מעצמות המערב הסכימו להחזיר את מנגנון הסנאפבק (Snapback) שמטיל סנקציות כבדות על איראן אם לא יושג הסכם גרעין עד סוף אוגוסט, כך דיווחנו אמש (שלישי) ב"מהדורה המרכזית". המנגנון הוא שריד להסכם הגרעין שנחתם עם איראן ב-2015, והוא עשוי להיות קלף מיקוח עוצמתי בידי ארה"ב, בריטניה, צרפת וגרמניה במשא ומתן על הסכם מחודש עם איראן. מה העיצומים שכולל הסעיף, איך ניתן להפעיל אותו ומתי הוא פוקע? N12 עושה סדר
מהו מנגנון הסנאפבק?
- ב-2015 הגיעו ארה"ב, בריטניה, גרמניה, צרפת, רוסיה וסין להסכם גרעין עם איראן - הסרת הסנקציות הכלכליות הקשות שהוטלו על המדינה בתמורה להגבלות על תוכנית הגרעין האיראנית. ההסכם כלל סעיף שנקרא "סנאפבק".
- אם הסעיף יופעל חבילת הסנקציות שהטיל האו"ם על איראן במשך שנים תחזור לתוקף.
מה כוללות הסנקציות?
- אמברגו נשק
- איסור על עיבוד והעשרת אורניום
- הגבלות חמורות על שיגור, ניסוי ופיתוח טילים בליסטיים
- הקפאת נכסים גלובלית
- הגבלות על יציאה של אישים איראנים מהמדינה ופעילות של גופים איראניים בחו"ל
איך ניתן להפעיל אותו?
- כל אחת מהמדינות שחתומות על ההסכם (ארה"ב, בריטניה, גרמניה, צרפת, רוסיה וסין) יכולה ליזום הפעלה מחודשת של מנגנון הסנאפבק באמצעות הגשת תלונה למועצת הביטחון של האו"ם שלפיה איראן אינה עומדת בתנאי ההסכם.
- לאחר הגשת התלונה, הסנקציות על איראן יופעלו אלא אם כן מועצת הביטחון של האו"ם תתנגד לכך ברוב של 9 חברות, וללא וטו אמריקני, צרפתי או בריטי.
- היתרון המרכזי של מנגנון הסנאפבק הוא שהוא מנטרל את היכולת של סין או רוסיה להטיל וטו על הטלת סנקציות על איראן, ובעצם משמר את יכולתו של המערב להפעיל עליה לחץ כלכלי כבד.
מסגרת הזמנים הדחוקה
- לפי הסכם הגרעין של 2015, מנגנון הסנאפבק יפוג ב-18 באוקטובר 2025, ולכן על מעצמות המערב ליזום את הפעלתו לפני כן.
- דיווחנו שאופציה נוספת שנשקלת היא להאריך את תחולת המנגנון מעבר לחודש אוקטובר ולא להחזיר את הסנקציות - בתמורה לצעדים איראניים שירגיעו את החשש מהתוכנית הגרעינית.
התמונה הגדולה
- מזכיר המדינה האמריקני רוביו שוחח עם שרי החוץ של של צרפת, גרמניה ובריטניה במטרה לתאם עמדות לגבי הפעלת המנגנון, והם הסכימו להפעיל אותו אם לא יושג הסכם עד סוף אוגוסט.
- בכיר בממשל האמריקאי אמר שממשל טראמפ תומך בהפעלת המנגנון ורואה בו מנוף לחץ במשא ומתן עם איראן.
- בביקורו בוושינגטון בשבוע שעבר ביקש נתניהו מטראמפ לא לחסום את ייזום המנגנון.
- האיראנים טוענים שאין בסיס מדיני או משפטי להפעלת הסעיף, ומאיימים לפרוש מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני אם יוחזרו הסנקציות של האו"ם על איראן.
- ב-2020 ניסה ממשל טראמפ ליזום את הפעלת מנגנון הסנאפבק, אך מאחר שארה"ב פרשה מהסכם הגרעין ולנוכח התנגדות של כל שאר הצדדים להסכם, שהודיעו שהם לא מכירים בצעד האמריקני, הסנקציות בפועל לא חזרו במלואן.