העימות המדיני החמור והבלתי שגרתי שפרץ השבוע בין רוסיה לאזרבייג'אן הולך ומסלים, ולא נראה שהצדדים בדרך לפתרון המשבר. אזרבייג'אן ממשיכה לגלות מדיניות תקיפה, קשוחה ואלימה כלפי גורמים רוסים, וניכר כי במוסקווה מתחילים לאבד סבלנות.

יממה לאחר שהמשטרה בבאקו עצרה עיתונאים רוסים בכירים של רשת הטלוויזיה הרוסית "רוסיה היום", אתמול (שלישי) עצרה אזרבייג'אן עוד קבוצה של אזרחים רוסים – בהאשמות של הונאה וסחר בסמים. בתמונות שפורסמו לאחר מעצרם של האזרחים הרוסים הם נראו עם פנים חבולות ונפוחות, מה שמעיד על אלימות קשה שהופעלה כלפיהם במהלך המעצר. ניכר כי באזרבייג'אן, בניגוד לרוסיה, מעוניינים מאוד לתת תוקף פומבי לדברים, לעיתים תוך פרסום צילומים שעשויים להיות משפילים.

 האזרחים הרוסים שנעצרו באזרבייג'אן

 האזרחים הרוסים שהוכו במעצר באזרבייג'אן

 

 

ברוסיה לא נשארו חייבים, ולאחר מעצר האזרחים הרוסים באזרבייג'אן – פורסמו צילומים של המשטרה הרוסית עוצרת באלימות אנשי עסקים אזרים שחיים ברוסיה. במוסקווה הודיעו בצורה חד-משמעית כי הם דורשים את שחרור כל האזרחים הרוסים שנעצרו ונכלאו באזרבייג'אן, אולם לפי שעה לא ברור אם ומתי הם ישוחררו.

נשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב עם נשיא סין שי (צילום: רויטרס)
נשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב עם נשיא סין שי ג'ינפינג|צילום: רויטרס

הקרמלין עוד ניסה להישמע מפויס אתמול, ואמר רק כי הוא מצפה לשחרור העצורים וכי הפעולות של אזרבייג'אן "לא ברוח היחסים בין המדינות". מאז ניכר שמפלס הזעם במוסקווה עלה, והועברה לבאקו הודעת מחאה דיפלומטית חריפה נגד מה שכונה "פעולות לא ידידותיות".

מעצר אלים של איש עסקים אזרי ברוסיה

 

 

מי שמיהר לנצל את המצב הוא נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, ששוחח אתמול אחר הצוהריים עם נשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב. זלנסקי הביע את תמיכתו בעמידתה של אזרבייג'אן מול רוסיה, ועל הדרך גם הודה לאלאייב על הסיוע של באקו בחילוץ אזרחים אוקראינים מאיראן במהלך המתקפות של ישראל במלחמה בין השתיים.

נשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב עם נשיא רוסיה פוטין (צילום: רויטרס)
נשיא אזרבייג'אן אילהאם אלאייב עם נשיא רוסיה פוטין|צילום: רויטרס

פרשנים באזרבייג'אן הדגישו השבוע כי המקור למשבר החמור עם רוסיה נעוץ ביחס אלים ואכזרי של רוסיה כלפי אזרחים אזרים שחיים ברוסיה. תחילת המשבר נעוצה בפעולה משטרתית אלימה בשבוע שעבר בעיר יקטרינבורג, שבמסגרתה נעצרו כמה אזרחים אזרים בידי המשטרה הרוסית ואילו שניים נוספים, מעל גיל 60, מתו לאחר שנטען כי הופעלה כלפיהם אלימות קשה מאוד.

באזרבייג'אן מזהים שורה של סיבות להחמרת היחס של רוסיה כלפיהם – מה שהביא ליחס קשה גם מצידה של באקו והצתת המשבר:

  1. מדיניות חוץ עצמאית של באקו – אזרבייג'אן מזהה עצמה כמעצמה אזורית, ופועלת עצמאית ובמנותק מהאינטרסים והשאיפות של רוסיה.
  2. כיבוש נגורנו קרבאך – ההשתלטות מחדש של אזרבייג'אן על מובלעת נגורנו קרבאך לפני כשנה הביאה לסיום הנוכחות הארמנית במקום וכך גם כוח שמירת השלום של רוסיה. באזרבייג'אן מעריכים שרוסיה מאוכזבת מאובדן זירת השפעה בקווקז.
  3. התקרבות בין אזרבייג'אן לארמניה – על רקע המגעים להסכם שלום היסטורי בין באקו לירבאן, ההערכה היא כי רוסיה איבדה "עימות קפוא" שבו תוכל להמשיך להשפיע באזור.
  4. חיזוק "האיחוד הטורקי" – הרחבת היחסים ושיתוף הפעולה בין אזרבייג'אן לטורקיה ולמדינות נוספות ממוצא טורקי. גם תהליך זה מערער על ההגמוניה וההשפעה של רוסיה במרחב הפוסט-סובייטי.
  5. נטישת המודל הרוסי – אזרבייג'אן מתרחקת ממבנה הצבא הרוסי, השיטה הכלכלית הרוסית ותופעות נוספות שהיו נהוגות במדינה, אולם בשנים האחרונות ניכרת זיקה מובהקת לכיוון מדינות המערב.
  6. סיוע אזרי לאוקראינה – אזרבייג'אן אינה מספקת לאוקראינה נשק, אך תומכת פומבית באוקראינה, ומעניקה לה סיוע הומניטרי ומדיני.

מי שטרם התייחס למשבר עם אזרבייג'אן הוא נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, וייתכן כי בכלל לא יתייחס לכך ישירות. ברוסיה עדיין מנסים לשדר עסקים כרגיל ולשמור על המשבר הזה כעימות מדיני מקומי, ומעדיפים להימנע מלהמשיך ולהסלים אותו.