סערה אחרי פרישתו (צילום: רויטרס)
מנהיג הכורדים מסעוד ברזני|צילום: רויטרס

הקלפיות נפתחו הבוקר (שני) בשעה 08:00 בצפון עירק עם תחילת ההצבעה במשאל העם לעצמאות חבל כורדיסטן. ההצבעה מתקיימת על רקע חששות באזור ובעולם כי תוצאותיה יובילו לחוסר יציבות ואלימות ברחבי המזרח התיכון. כ-5.3 מיליון כורדים זכאים להצביע במשאל, שיתקיים בארבעת המחוזות של חבל הארץ: דוחוק, ארביל, סולאימני וחלבג'ה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

משרד החוץ הטורקי פרסם היום הודעה לפיה לא יהסס לנקוט ב"כל הצעדים" האפשריים במסגרת החוק הבינלאומי אם משאל העם הכורדי יאיים על ביטחונה הלאומי של טורקיה. בהודעה הובהר כי אנקרה אינה מכירה בלגיטימיות של משאל העם ותראה בתוצאותיו חסרי משמעות. "הממשלה הכורדית מאיימת על השלום והביטחון באזור כולו", צוין.

תכנית הנסיגה מתגבשת בימים אלה (צילום: רויטרס, חדשות)
מפגינים כורדים לקראת משאל העם|צילום: רויטרס, חדשות

במקביל, המשרד פרסם אזהרת מסע לחבל כורדיסטן והפציר באזרחים טורקים המבקרים שם לעזוב במהירות האפשרית. זמן קצר לאחר מכן דווח כי מעבר הגבול הטורקי "האבור" לכיוון צפון עירק נסגר, אולם באנקרה הכחישו את הדיווח וטענו כי בסך הכל תוגברה האבטחה במעבר.

שעות לפני תחילת ההצבעה, כינס במהלך הלילה מנהיג המיעוט הכורדי בעירק, מסעוד ברזני, מסיבת עיתונאים במטהו הראשי סמוך לעיר אירביל והודיע כי העם הכורדי דבק ביוזמה לקיים משאל עם על עצמאותו, על אף ההתנגדות הבינלאומית. "לעולם לא נחזור לשותפות הכושלת עם הממשלה בבגדד", הצהיר. משאל העם בקרב תושבי חבל כורדיסטן צפוי להתקיים היום כמתוכנן.

ארדואן. לא חושש (צילום: רויטרס, חדשות)
חושש מ"כאוס", ארדואן|צילום: רויטרס, חדשות

ברזני, המכהן כנשיא הממשלה האזורית של חבל כורדיסטן, התעלם מהחששות והאיומים מצד מנהיגי המדינות השכנות, עירק וטורקיה: "נכבד את החוקים הבינלאומיים. אנחנו לא מחפשים לעצב מחדש את גבולות האזור". הוא המשיך ותיאר את אכזבתו מכך שעירק, לאחר נפילת סדאם חוסיין ב-2003, לא הפכה לדמוקרטיה כפי שציפה ותקף בחריפות את הממשלה היושבת בבגדד: "עירק הפכה למדינה תיאוקרטית-קנאית".

במקביל, הממשלה בעירק דרשה מהנהגת האוטונומיה הכורדית בצפון המדינה להעביר לשליטת בגדד את השליטה בגבולות ובנמלי התעופה הבינלאומיים. בנוסף, משרד ראש הממשלה העירקי פרסם הודעה רשמית בה הוא קורא למדינות בעולם לחדול מלרכוש נפט מגורמים כורדיים: "על המדינות השכנות לפנות באופן בלעדי לרשויות בבגדד בכל הנוגע למעבר בגבולות וקניית נפט".

משאל העם הכורדי יוביל למלחמה? (צילום: רויטרס)
בטורקיה ואירן חוששים מ"כאוס"|צילום: רויטרס

גם טורקיה ואירן הפעילו לחצים רבים ברמה הדיפלומטית כדי לעצור את קיומו של משאל העם. הלילה דווח כי נשיא טורקיה ארדואן ונשיא אירן רוחאני שוחחו בטלפון והביעו חשש כי הצבעה חיובית במשאל העם "תביא כאוס לאזור כולו". ארה"ב ומעצמות מערביות נוספו הביעו גם הן התנגדות לקיום משאל העם: "הדבר יפריע למלחמה בדאע"ש".

ההצבעה במשאל העם, שצפויה לייצג רצון כורדי לעצמאות, אינה מחייבת ואך בפועל תיתן להנהגה הכורדית בראשות ברזני את המנדט להתחיל בשיחות עם הרשויות בבגדד המדינות השכנות בדרישה לפרישה ועצמאות.