הקשר הישראלי למלחמת הדמים בלב אפריקה: 5,000 נרצחים, רבע מיליון איש שנעקרו מבתיהם ו-176 כפרים שהועלו באש. כל זה קורה בקמרון שבלב אפריקה - אבל סביר להניח שלא שמעתם על זה כלום. וגם לא על הקשר הישראלי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
כאן בישראל אנחנו לא עוקבים אחר מלחמת האזרחים המדממת שמשתוללת בקמרון כבר שנתיים וחצי, אבל תופתעו לשמוע שמבחינת הקמרונים - ישראל מעורבת עמוק בסכסוך. עשרות אנשים שדיברנו איתם סיפרו לנו כי ישראלים הם אלה שהקימו, אימנו וציידו את BIR - יחידת העלית של נשיא קמרון שמבצעת פשעי מלחמה נוראיים. היחידה הזאת כל כך מזוהה איתנו, עד שהקמרונים מכנים אותה "היחידה הישראלית".
אז איך בכלל החל הסכסוך הזה? באוקטובר 2016, עורכי דין, מורים וסטודנטים מהמיעוט דובר האנגלית במדינה פתחו בגל הפגנות בדרישה שהרוב דובר הצרפתית יפסיק להתייחס אליהם כאזרחים סוג ב'. הם טוענים שמערכות החוק, המשפט והחינוך במדינה מדכאות אותם שנים.
בהתחלה המחאה הזו נראתה כמו משהו זניח - אלא שאז נשיא קמרון פול ביאה החליט להגיב בעוצמה צבאית ולשלוח לאזורים שבהם מתגוררים דוברי האנגלית את כוחות הצבא, המשטרה ואת אותה "יחידה ישראלית" - BIR.
הצעד הזה הוביל מהר מאוד להסלמה - וכוחות הביטחון שבשירות הנשיא החלו לשרוף כל כפר של דוברי אנגלית שנקרה בדרכם - וירו בתושבים שניסו להימלט. בתגובה, האנגלופונים, דוברי האנגלית, הקימו מיליציות של בדלנים שהחלו לבצע פיגועי טרור וחטיפה. רק לאחרונה הם חטפו 15 ילדים מקבוצת כדורגל מקומית.
מגנים אנושיים
הדיווחים מקמרון מתארים מציאות אכזרית ואלימה שבה אזרחים חפים מפשע תקועים בין כוחות הביטחון שאמורים להגן עליהם - אבל נלחמים בהם בטענה שיש ביניהם טרוריסטים, לבין אותם טרוריסטים שמשתמשים בהם כמגנים אנושיים וחוטפים ילדים כאמצעי מיקוח.
בעתירה שהגישו עו"ד איתי מק ו-76 פעילות ופעילי זכויות אדם בישראל כבר לפני שנה, בג"ץ התבקש להורות למשרד הביטחון לעצור את רישיונות הייצוא הביטחוני מישראל ליחידה המדוברת. על תוצאות העתירה הוטל צו איסור פרסום, לבקשת משרד הביטחון.
מה שאנחנו כן יכולים לספר זה שמהעדויות שאנחנו מקבלים מהשטח, גם ברגעים אלה - מי שעומד בראש אותה יחידה שיורה במפגינים, מענה עצורים, מציתה בתים ואונסת נשים הוא ישראלי. כלי הנשק שבאמצעותם נרצחים אזרחים חפים מפשע יוצרו כאן אצלנו.
זאת לא הפעם הראשונה שנשק וידע בטחוני ישראלי נמצא בידיים הלא נכונות. ראינו את זה כבר במלחמות ברואנדה, בדרום סודן ובמיאנמר.
ראש הממשלה עובד קשה מאוד על חיזוק הקשרים שלנו עם מדינות אפריקה, כשבשטח נגרם לנו נזק תדמיתי ומוסרי שלא יישכח. "אתם חייבים להגיד לאנשים שלכם להפסיק לעזור לאלה שהורגים אותנו", אומרים לנו הקמרונים. "המצב הזה לא יכול להימשך".