מזכ"ל האו"ם באן קי מון אמר הערב כי צוות הפקחים שפועל בסוריה שוחח היום (ב') עם תושבים בשכונות בדמשק, שבהן בוצעה על פי החשד מתקפה כימית על ידי כוחות אסד. פעולת הפקחים התקיימה למרות האש שנפתחה לעברם במהלך הסיור. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי יכנס הערב מסיבת עיתונאים ובה יתייחס למצב בסוריה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הגשנו תלונות לממשלת סוריה וגם למנהיגי האופוזיציה על אש הצלפים שנורתה לעבר אנשינו", אמר באן בהצהרה מצולמת בוידיאו מסיאול. לדבריו, למרות "הנסיבות המאוד מסוכנות שבהן נמצא הצוות", הפקחים ביקרו בשני בתי חולים, ראיינו תושבים, עדי ראייה ורופאים ואף אספו דגימות מהשטח.
"למרות שחלפו מספר ימים, המזכ"ל באן משוכנע כי צוות הפקחים יוכל לאסוף ולנתח דגימות הרלוונטיות לחקר התקיפה הכימית", אמר הערב דובר האו"ם. אתמול אמר שר החוץ הבריטי כי על הקהילה הבינלאומית להיות מוכנה לכך שמשטר אסד הצליח להשמיד את הראיות לשימוש בנשק כימי וכי החקירה לא תצביע על תוצאות חד משמעיות.
במקביל, באופוזיציה הסורית מבהירים כי הפסגה שתוכננה להתקיים בג'נבה לגבי המצב בסוריה לא תצא אל הפועל - וזאת בעקבות המתקפה הכימית המיוחסת לצבא סוריה.
"מסרבים לדבר עם בשאר הכימי"
הגנרל באדר ג'מוס, בכיר באופוזיציה הסורית הנמצא בשיחות בטורקיה בין ארגוני אופוזיציה שונים, דחה את קריאתו של שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, לחדש את השיחות עם משטר אסד.
"הפגישה נועדה להכין את הקרקע לוועידת ג'נבה, אבל אחרי מה שקרה, אנחנו מסרבים לדבר. אנו מוכרחים להעניש את הדיקטטור - בשאר הכימי אנו קוראים לו. רק אחרי שייענש, אנחנו מוכנים לדון".
נציגים ממה שמכונה "הקואליציה הסורית הלאומית" ונציגים "מברית ידידות סוריה" - קבוצה של מדינות ערב והמערב המתנגדות למשטרו של אסד - נפגשו היום באיסטנבול בפגישה שנועדה במקור לתאם ציפיות לקראת שיחות השלום.
לברוב: התערבות צבאית תחריף את המשבר
על רקע הדיווחים על פעולה צבאית אפשרית בסוריה, ניסה היום שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב להרגיע את הרוחות וקרא לצדדים לפתוח בדיונים שימנעו פעולה צבאית במדינה. במסיבת עיתונאים בהולה שקיים, מתח השר הרוסי ביקורת על האופוזיציה הסורית שלטענתו אינה משתפת פעולה עם ניסיונות הפיוס.
"אני מתקשה להבין את המניעים של מדינות המערב שתומכות בפעולה, ראינו התערבות הרסנית בעירק ובלוב שלא הביא לפתרון הבעיות", הבהיר לברוב את עמדתו. "אנחנו לא מבינים כיצד המדיניות הזאת יכולה לתרום למצב, היא רק עלולה לדרדר את המצב עוד יותר ולהחריף את המשבר".
השר הרוסי המשיך לחזק את טענותיו של המשטר הסורי, בן בריתו של ארצו, וטען כי עדיין לא הוכח חד משמעית כי אכן נעשה שימוש בנשק כימי במהלך ימי הלחימה. "גם בעבר נשמעו האשמות דומות על שימוש בנשק אסור", טען לברוב. "לפקחים שהגיעו לאזור אין מנדט לקבוע מי מהצדדים בכלל עשה שימוש בנשק".