חוזר לאור הזרקורים: האסיר הפלסטיני מספר 1, ומי שנחשב לרב המחבלים הבכיר היושב בבתי הכלא בישראל, מרואן ברגותי, נבחר הלילה לתפקיד הבכיר ביותר בהנהגה המדינית של הפת"ח - כך עולה מספירת הרוב המכריע של קולות הבוחרים בוועידת התנועה המתקיימת בימים אלו בבית לחם.
מפקד ה"תנזים", ומי שהיה יד ימינו של יאסר ערפאת שנים רבות ואף נחשב ליורשו, זכה לתמיכתם של רוב גדול מצירי התנועה שנטלו חלק בוועידה - אפילו מבלי שנטל חלק בדיוניה. ברגותי ייכנס היישר למקום השני ברשימת התנועה - אחרי היו"ר אבו מאזן, שנבחר לכהונה נוספת ביום שבת האחרון.
דווקא מאחורי סורג ובריח מתחזק מעמדו של ברגותי ברחוב הפלסטיני. אין ספור פעמים כבר סופר על היריבות התמידית בינו לאבו מאזן על השליטה בפת"ח וברשות הפלסטינית כולה - יריבות שככל הנראה הביאה להתרסקות התנועה ולאיבוד כוח ההשפעה שלה על הרחוב הפלסטיני.
מאז נתפס ונכלא ברגותי, הואשם אבו מאזן עצמו פעמים רבות כי הוא אינו עושה דיו על מנת לשחרר את יריבו הפוליטי מבית הכלא בישראל, ובגין אי התעקשותו לשלב את ברגותי בכל עסקת שבויים ששאף אבו מאזן לחתום עם ישראל. מקורביו של הראיס טענו לאורך השנים כי ההאשמות הללו הן בגדר "הבל הבלים". כלי תקשורת ערביים דיווחו בחודשים האחרונים כי החמאס דווקא הוא שמבקש להכליל את ברגותי ברשימת האסירים שישוחררו בתמורה לגלעד שליט.
ברגותי עצמו נעצר במהלך מבצע "חומת מגן" של צה"ל בשטחי הגדה המערבית בשנת 2001. הוא נשפט ונידון בישראל לחמישה מאסרי עולם מצטברים ועוד 40 שנות מאסר בגין אחריות למותם של עשרות ישראלים. מאז הפך לסמל המאבק הפלסטיני.
אותה הגברת בשינוי אדרת
רבות כבר דובר במהלך השבוע החולף על ועידת הפת"ח המתקיימת בימים אלו בבית לחם. התנועה החלשה, שאיבדה את כוח ההשפעה בזירה הפוליטית והמדינית באזור (בעיקר בגלל מאבקים פנימיים), הצליחה להתכנס לראשונה לאחר 20 שנה סיפקה לא מעט כותרות בהתכנסותה הפעם - אך אף אחת מהן לא באמת עניינה מישהו בזירה הפלסטינית.
ואולם, נראה כי דווקא הבחירות לוועדה המרכזית שנערכו אמש, עשויות להביא רוח של שינוי בהנהגת התנועה. מרבית בכירי הארגון הנמנים על "הדור הישן" ו"דור הביניים" פינו את מקומם, וכפי שזה נראה, לא מעט דמויות חדשות צפויות להיכנס לתפקידים בכירים בתנועה.
מה זה אומר מבחינתנו? לא הרבה. מצע התנועה לא השתנה, הצהרותיו האחרונות של היו"ר אבו מאזן בעניין ירושלים וזכות הפליטים גם כן לא מביאות עימן בשורה. בשלב זה נראה, כי ישראל תמשיך להתמודד עם אותם אתגרים ואתן סוגיות - אל מול פנים אחרות.