תמונות לוויין שפורסמו ביומיים האחרונים מצביעות על פעילות אינטנסיבית סביב מתקן ההעשרה הגרעינית התת-קרקעי בפורדו בעקבות התקיפות האמריקניות, שהנשיא דונלד טראמפ טען שהשמידו אותו לחלוטין. מדובר באחד האתרים המבוצרים והסודיים ביותר של תוכנית הגרעין האיראנית, הבנוי עמוק בתוך ההר, וניכרים מאמצים של איראן לבצע במקום פעולות להערכת נזקים. באתר הגרעין באספהאן לעומת זאת נרשם שקט מיוחד.

מנופים, דחפורים וכבישים חדשים

לפי ניתוח של חוקר הגרעין דייויד אולברייט, לשעבר פקח בסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, ושל ג'וזף ברמודז, חוקר בכיר שצוטט בניו יורק טיימס, ניתן לראות בתמונות שצולמו על ידי חברת Maxar כבישים חדשים שנבנו סמוך לנקודות הפגיעה של הפצצות האמריקאיות על ראש ההר. סמוך לאחד מאתרי הפגיעה נראה מנוף נייד ומחפרון שעובדים ליד פתח האוורור המרכזי. סביב האתר נראים גם רכבים נוספים - ככל הנראה כלי עבודה, משאיות ואמצעים הנדסיים.

כלי עבודה במתקן הגרעין בפורדו, 29 ביוני (צילום: MAXAR)
כלי עבודה במתקן הגרעין בפורדו, 29 ביוני|צילום: MAXAR

לדברי ברמודז, "נראה שהם בודקים את החור שנפער, מנסים להבין עד כמה עמוק הוא חדר. התמונות מראות לנו שהאיראנים החלו בתהליך בדיקה של מה שקרה ומהי מידת הנזק שנגרמה למתקן." אולברייט כתב כי הפעילות האיראנית בפורדו עשויה להעיד על היערכות להכניס אל מתחת לאדמה ציוד צילום או אפילו צוותים אנושיים – להערכת הנזק של התקיפה.

הפעילות האיראנית במתקן הגרעין בפורדו, 30 ביוני (צילום: Maxar)
הפעילות האיראנית במתקן הגרעין בפורדו, 30 ביוני|צילום: Maxar

הפעילות האיראנית במתקן הגרעין בפורדו, 30 ביוני (צילום: Maxar)
הפעילות האיראנית במתקן הגרעין בפורדו, 30 ביוני|צילום: Maxar

הערכת נזקים – לא שיקום

למרות הפעילות ההנדסית באתר, המומחים מדגישים שאין עדיין סימנים לשיקום או חידוש הפעילות. "נראה שהם בעיקר בודקים את ההשפעה של התקיפה, ולא עושים משהו יותר משמעותי כמו שיקום או הפעלה מחודשת", הסביר לניו יורק טיימס פיטר מקדונלד, פיזיקאי המתמחה בחקר השפעות פיצוצים במבנים.

הפעילות האיראנית במתקן הגרעין בפורדו, 30 ביוני (צילום: Maxar)
הפעילות האיראנית במתקן הגרעין בפורדו, 30 ביוני|צילום: Maxar

הפעילות האיראנית במתקן הגרעין בפורדו, 30 ביוני (צילום: Maxar)
הפעילות האיראנית במתקן הגרעין בפורדו, 30 ביוני|צילום: Maxar

אולברייט מוסיף כי נכון ל-30 ביוני, הפתחים לפירי האוורור סמוך לנקודת הפגיעה הראשונה בפורדו נותרו פתוחים, בעוד שבנקודת הפגיעה השנייה חלק מהפתחים מכוסים - אולי לקראת גישה אפשרית פנימה. בנקודת הפגיעה הראשונה נדרש שימוש במנוף גדול במיוחד, עקב המכתש הגדול והתלול שנוצר על פני השטח, שמקשה על גישה ישירה.

שיקום נזק התקיפה הישראלית

יום לאחר התקיפה האמריקנית, גם ישראל תקפה את פורדו, ולפי הודעת דובר צה"ל מדובר היה במטרה לפגוע בדרכי הגישה למתחם. בתמונות שצולמו ב-27 ביוני נראית כבר התחלת עבודות תיקון – כולל מילוי מכתש גדול שנוצר בכניסה לאתר כתוצאה מהתקיפה הישראלית.

פתחי המנהרות במתקן הגרעין באספהאן, 30 ביוני (צילום: Maxar)
פתחי המנהרות במתקן הגרעין באספהאן, 30 ביוני|צילום: Maxar

אספהאן: תמונה שונה לחלוטין

אם בפורדו נראים סימנים של הערכת מצב ותחילת פעולות גישוש, הרי שבמתקן הגרעיני באספהאן – שקט תעשייתי. לפי התמונות העדכניות מ-30 ביוני, לא נראה כל סימן לפעילות או עבודות שיקום. המתקן כולל מתקנים מרכזיים שהוגדרו על ידי דובר צה"ל בתור "השלב הבא" לאחר ההעשרה בפיתוח נשק גרעיני, כולל המרת האורניום המועשר למתכת שניתן להרכיב על מתקן נפץ. גם במתקן התת-קרקעי שם, שבמערב חושדים שמשמש לאחסון האורניום המועשר של איראן, לא נראים סימני תנועה ופעילות בשטח.

_OBJ

כל כניסות המנהרות באתר באספהאן נותרו חסומות בעפר, כולל תיעוד של פתח אוורור דרומי שנהרס לחלוטין. משאית בודדת נראתה מחוץ לפתח צפוני - ייתכן שלצורך סיור בלבד, אך ללא סימני פעילות של ממש.

איראן נראית בשלבים הראשונים של תהליך הערכת ובדיקת הנזק שנגרם לאחד מהאתרים הרגישים ביותר בתוכנית הגרעין שלה, אך בשלב זה לא נראה שהיא מתקדמת לשלב השיקום או ההפעלה מחדש. מומחים מדגישים שעד כה מדובר בפעולות של הערכת מצב בלבד - לא בהתחלה של שיקום אמיתי. באספהאן, לעומת זאת, אין אפילו את זה. המעקב אחר שני האתרים צפוי להימשך גם בימים הקרובים, כדי להבין לאן פני איראן מועדות. במקביל, נמשך גם המעקב אחר מתקן הגרעין בנתנז, שבישראל ובארה"ב דווח כי הושמד, אולם בימים האחרונים זוהתה גם שם פעילות שעשויה להעיד על עבודה.