ישראל נמצאת בימים האחרונים בקרב מדיני דרמטי, לקראת הדיון המכריע שייערך ביום שלישי במועצת שרי החוץ של האיחוד האירופי. לאחר שבועות דרמטיים של צונאמי מדיני נרחב, בשבועיים האחרונים חל מהפך - ונראה שישראל בדרך לרשום הצלחה חשובה. ביום שלישי בבוקר ייערך בבריסל הדיון על התגובות של האיחוד האירופי לטענות על הפרת הדין הבין-לאומי מצידה של ישראל במלחמה בעזה, ומתקבלים מהשטח איתותים חיוביים.

שר החוץ גדעון סער ימריא מחר (שני) לבריסל. זו הנסיעה המדינית השלישית שלו לאירופה רק בשבועיים האחרונים – מה שמלמד על המרתון המדיני הגדול. במהלך השבועיים האחרונים השתתף סער בפסגה מדינית במדינות הבלטיות, פגש שישה שרי חוץ, שני נשיאים וראש ממשלה אחד. מחר בערב צפוי להגיע האירוע המרכזי של הקמפיין המדיני שמנהל סער בשבועות האחרונים, עם פגישה עם שרת החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס.

המטרה המרכזית של שר החוץ גדעון סער ומשרד החוץ – לגייס כמה שיותר מדינות לטובתה של ישראל לקראת הדיון המכריע, שיעסוק בבחינה מחדש של הסכם האסוציאציה – ההסכם המעגן את יחסי ישראל והאיחוד האירופי, על רקע הטענות להפרה של הדין הבין-לאומי במלחמה בעזה. האיחוד האירופי הוא גוף שעובד בהכרעות שעוברות בקונצנזוס של כל 27 המדינות החברות, לפחות בהחלטות הגדולות במיוחד. חלק מההחלטות עוברות ללא קונצנזוס, אבל עדיין נדרש רוב "איכותי", ובישראל נחושים להבטיח שגם הרוב הזה לא יוכל לקדם החלטות נגד ישראל.

מאמצים קדחתניים בירושלים

גורם מדיני ששוחח עם N12 סיפר על מאמצים נרחבים בכל מערך החוץ של מדינת ישראל בשבועות האחרונים, ושל השר סער בפרט. "הוא מוביל את זה, הוא לקח את הסיפור האירופי ומושקע בו", סיפר הגורם. "ויש תוצאות, ישראל הצליחה לייצר גוש מדינות משמעותי באירופה לטובת ישראל".

גדעון סער (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
גדעון סער|צילום: תומר נויברג, פלאש 90

בישראל מבהירים כי לא ניתן לדעת בוודאות עד הרגע האחרון כיצד יראו ההצבעות ומה תהיה ההחלטה שתתקבל בסופו של דבר, אבל הכיוון המסתמן לפי שעה הוא חיובי. מקורות אירופיים ששוחחו עם N12 אישרו כי בסבירות נמוכה מאוד צפויה הצבעה בקונצנזוס נגד ישראל, וגם בהחלטות שדורשות רוב יהיה קשה לקדם מהלכים נגד ישראל.

מקור אירופי ממדינה ידידותית לישראל אמר כי "יש בלוק מספיק גדול של מדינות שיגנו על ישראל מהצעדים הקיצוניים שצריך עבורם קונצנזוס", והוסיף כי "צפוי דיון עז". מקור אחר, גם הוא ממדינה ידידותית לישראל, הוסיף כי "יש איזונים עדינים ומורכבים בתוך האיחוד האירופי", אך הוסיף כי ישראל "ככל הנראה מוגנת מהחלטות שדורשות קונצנזוס".

שר החוץ סער צפוי להיפגש מחר בבריסל עם קאיה קאלאס, שרת החוץ של האיחוד האירופי. אחרי שהחליפה בתפקיד את ג'וזפ בורל, קאלאס נראית כמשב רוח מרענן כמעט, ורחוקה מאוד מהתדמית האנטי-ישראלית של בורל. כעת מובילה קאלאס את הפעילות המדינית של האיחוד, גם בתחומה של ישראל, וקידמה את המאמצים של הולנד ומדינות אחרות להעלות לבחינה מחודשת את הסכם האסוציאציה.

המדינות שלצד ישראל - ואלה שנגדה

למרות שהסיכוי להחלטה נרחבת בקונצנזוס נגד ישראל, כמו למשל ביטול הסכם האסוציאציה, הוא נמוך עד בלתי אפשרי בשל תמיכה מובהקת בישראל של מדינות כמו הונגריה וגרמניה, עדיין אפשר שיתקבלו החלטות אחרות שיגרמו לישראל נזק, שלא דורשות הסכמות פה אחד. בסוף השבוע דווח בפוליטיקו כי האיחוד האירופי עלול לקבל החלטה לצמצם את יחסי הסחר עם ישראל, בצעד שידרוש רוב "איכותי" בלבד. במקרים כאלה נדרשת תמיכה של לפחות 50% מהמדינות ו-60% מהתושבים של האיחוד, כלומר יש צורך שגם מדינות גדולות יצביעו נגד ישראל.

שר החוץ של גרמניה יוהאן וודפול (צילום: רויטרס)
שר החוץ של גרמניה יוהאן וודפול|צילום: רויטרס

בירושלים מעריכים בסבירות גבוהה של ודאות כי גרמניה ואיטליה, שתיים מהמדינות הגדולות ביותר באיחוד האירופי, יעמדו בהצבעה לצידה של ישראל. מנגד, ספרד היא מדינה גדולה שבוודאות תצביע נגד ישראל, וגם צרפת מסתמנת כמדינה "בעייתית".

"גם ברוב המדינתי המצב שלנו לא רע", אומר הגורם המדיני. "זה מתנהל עד הרגע האחרון, ובגלל זה שר החוץ נוסע לבריסל. מצבם של שוחרי רעתנו השתנה לרעתם, ובגלל המאמצים שנעשים בישראל הסיכוי שניפגע יורדים".

בישראל מסבירים שחלק גדול מהמאמץ המדיני ממוקד במערכת יחסים אישית שפיתח שר החוץ סער עם עמיתו הגרמני, שר החוץ החדש בברלין יוהאן וואדפול. "יש חשיבות מיוחדת ליחסים טובים עם גרמניה, כי היא משמשת מצפן עבור מדינות רבות באיחוד", אומר הגורם המדיני.

שרת החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס (צילום: רויטרס)
שרת החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס|צילום: רויטרס

מדינה נוספת ששר החוץ סער רתם לטובתה של ישראל בשבועות האחרונים היא אוסטריה, ובשבוע שעבר הקים שר החוץ בווינה את "משולש ישראל-גרמניה-אוסטריה" –שתי מדינות אוהדות שמוגדרות בישראל כבעלות השפעה חיובית מאוד במסדרונות האיחוד האירופי. בימים האחרונים הדגישה שרת החוץ של אוסטריה ביאטה מיינל-רייזינגר כי היא תתנגד להצעה להשעות את הסכם האסוציאציה, והסבירה בפרלמנט בווינה כי מדובר בהחלטה רעה שתפגע גם באירופה.

"משחקים על כל המגרש"

בישראל מחלקים את מדינות אירופה לכמה קבוצות – כאלה שמוגדרות "בטוחות" באופן יחסי בתמיכתן בישראל, מדינות שמתנגדות לישראל בצורה מובהקת, ומדינות נוספות "שנמצאות באמצע". בקרב המדינות "הבטוחות" ניתן למנות את הונגריה, איטליה, גרמניה וגם יוון, צ'כיה, בולגריה, קפריסין ומדינות נוספות. למרות זאת, בישראל מסייגים ומבהירים כי שום דבר אינו סגור עד לסיום ההצבעה.

מדינות נוספות שנוטות לצידה של ישראל הן המדינות הבלטיות, פולין, אוסטריה ואחרות. לעומתן, מדינות כמו ספרד, סלובניה ואירלנד יתנגדו בוודאות. בישראל מבהירים כי מלבד המדינות שצפויות בוודאות להצביע נגד ישראל, נעשים מאמצים מדיניים קדחתניים עם כל המדינות האחרות. המדינות "האבודות" (ספרד, אירלנד וסלובניה) כבר קידמו שורה ארוכה של מהלכים אנטי-ישראליים בתקופת המלחמה, ולכן אין ציפייה שהן יצביעו נגד המהלך.

דגלי, ישראל, האיחוד האירופי וגרמניה (צילום: AP)
דגלי ישראל, האיחוד האירופי וגרמניה מתנוססים מחוץ לבניין הפרלמנט הגרמני|צילום: AP

"עד עכשיו, שלוש פעמים באו לחפש את הראש שלנו", אמר הגורם. "ספרד, סלובניה, אירלנד – הכוחות השליליים באיחוד האירופי – זו פעם שלישית שהם מנסים לפגוע במדינה ישראל. פעמיים זה כבר לא צלח, ועכשיו זו צפויה להיות הפעם השלישית".

בירושלים מזהים סוגיה בעייתית אחת – סנקציות נגד מתנחלים, שאינה קשורה לצעדים והמהלך לבחון מחדש את הסכם האסוציאציה, אך היא זו שעלולה להיות הנפיצה ביותר ולהשיג את התמיכה של מספר המדינות הגדול ביותר, גם כאלה שנתפסות כתומכות של ישראל. למרות זאת, גם החלטה זו תהיה חייבת לעבור בקונצנזוס, ובהקשר הזה בונים בישראל על הונגריה – ומעריכים שבכל מצב היא תמשיך להתנגד למהלך כזה, גם אם מדינות אחרות יתמכו.