת מחריפה את הלחץ הבין-לאומי והמדיני על ישראל, והבוקר (שלישי) קראה להעלות לדיון מחודש את הסכם האסוציאציה - ההסכם המרכזי שמעגן את כל יחסי ישראל והאיחוד האירופי. ההודעה של שר החוץ של צרפת מגיעה לאחר שאתמול קראו מנהיגי צרפת, בריטניה וקנדה לישראל לעצור את הלחימה בעזה ואף איימו בסנקציות.
שר החוץ של צרפת ז'אן נואל בארו אמר כי צרפת תומכת ב"עיון מחודש" בעתיד הסכם האסוציאציה, ואמר גם כי ההחלטה של ישראל להקלה בהכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה "אינה מספקת". צרפת הבהירה כי היא נחושה לקדם את עמדתה והחלטתה להכיר במדינה פלסטינית במהלך חודש יוני.
בשבוע שעבר היה זה קספר ולדקמפ, שר החוץ של הולנד שנחשבת לבעלת ברית חשובה של ישראל, שאמר כי הולנד תומכת בבחינה מחדש של הסכם האסוציאציה עם ישראל. ולדקמפ תיאר את האיסור הישראלי על אספקת הסיוע ההומניטרי לעזה כ"קטסטרופלי", "עגום" והפרה ברורה של החוק ההומניטרי הבין-לאומי. הוא פנה במכתב לשרת החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלאס, בבקשה לבחינה דחופה של ההסכם, ואמר כי הוא מאמין שישראל מפרה כעת את תנאי הסכם האסוציאציה. גם ספרד ואירלנד דרשו בעבר לדון מחדש בעתיד הסכם האסוציאציה עם ישראל.
הסכם האסוציאציה הוא ההסכם המרכזי שלאורך העשורים האחרונים מעגן את כל יחסיה של ישראל עם האיחוד האירופי ומדינות האיחוד האירופי, לרבות בתחום הביטחון והסחר. האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול והחשוב ביותר של ישראל, וכל פגיעה בהסכם האסוציאציה, לא כל שכן השעיה שלו, עלולה לגרום נזק כבד מאוד למדינת ישראל ולכלכלתה.
אתמול פרסמו נשיא צרפת עמנואל מקרון, ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר וראש ממשלת קנדה מארק קרני מתקפה מדינית חריפה נגד ישראל, והזהירו כי ינקטו צעדים קונקרטיים נגד ישראל אם לא תופסק הלחימה ברצועת עזה ולא יוסרו ההגבלות על הכנסת סיוע הומניטרי לתוכה.
בפתח ההודעה נכתב: "אנחנו לא נעמוד מנגד כאשר ממשלת נתניהו מקדמת את הצעדים המחפירים הללו". עם זאת, בשלב זה לא פירטו מה יהיו אותם צעדים. שלוש המדינות הביעו תמיכה במאמצים הדיפלומטיים שמובילות ארה"ב, קטאר ומצרים להשגת עסקה להפסקת אש ושחרור החטופים: "אנו מתנגדים בתוקף להרחבת הפעולות הצבאיות של ישראל בעזה. רמת הסבל ברצועה היא בלתי נסבלת". עוד אמרו השלושה כי הם מתנגדים להרחבת ההתנחלויות בגדה המערבית, ואיימו בצעדים נוספים, כולל הטלת סנקציות.
בהתאם לחוקי האיחוד האירופי, לכל החלטה על דיון מחודש בהסכם האסוציאציה או על השעייתו נדרש קונצנזוס של כל 27 המדינות החברות. בישראל מצפים כי מדינות קרובות לישראל, בהן הונגריה, פולין, צ'כיה וגרמניה, ימשיכו לבלום צעדים נרחבים בקרב האיחוד מול ישראל.
הלחץ המדיני על ישראל - גם ממדינות קרובות ותומכות
ביום שבת קרא ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס בפסגת הליגה הערבית בבגדאד להגביר את הלחץ על ישראל "כדי להפסיק את רצח העם ברצועת עזה", ואמר שיפעל לקדם החלטה של האו"ם לדרוש מבית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג לפסוק בעניין הכנסת הסיוע לרצועת עזה. בשבוע שעבר זומנה שגרירת ספרד בישראל לשיחת נזיפה לאחר שסנצ'ס גם כינה את ישראל "מדינת ג'נוסייד".
בעוד שספרד אינה נמנית על ידידותיה הגדולות של ישראל באירופה ומרבה לתקוף אותה ואת החלטות הממשלה, לרבות בנושא המלחמה בעזה, עוד מדינות נוספות באירופה השמיעו מתקפות חריפות ולא שגרתיות כלפי ישראל על רקע הרחבת הלחימה ברצועה.
שר החוץ של איטליה אנטוניו טיאני, מממשלת הימין של ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני, אמר בסוף השבוע על תקיפות צה"ל ברצועת עזה: "הפסיקו את המתקפות, אנחנו לא רוצים לראות את הפלסטינים סובלים עוד". טיאני קרא להגיע להפסקת אש, לשחרר את כל החטופים, אבל גם הוסיף, בהתייחסו לאזרחי רצועת עזה (ולא לאזרחי ישראל או תושבי העוטף): "הניחו לקורבנות חמאס במנוחה".

דובר משרד החוץ של גרמניה, אחת מידידותיה החשובות ביותר של ישראל באיחוד האירופי, אמר בסוף השבוע בהצהרה: "פתיחתה של המתקפה הקרקעית החדשה של ישראל בעזה היא מקור לדאגה עמוקה". בסוף השבוע שעבר אמר קנצלר גרמניה החדש פרידריך מרץ כי "ישראל מעוררת אצלנו דאגה רבה, יש לה זכות להגן על עצמה – אך היא חייבת לעמוד במחויבויות ההומניטריות שלה". ביום רביעי אמר מרץ על החטופים: "רוצים לראות את כולם בבית ובחיים, כולל החטופים הגרמנים – ישראל צריכה להתחשב בזה בפעילות הצבאית שלה".

אנטוניו קושטה, נשיא המועצה האירופית, כתב ברשת X כי הוא "מזועזע" מהמצב ברצועת עזה – שנתונה להרחבת המתקפה הישראלית. "מזועזע מהחדשות מעזה: אזרחים גוועים ברעב, בתי חולים מופצצים שוב – האלימות חייבת להיפסק".
מתקפה נוספת של צרפת על ישראל הגיעה מהנשיא עמנואל מקרון בשבוע שעבר, לאחר שאמר בראיון בטלוויזיה כי "מה שנתניהו עושה בעזה מביש", וקרא בין השאר להרחבת הסנקציות על ישראל ואמר כי הוא מנסה ללחוץ על טראמפ לעצור משלוחי נשק לישראל. לפני שבועות הכריז מקרון כי במהלך חודש יוני יכריז על הכרה במדינה פלסטינית. השבוע אמרו גורמים רשמיים בבריטניה לגרדיאן הבריטי: אם צרפת תעשה זאת – גם בריטניה עשויה לעשות זאת.
ביום שישי התייחס טראמפ למצב ברצועת עזה, לאחר שלושה ימים וחצי שבהם נפגש עם מנהיגים ערביים, מהבולטים שבתומכי הפלסטינים, במהלך ביקורו במזרח התיכון: "הרבה דברים טובים הולכים לקרות בעזה בחודש הקרוב, אנחנו הולכים לעזור לפלסטינים, אנשים גוועים ברעב בעזה". עוד לפני כן אמר בשבוע שעבר שר החוץ של ארה"ב מרקו רוביו: "אנחנו לא יכולים להישאר אדישים לסבל בעזה".
President Trump on the situation in Gaza:
— The American Conservative (@amconmag) May 16, 2025
"We gotta get that taken care of. A lot of people are starving. There's a lot of bad things going on."pic.twitter.com/5VGNcLDzSu