הפגישה שהודלפה אמש (שבת) והתקיימה בין גורמים ישראליים לסוריים בבאקו שבאזרבייג'אן נראית כאפיזודה חריגה, אלא שהיא חלק מסדרה מתמשכת של מגעים שמתקיימים לאחרונה תחת לחץ של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. גורם סורי שמעורה בפרטים סיפר בשיחה עם N12 על המתרחש מאחורי הקלעים - כשבראש ובראשונה המטרה היא להגיע להבנות הדרגתיות בין הצדדים, שיחלו עם נסיגה של צה"ל מדרום סוריה.
עוד בנושא - סיקור N12
- דיווח: גורמים מישראל וסוריה ייפגשו היום באזרבייג'אן
- בדרך להסכם שלום? גורמים בדמשק: "צפוי הסדר ביטחוני עם ישראל בשלב הראשון"
הגורם הסורי פתח וחשף: "הפגישות האלו הן לא הראשונות. מדובר בסדרה של פגישות, שחלקן התקיימו באזרבייג'אן, בטורקיה וגם במקומות אחרים. פגישות רבות לא פורסמו, וכולן התקיימו תחת חסות אמריקנית - מתוך מעורבות אישית של הנשיא טראמפ".

לדברי הגורם הסורי, מדובר בצעד שיפתח את הדלת ליחסים בין שני הצדדים - נורמליזציה ישירה בין סוריה לישראל. לפי הגורם, יש כמה שלבים בדרך לנורמליזציה המיוחלת:
- שלב א': המטרה היא להביא לנסיגה של צה"ל מדרום סוריה ולהשאיר את סוגיית הגולן במצב של השהיה - תוך התקדמות לחתימה על הסכם ראשוני.
- שלב ב': עצירת ההסלמה והפסקת הפעולות הצבאיות בין שני הצדדים - תוך פריסת כוחות חוצצים בגבול.
- שלב ג': קיום מגעים מעמיקים יותר בסוגיות המדיניות, מתוך כוונה להגיע בסופו של דבר להסכם מסוג "הסכמי אברהם", אם כי לא הסכם מלא - שכן יהיו סוגיות מורכבות שיישארו במצב של קיפאון בשלב זה.
"בצד הסורי של הפגישה השתתפו נציגים מטעם הממשלה - אנשים שמקורבים לנשיא, ולכן יש להם יכולת להעביר את המסר ישירות", הוסיף הגורם הסורי. "מה שקורה בפועל הוא שמתקיים ערוץ תקשורת ישיר של המשא ומתן מול הישראלים ובין הנשיא הסורי עצמו".
הוא המשיך: "הפגישה האחרונה הייתה בדרג בכיר. הנשיא א-שרע לא השתתף בה, אבל עצם זה שהפגישות האלה התקיימו במקביל לשהותו שם - מעיד על תיאום בין המשלחת למשא ומתן לבין הנשיא ומקבל ההחלטות. גם מהצד הישראלי, בהתחשב בכך שאזרבייג'אן נחשבת ידידה של שני הצדדים - היא סיפקה הזדמנות להתקדמות ממשית בשלב המשא ומתן ובתוצאות".

הלחץ של טראמפ להתקדמות במגעים - והסוגיה שתלויה באוויר
לדברי הגורם הסורי, הנשיא טראמפ מפעיל לחץ - בעיקר על הממשלה הישראלית, יותר מאשר על הסורית. לטענתו, ממשלת ישראל תחילה היססה, ראתה את אל-ג'ולאני וגורמים סוריים כטרוריסטים, וחשבה שיש להיכנס לשטח סוריה כדי למנוע הופעת ארגוני טרור שיאיימו על ישראל. הגורם טען: "האמריקנים אמרו להם: 'לא, הנשיא הסורי עכשיו הוא ידיד שלנו, הממשלה הסורית ידידותית לארצות הברית, ואנחנו רוצים שלום, ורוצים הסכמי אברהם בין שני הצדדים'".
במקביל, סוגיית הריבונות ברמת הגולן לא עומדת על הפרק בשלב זה. לדברי הגורם, "ההכרעה על הריבונות תידחה לעתיד. כך ניתן יהיה להתקדם לשלבים גבוהים יותר - לא רק ביטחונית וצבאית, אלא גם מדינית. ייתכן שנראה בעתיד פתיחה של משרדים דיפלומטיים או מעין-דיפלומטיים בין הצדדים עוד לפני הכרזה רשמית על הסכם סופי".

הפרטים החדשים על הפגישות
העיתון הסורי אל-וטן דיווח אתמול בערב פרטים לגבי הפגישה בין הצדדים. בין היתר, נכתב כי ביקורו של הנשיא אל-ג'ולאני באזרבייג'אן אינו רק צעד דיפלומטי רגיל, אלא נושא בחובו מסרים מדיניים ברמות שונות ומגיע לאחר עשרות שנים של קיפאון ביחסים בין סוריה לאזרבייג'אן, שהיו כמעט קפואים במהלך שלטון המשטר הקודם, והוא משקף את מגמתה של דמשק לגוון את שותפויותיה הבין-לאומיות - תוך התרחקות מהשורות האידיאולוגיות הישנות.
עוד צוין כי אזרבייג'אן מוצגת כיום כ"פלטפורמה דיפלומטית גמישה" שמחזיקה בקשרים הדוקים עם ישראל ותיאום מדיני עם טורקיה, מה שהופך אותה לנקודת מעבר אפשרית לכל הבנות בלתי ישירות.

במקביל, הובהר כי אל-ג'ולאני לא השתתף בשום פגישה עם שום משלחת ישראלית, בכל דרג שהוא. "מטרתה של סוריה היא לחייב את ישראל להפסיק את התקיפות החוזרות והבלתי לגיטימיות בדרום סוריה", אמר. "המטרה המוצהרת של הערוצים האלו היא לחייב את ישראל למלא את התחייבויותיה לפי הסכם הפרדת הכוחות משנת 1974 שהתמוטט בפועל לאחר חדירת כוחות ישראליים לאזור החיץ ולג'בל א-שיח'".
עוד הודגש כי נורמליזציה אינה עומדת על הפרק, אך רגיעה כן. כמו כן, צוין כי ההצהרות הרשמיות של סוריה מדגישות כי הדיבור על הסכם שלום עם ישראל הוא "מוקדם מדי". בנוסף, נטען כי "המאמץ המדיני באזרבייג'אן מובן כחלק מאסטרטגיה של רגיעה, לא של נורמליזציה, שמטרתה לעצור את ההפרות הישראליות ולהחזיר את המחויבות להסכם 1974. המדיניות הסורית החדשה אינה מבוססת על משחקים מתחת לשולחן. הביקור הזה מבטא תרגום של מדיניותה של סוריה לפתוח אופקים בלתי מוגבלים מול כוחות אזוריים ובין-לאומיים".