נשיא ארה"ב דונלד טראמפ רוצה לסכם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בפגישתם מחר (שני) בבית הלבן את התנאים לסיום המלחמה בעזה, כך אמרו בכירים אמריקנים. סוגיית "היום שאחרי" צפויה לעמוד במרכז: טראמפ צפוי לשמוע את עמדות נתניהו ולנסות לגבש מסגרת מוסכמת לעתיד הרצועה.
מפתח להסכם
- תוכנית ל"יום שאחרי", שתגדיר כיצד תנוהל עזה ללא שלטון חמאס ואילו סידורי ביטחון ייקבעו כדי למנוע מחמאס להשתקם, תהיה מפתח לכל הסכם שיסיים את המלחמה.
- אם תושג עסקת חטופים והפסקת אש, זה יהיה הנושא המרכזי למשא ומתן בין ישראל לחמאס במהלך 60 ימי ההפוגה. הבנות בין ארה"ב לישראל לגבי "היום שאחרי" עשויות לשמש בסיס למשא ומתן הזה.

הנושאים שעל השולחן
- לפי התכנון הנוכחי, טראמפ ונתניהו ייפגשו לארוחת ערב בבית הלבן בשעה אחת אחר חצות לפי שעון ישראל בלילה שבין יום שני לשלישי.
- בכירים אמריקנים אמרו כי סוגיית "היום שאחרי" בעזה תהיה נושא מרכזי בפגישה. הנושא כבר עלה בשיחות שקיים השר רון דרמר בבית הלבן בשבוע שעבר עם השליח סטיב וויטקוף ועם בכירים אמריקנים נוספים.
- בכירים אמריקנים אומרים שטראמפ ירצה לשמוע מנתניהו מה העמדות שלו בנושא הזה ולהגיע להבנות. "אנחנו רוצים להגיע למסגרת מוסכמת לגבי מה יהיה בעזה ביום שאחרי המלחמה", אמר בכיר אמריקני.
תמונת המצב
ישראל הגמישה את עמדתה בנושא ההגליה של בכירי חמאס מעזה ומוכנה להסתפק בהגליה סמלית של כמה מראשי הזרוע הצבאית, כך לפי דיווח ב-Axios.
"לא נותרו הרבה אנשי חמאס בכירים בעזה. לא יהיה צורך באוניה כדי לצאת לגלות. יספיק גם חסקה”, אמר בכיר ישראלי.
הבכיר הישראלי אמר שישראל דורשת פירוק של הזרוע הצבאית של חמאס, אך מוכנה לשקול לתת חנינה למחבלים שיניחו את נשקם.

תפוח האדמה הלוהט: מי ישלוט בעזה
- בישראל ובממשל האמריקני מעוניינים להימנע ממצב שבעזה מתפתח מודל חיזבאללה בלבנון - כאשר מצד אחד יש ממשלה אזרחית בה חמאס לא מיוצג, אבל מצד שני הארגון ממשיך לפעול במחתרת ולאחוז בנשק.
- נתניהו מתנגד לשלטון של חמאס בעזה, אך גם מתנגד לכל מעורבות של הרשות הפלסטינית בניהול הרצועה.
- נתניהו רוצה שמדינות ערביות ינהלו את עזה עם גורמים פלסטינים מקומיים שאינם מזוהים עם חמאס או עם הרשות הפלסטינית.
- מדינות ערב מתנגדות לכך ודורשות מעורבות כלשהי של הרשות הפלסטינית ואופק מדיני ברור. עמדת ממשל טראמפ בנושא עדיין לא ברורה לחלוטין.