בישראל מעריכים כי בימים הקרובים יוכרז הסכם הסחר עם ארצות הברית, שבמסגרתו המכסים שיוטלו על ישראל יהיו נמוכים יחסית, כך אנחנו מפרסמים לראשונה היום (חמישי) ב-N12. לפי ההערכה, בעקבות ההסכם המכסים שיוטלו על ישראל יהיו נמוכים יותר מ-17% שהטיל עליה נשיא ארה"ב טראמפ באפריל, אך מכס בסיסי של לפחות 10% שמוטל על כל המדינות, או מעט יותר מכך, צפוי להישאר.

יפעת אלון פרל, ממינהל סחר החוץ במשרד הכלכלה וראש צוות המשא ומתן לשיחות עם האמריקנים, תיארה בשיחה עם N12 את מבנה ההסכם. לדבריה, הצדדים הגיעו להסכמות לגבי המכסים שיוטלו על תוצרת חקלאית טרייה ומעובדת, והסכם ספציפי העוסק בהם ייחתם בנפרד. לצד זאת, המגעים להסכם הכולל נמשכים ונמצאים בשלב מתקדם מאוד, וצפויים להסתיים בימים הקרובים.

רוב הייצוא מישראל - מהפריפריה (צילום: 123RF, khunaspix, חדשות)
הסכם חדש בדרך? (ארכיון)|צילום: 123RF, khunaspix, חדשות

לפי פרל, במסגרת במסגרת ההסכם המתגבש, הייצוא הישראלי יזכה להקלות בכניסה לשוק האמריקני בהשוואה למדינות אחרות. בנוסף, בעקבות חתימת ההסכם, שיעור המכס שיוטל על היצוא הישראלי לארה"ב ירד אל מתחת ל-17% שהטיל טראמפ באפריל.

עם זאת, נראה שיצואנים ישראלים עדיין יידרשו לשלם מכס של לכל הפחות 10% - מכס הבסיס החדש שהטיל ממשל טראמפ על שותפות הסחר של אמריקה. לישראל ולמדינות נוספות הובהר ש-10% מכס הם תחתית קשיחה בשלב הזה.

טבלת המכסים של טראמפ (צילום: AP)
טבלת המכסים המקורית של הנשיא טראמפ (ארכיון)|צילום: AP

ייתכנו חודשים עד חתימה סופית

לאחר ההכרזה הצפויה על ההסכם בימים הקרובים, צפוי המשא ומתן בין ישראל לממשל טראמפ להימשך במשך מספר חודשים. זאת, עד חתימה על הסכם רחב וקבוע, שבמסגרתו מעריכה פרל שאפשר יהיה להפחית את המכסים אף יותר.

המשא ומתן מול האמריקנים, ביוזמת ובראשות מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה הישראלי, מתנהל מאז חודש מרץ. בישראל מגדירים את ההסכם המסתמן כהצלחה גדולה, שכן הוא יהפוך את ישראל לאחת המדינות הראשונות להגיע להסכם סחר עם ארה"ב, תוך הימנעות ממכסים גבוהים. עם זאת, פרל מדגישה שיש פרטים אחרונים לסגור בשלב הזה של המשא ומתן, ולמרות הכיוון החיובי עוד מוקדם לברך על המוגמר.

גורם נוסף ששוחח עם N12 אישר שהמגעים מתקדמים היטב ושאין מחלוקות משמעותיות בין הצדדים. לדבריו, ישראל מצפה להיות בין המדינות שיוטל עליהן שיעור מכסים נמוך יחסית, אך היא עדיין תלויה במדיניות המכסים האמריקנית.

טראמפ מטיל מכסים על סחורות הנכנסות לארה
טראמפ מטיל מכסים על סחורות הנכנסות לארה"ב (ארכיון)|צילום: reuters

מכת המכסים של טראמפ

בחודש אפריל הטיל טראמפ מכסים כבדים על עשרות מדינות בצעד חסר תקדים. מכס הבסיס עמד על 10% לכל המדינות, על ישראל הוטל מכס של 17%, ועל מדינות אחרות הגיעו המכסים גם ל-50%. הצעד טלטל את השווקים ואת הכלכלה העולמית וטראמפ הודיע תוך ימים ספורים שהוא דוחה את תחולת המכסים עד 9 ביולי - תוך יצירת חלון זמנים שבמהלכן היו אמורות המדינות להגיע ליצירת הסכם סחר עם ארה"ב.

בימים האחרונים דחה טראמפ את הדד-ליין של תחולת המכסים עד ל-1 באוגוסט, אך החל לשלוח מכתבים למדינות שונות בהם הוא מודיע על מכסים גבוהים אם לא יגיעו להסכם סחר עד סוף החודש. עד כה נשלחו מכתבים לכ-15 מדינות, והבוקר הודיע טראמפ לברזיל שיטיל עליה מכס של 50%.

בביקורו בבית הלבן באפריל התייחס נתניהו לסוגיית המכסים, והתחייב לבטל את גירעון הסחר של ישראל עם ארה"ב, מה שעשוי לדרוש צעדים משמעותיים. "אני מכיר בעמדה של ארצות הברית, אנחנו הולכים לבטל את המכסים במהירות. אני מקווה להגיע לפתרון מהר מאוד", אמר נתניהו.

פגישת דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בבית הלבן  (צילום: לירי אגמי, פלאש 90)
פגישת דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בבית הלבן באפריל (ארכיון)|צילום: לירי אגמי, פלאש 90

עד כה רק בריטניה ווייטנאם הודיעו שהגיעו להסכם סחר עם ארה"ב, אך גם הן עדיין מנהלות מגעים לגבי הפרטים האחרונים של ההסכמים. מדינות רבות נמצאות במרוץ להגיע להסכם עם האמריקנים עד 1 באוגוסט, בתקווה להימנע ממכסים גבוהים שעשויים להקשות מאוד על הכלכלה.

מטרתו המוצהרת של טראמפ בהטלת המכסים היא לשפר את מצבה הכלכלי של ארצות הברית ולהפחית את גירעון הסחר שלה עם העולם. לדבריו, העובדה שמדינות אחרות מטילות מכסים על ארה"ב, אך היא לא מטילה מכסים בחזרה אינה הוגנת. תוכנית המכסים של הנשיא זכתה לביקורות רבות מכלכלנים בולטים, ולהערכת רבים היא צפויה לפגוע בכלכלה העולמית.