באיראן חושדים בימים האחרונים שאזרבייג'אן סייעה לישראל במתקפות הנרחבות במסגרת מלחמת 12 הימים באיראן, כולל שיגור כלי טיס בלתי מאוישים משטחה של אזרבייג'אן. באזרבייג'אן כבר הכחישו את הטענות, שעלו בין השאר בשיחה שקיים הנשיא האיראני פזשכיאן עם הנשיא האזרי אלאייב. ההאשמה הזו היא רק עוד שלב נוסף במערכת היחסים המתוחה בין שתי המדינות החזקות באזור, שמשפיעה על המזרח התיכון, הקווקז וכל מרכז אסיה.

איראן ואזרבייג'אן מקיימות יחסים רשמיים, אך הם נתונים לעליות וירידות רבות. שתי המדינות מגלות חשדנות וזהירות אחת כלפי השנייה, על רקע תהליך ההתעצמות הצבאי של שתיהן לאורך השנים האחרונות.

אזרבייג'אן קטנה בהרבה מאיראן, אך נהנית ממצב כלכלי טוב בהרבה. בשנים האחרונות התחזקה באקו והפכה למעצמה אזורית חשובה, בין השאר על רקע יחסיה הטובים עם ישראל – סוגיה שמעיבה מאוד על היחסים עם איראן.

הגבול בין איראן לאזרבייג'אן (צילום: Google Maps)
הגבול בין איראן לאזרבייג'אן|צילום: Google Maps

בתקופה הנוכחית נעשים מאמצים לקרב עוד בין אזרבייג'אן לישראל, ואולי אף לצרף אותה באופן רשמי להסכמי אברהם. אזרבייג'אן וישראל כבר מפעילות שגרירויות, ומקיימות יחסים דיפלומטיים מלאים וגלויים. לאורך השנים פורסמו דיווחים זרים לא מאומתים על כך שאזרבייג'אן משמשת את ישראל בתור "החצר האחורית" והגישה הקרובה ביותר לאיראן, ונטען כי גורמי מודיעין וביטחון ישראליים פועלים נגד איראן משטח אזרבייג'אן.

פיגועים בשגרירויות

היחסים בין איראן לאזרבייג'אן עלו על שרטון בעקבות פיגוע ירי שבוצע בשגרירות האזרית בטהראן בינואר 2023. אדם חמוש פתח באש בכניסה למבנה ורצח את אחד מעובדי האבטחה. אזרבייג'אן סילקה את צוותה הדיפלומטי מאיראן, והביעה זעם על טהראן. בימים האחרונים הודיעה איראן כי הוציאה להורג את האדם שהורשע בביצוע הפיגוע.

נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן  (צילום: reuters)
נשיא איראן ראיסי בפגישה עם נשיא אזרבייג'אן לפני ההתרסקות|צילום: reuters

לאורך החודשים והשנים האחרונים נחשפו ניסיונות של גורמי טרור איראניים לפגוע ביעדים ישראליים באזרבייג'אן, כולל בשגרירות עצמה בבאקו. בנוסף, דווח על ניסיונות של משמרות המהפכה לגייס שכירי חרב מאזרבייג'אן לפגוע במטרות ישראליות ויהודיות בטורקיה, אירופה ויעדים נוספים.

מתיחות בקווקז

היחסים המתוחים בין שתי המדינות מקבלים ביטוי גדול במיוחד בדינמיקה הגאו-פוליטית בקווקז. התעצמותה הצבאית של אזרבייג'אן ושורת הניצחונות שלה על ארמניה בשנים האחרונות מעוררים חרדה ובהלה גדולים באיראן. לאחר השלמת כיבוש חבל נגורנו-קרבאך, באיראן חוששים כי הצעד הבא של אזרבייג'אן יהיה יצירת מסדרון זנגזור.

מסדרון זנגזור היא תוכנית היסטורית של אזרבייג'אן לחבל גאוגרפית בין שטחה לבין המובלעת נחצ'יבאן, רפובליקה אזרית בשליטת אזרבייג'אן, שאינה קשורה אליה טריטוריאלית. המובלעת מנותקת מאזרבייג'אן וגובלת בארמניה ובאיראן. התוכנית ההיסטורית נועדה לקטוע את ארמניה ממזרח למערב וליצור מסדרון יבשתי בין אזרבייג'אן לנחצ'יבאן.

מפת דרום הקווקז
מפת דרום הקווקז

באיראן חוששים מאוד מתרחיש כזה, שיביא אותה לתלות מוחלטת בבאקו בכל הקשור לסחר יבשתי, למשל עם רוסיה. במצב כזה אזרבייג'אן תנתק את הגישה היבשתית של איראן, דרך ארמניה וגיאורגיה, לעברה של רוסיה, ותותיר אותה תלויה בה ובטורקיה.

על רקע המתיחות הזאת, איראן מחמשת צבאית את ארמניה, שמצויה בעימות ביטחוני קבוע עם אזרבייג'אן. כך למשל נהנה הצבא הארמני מכטב"מים מתאבדים של איראן מדגם "שהאד", בעוד שאזרבייג'אן מצוידת בכטב"מים ואמצעי לחימה נוספים של ישראל.

האיום הדמוגרפי

חלק בלתי מבוטל מאוכלוסיית איראן ממוצא אזרי. האוכלוסייה האזרית באיראן מהווה 15%-25% מאוכלוסיית איראן, והיא הקבוצה הגדולה ביותר אחרי בני המוצא הפרסי. במהלך המלחמה בין ישראל לאיראן דווח באזרבייג'אן כי באקו פנתה לירושלים בדרישה להימנע מלתקוף באזורים שבהם עשויים להיפגע אזרחים איראנים ממוצא אזרי.

הפצצת חיל האוויר באיראן

באופן מסורתי והיסטורי, האוכלוסייה האזרית באיראן אינה מזוהה בצורה גדולה עם המהפכה האיסלאמית ומשטר האייתוללות, ובאזורים אלה מתרחשת לא אחת תסיסה נגד השלטון בטהראן. באזורים אלה פועלים באופן תדיר כוחות הביטחון של איראן, לרבות משמרות המהפכה, במטרה להבטיח שמירה על הסדר.

לא אחת מקיימים צבא איראן ומשמרות המהפכה תרגילים צבאיים בצפון-מערב המדינה, סמוך לגבול עם אזרבייג'אן. במטרה לשמר אפקט הרתעתי. לצד כל זאת, טהראן ובאקו שומרות על יחסים רשמיים תקינים.