אילון מאסק, האיש העשיר בעולם, הכריז אמש (שבת) שהוא מקים מפלגה חדשה בפוליטיקה האמריקנית שלדבריו תייצג "80% מהבוחרים במרכז". בפוסטים שפרסם בשעות האחרונות הבהיר מאסק את הכוונות הפוליטיות של מפלגת אמריקה - להתמודד בבחירות כבר בשנה הבאה, להתמקד בהורדת הגירעון ובטכנולוגיה, וניפוץ הסדר הפוליטי בארה"ב.
במה צפויה המפלגה החדשה להתמקד?
הרקע להקמת המפלגה החדשה הוא הסכסוך בין מאסק לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ והמפלגה הרפובליקנית, שעיקרו מחלוקת סביב "החוק הגדול והיפה" שקידמה המפלגה בהובלת הנשיא, שמגדיל את הגירעון ואת ההוצאות הממשלתיות. הקטנת הגירעון וההוצאות הממשלתיות הם נושאי הדגל של מאסק, שהוביל עד לפני כחודש את המחלקה ליעילות ממשלתית בממשל טראמפ, והתבטא שוב ושוב בנושא.
מאסק הביע תמיכה בפוסט ברשת X לפיו מטרת המפלגה החדשה שהקים תהיה לצמצם את הגירעון ואת ההוצאות הממשלתיות, להוביל מודרניזציה של הצבא עם AI ורובוטים, קידום טכנולוגיה ו-AI, צמצום רגולציה, עידוד חופש ביטוי, עידוד ילודה ואימוץ עמדות מרכז בשאר הנושאים. מאסק הביע את התנגדותו לשיטת שתי המפלגות שנהוגה בארה"ב, ואמר שהיא פוגעת בדמוקרטיה.
One way to execute on this would be to laser-focus on just 2 or 3 Senate seats and 8 to 10 House districts.
— Elon Musk (@elonmusk) July 4, 2025
Given the razor-thin legislative margins, that would be enough to serve as the deciding vote on contentious laws, ensuring that they serve the true will of the people.
Is this the America Party platform?
— Tyler Palmer (@tyler__palmer) July 5, 2025
-reduce debt, responsible spending only
-modernize military with ai/robotics
-pro tech, accelerate to win in ai
-less regulation across board but especially in energy
-free speech
-pro natalist
-centrist policies everywhere else
If so…
לאחר שהכריז על הקמת המפלגה, מאסק הבהיר בפוסטים ברשת X שהוא מכוון להציג מועמדים לקונגרס מטעם המפלגה כבר בבחירות האמצע ב-2026. הוא הדגיש שהוא שהוא יתמקד במספר מצומצם של מרוצים שסיכויי ההצלחה בהם גבוהים במיוחד.
"דרך אחת לעשות את זה תהיה להתמקד ב-3-2 מקומות בסנאט ו-10-8 מקומות בבית הנבחרים. בהתחשב בפערים הקטנים מאוד בין המפלגות בבתי המחוקקים, זה יהיה מספיק כדי לשמש לשון מאזניים על חוקים שבמחלוקת, ולהבטיח שהם ישרתו את הרצון האמיתי של האומה", כתב מאסק.
אפילו אם מפלגתו של מאסק לא תזכה באף מושב בקונגרס, היא עשויה לגרום לתהפוכות של ממש בפוליטיקה האמריקנית. היא צפויה לנגוס בקולות של שתי המפלגות הגדולות, ובעיקר בקולות רפובליקניים, המפלגה עימה הזדהה מאסק ולה תרם סכום שיא של כמעט 300 מיליון דולר במערכת הבחירות האחרונה. יש להדגיש שמאסק אינו יליד ארצות הברית ולכן אינו יכול לכהן כנשיא. לפי ההערכות, כוונתו היא לממן ולהריץ מועמדים אחרים, ולא לרוץ בעצמו.

המכשולים שבדרך
הקמת מפלגה פוליטית חדשה בארצות הברית היא לא משימה קלה או פשוטה, אפילו לא עבור האיש העשיר בעולם. ראשית, המצב הפוליטי בארה"ב עשוי להקשות מאוד על מפלגת אמריקה לזכות בתמיכה משמעותית. במפלגה הדמוקרטית סולדים ממאסק, שהזדהה במובהק עם המפלגה הרפובליקנית ופעל למען הקמפיין של טראמפ, ובמפלגה הרפובליקנית זוכה טראמפ לשיעור תמיכה גבוה מאוד.
שנית, שיטת המנצח לוקח הכול הנהוגה בארה"ב נוטה להעניק יתרון לשתי המפלגות הגדולות, שכן בניגוד למבנה בישראל מפלגה קטנה שזוכה בשיעור נמוך מהקולות לא צפויה לקבל ייצוג בפרלמנט. עם זאת, מפלגה יכולה להתמקד במרוצים ספציפיים לקונגרס, כפי שמאסק אותת שבכוונתו לעשות, וכך באמצעות אמצעים מצומצמים יחסית לזכות במושבים שיכולים להכריע בהצבעות שבמחלוקת בין שתי המפלגות הגדולות.
"המערכת בנויה כך שכמעט בלתי אפשרי להצליח עם מפלגה שלישית", אמר לרשת CNN פרופסור אלן אברמוביץ', והוסיף: "המכשול הגדול ביותר הוא שמאוד קשה לשכנע אנשים להצביע למועמד של מפלגה שלישית בגלל שהטענה היא תמיד שמדובר בזבוז קולות, כי אין סיכוי ממשי לניצחון".

גם הבירוקרטיה הנחוצה כדי לרשום מפלגה בארה"ב עשויה להקשות מאוד על המשימה שבפני מאסק. יהיה עליו לעמוד בדרישות הפדרליות לצד הדרישות השונות שמציבה כל מדינה. לדוגמה, כדי שמועמד יתמודד מטעם מפלגה מסוימת בחלק מהמדינות הוא זקוק לחתימה של מספר מוגדר של מצביעים. המגבלות הבירוקרטיות הגבילו מפלגות שלישיות פעמים רבות בעבר, ובבחירות 2024 לא היה אף מועמד מלבד טראמפ והאריס שהיה ניתן לבחור בו בכל 50 המדינות.
גם מבחינה כלכלית, למרות היותו האיש העשיר בעולם, עשוי מאסק להיתקל בקשיים. בשל חוקי מימון המפלגות בארה"ב, מאסק יצטרך אלפי תורמים כדי לסייע לו לממן את האופרציה שדרושה כדי להקים מפלגה עם סיכוי תחרותי לזכות במרוצים. "אדם עשיר מאוד לא יכול להקים מפלגה חדשה כמו שהוא היה מקים עסק, בגלל מגבלות פדרליות על מימון", אמר ל-CNN לי גודמן, לשעבר ראש ועדת הבחירות הפדרלית.
עד כה לא ברור אם מאסק ביצע הכנות ממשיות להקים את מפלגת אמריקה מעבר להכרזה על כך. מאסק רמז במשך שבועות על כוונתו להקים מפלגה חדשה, אך לא הצהיר במפורש שיעשה זאת עד אתמול בערב.
When & where should we hold the inaugural American Party congress?
— Elon Musk (@elonmusk) July 6, 2025
This will be super fun! https://t.co/zMaELCiXjU
שבירת המסורת האמריקנית
שיטת שתי המפלגות נהוגה בארצות הברית כמעט מראשית האומה, ומקורה בקרבות הפוליטיים והאידיאולוגיים של מייסדיה. מאז אמצע המאה ה-19 שתי המפלגות האלו הם המפלגה הרפובליקנית והמפלגה הדמוקרטית, ומאז 1853 לא היה נשיא שלא שייך לאחת משתי המפלגות האלו.
הפעם האחרונה שמועמד לנשיאות מחוץ לשתי המפלגות הגדולות זכה בקולות היה ב-1968, כש-5 מדינות בדרום העניקו את קולותיהם למועמד העצמאי ג'ורג' וואלאס. המיליארדר רוס פרו התמודד עצמאית ב-1992 וזכה ב-19% מהקולות בארה"ב במרוץ לנשיאות, אך לא ניצח באף מדינה. בקונגרס האמריקני יש כיום שני סנאטורים שאינם משתייכים לאחת משתי המפלגות, אך מזוהים עם המפלגה הדמוקרטית.