לוחם המילואים יובל וגדני נאלץ להימלט בתחילת השנה מברזיל לאחר שארגון אנטי-ישראלי הגיש נגדו תלונה על "פשעי מלחמה" בעזה והמשטרה המקומית דרשה לחקור אותו. אמש (חמישי) שידרנו ב"מהדורה המרכזית" ריאיון בלעדי עם יובל, שבו שיחזר את הרגעים הדרמטיים שבהם הבין שהוא מבוקש לחקירה בברזיל – אלפי קילומטרים מהבית. "פרסמו עליי בזמן אמת שאני מנסה לברוח, בשדה עיכבו אותי לחקירה", הוא מספר.

מעזה לברזיל
לאחר ששרד את הטבח במסיבת הנובה ואיבד כמה מחבריו, התגייס למילואים ונלחם במשך חודשים ארוכים ברצועת עזה. "הלכתי להילחם, אבל לא יכולתי להישאר בבית, פשוט לא יכולתי", הוא מספר. אחרי הטראומה מבוקר 7 באוקטובר ומהמראות הקשים אליהם נחשף בעזה, יובל הרגיש שהוא צריך פסק זמן: "אני שנתיים נלחם, החוויות שלי הן בין חיים למוות". לכן, בתחילת השנה החליט לטוס ל"טיול שאחרי המלחמה", לדבריו, בברזיל.
"אני מגיע ביום שבת להוסטל, אחרי שסיימנו שבוע של פסטיבל, קם בבוקר לשיחות שלא נענו ולטלפון ממשרד החוץ", הוא מספר. כשענה לטלפון, הופתע לגלות שבצידו השני של הקו נמצא איש מוסד. "אתה חייב לצאת כמה שיותר מברזיל, הולכים לפתוח נגדך הליך משפטי", משחזר יובל את השיחה הדרמטית. הוא מתאר שבאותם רגעים לא הבין את חומרת העניין, עד שקיבל שיחה נוספת, הפעם מאחיו, כשעל הקו – שוב איש מוסד.

בשיחה השנייה יובל מספר שנחשף לדרמה שכעת נאלץ לעמוד במרכזה. "אומרים לי שפתחו נגדי בהליך משפטי בגלל קרן פרו-פלסטינית שתובעת אותי בשם משפחה עזתית שטוענת שעשיתי להם כל מיני דברים בבית". מאחורי ההליך המשפטי שנפתח נגד יובל בברזיל עומדת קרן הינד רג'ב – ארגון אנטי-ישראלי שממוקם בבריסל, "צד" ישראלים ברחבי העולם ומנסה להביא למעצרם בזמן אמת.
"פרסמו עליי שאני מנסה לברוח בזמן אמת"
"פרופילים פיקטיביים אספו עליי חומר במשך כמעט שנה וחצי", הוא עונה כשנשאל כיצד לדעתו סומן בידי הקרן הפרו-פלסטינית. "ראו שאני בברזיל, והגישו נגדי את התביעה הזאת". הוא חוזר לרגע הדרמטי שבו הבין שעליו להימלט מהמדינה, ומספר שבמקביל למסע הבריחה שמו ותמונתו הופצו ברשתות החברתיות: "התחילו כבר לפרסם שאני מנסה לברוח, הפרסומים האלה היו בזמן אמת".
הוא מתאר כיצד עוכב בביקורת הגבולות כשהגיע לשדה התעופה: "הבקר אומר לי אתה לא טס, אתה בא איתי עכשיו לחקירה". בתשאול שעבר נשאל על עברו הצבאי, ונאלץ לעבור בדיקה גופנית מעמיקה. אולם לבסוף הצליח להערים על המשטרה המקומית שאינו דובר אנגלית ולכן אינו מבין את השאלות – עד ששוחרר.

יובל וחבריו הצליחו לעלות על הטיסה האחרונה לארגנטינה, שם מצאו דירת מסתור. אך גם במדינה הדרומית ביבשת – הדרמה נמשכה. פעילים אנטי-ישראלים המשיכו להפיץ את תמונתו ולהציע פרס כספי על ראשו, ולכן שגרירות ישראל בארגנטינה הובילה אותו היישר לנמל התעופה כדי לטוס לארצות הברית ומשם לישראל.

חייל המילואים ששירת חודשים ארוכים בעזה והיה מבוקש בברזיל, הצליח לבסוף להימלט ולהגיע לארץ. אולם מלבדו, לוחמים רבים נקלעו לסיטואציות דומות ונאלצו לחזור גם הם לארץ. מאז בצה"ל חידדו את ההנחיות ללוחמים בנוגע לפרסומים ברשתות החברתיות.