אוזטורק בישראל ב-98' (צילום: רויטרס)
אוזטורק בישראל, ינואר 1998|צילום: רויטרס

האיש שהוביל את ניסיון ההפיכה שכשל נעצר: אקין אוזטורק, מפקד חיל האוויר וחיל הים לשעבר של טורקיה וחבר במועצת הביטחון העליונה של המדינה, שנחשד בכך שהיה האדם שהוביל את ניסיון ההפיכה הכושל אמש בטורקיה, נעצר הערב (שבת) על ידי כוחות הביטחון במדינה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

אוזטורק פרש מהצבא הטורקי רק באוגוסט האחרון והמשיך לשמש כחבר בכיר במועצת הביטחון העליונה של המדינה. בשנה האחרונה הוא אף נחשד בכך שהוא מתכנן לחולל הפיכה במדינה - ואף נחשד בכך ששמר על קשרים הדוקים עם גולן ששוהה בארה"ב.

אקין אוזטורק, החשוד בניסיון ההפיכה בטורקיה
הוביל את ניסיון ההפיכה? הגנרל אוזטורק|צילום:

בין 1996 ל-1998 שימש אוזטורק כנספח צבאי בישראל ושימש במקביל גם כמפקד חיל הים של טורקיה. בשנתו האחרונה בתפקיד, הוא תועד במהלך מפגש עם מקבילו הישראלי, יובל מלמד, ומי ששימש אז כראש עיריית חיפה, עמרם מצנע - יומיים לפני שצבאות ישראל, טורקיה וארה"ב ערכו תרגיל ימי משותף במימי הים התיכון.

המנהיג הרוחני שעמד מאחורי ההפיכה - והתנגד למשט לעזה

האיש שאוזטורק נחשד בשמירה על קשרים קרובים עמו ושככל הנראה הוביל מרחוק את רעיון ההפיכה הוא פתהוללה גולן בן ה-75, איש דת מוסלמי המתגורר בפנסילבניה, ששימש עד לפני כמה שנים כמנהיגה הרוחני של מפלגת הצדק והפיתוח שבראשה עומד כיום ארדואן.

פטהוללה גולן, מרבית הטורקים רואים בו אחר (צילום: רויטרס)
המנהיג הרוחני שהוביל את המרד. גולן|צילום: רויטרס



בין השניים נוצר קרע מהותי בשנים האחרונות - זאת על רקע מחלוקות שונות ביניהם במספר נושאים, בין היתר גם התנגדותו של גולן ליציאת משט המרמרה לישראל במאי 2010. גולן טען בזמנו כי על הפעילים לתאם את יציאת המשט לעזה עם ישראל, בניגוד לעמדתו הנחרצת של ארדואן בסוגיה.

אצבע מאשימה. ארדואן באיסטנבול, היום|צילום: רויטרס



לאורך השנים שימש גולן כמטיף דתי בטורקיה, שנחשבת למדינה חילונית בחוקתה - ולכן נחשבו פעולותיו לאסורות. לאחר שפרש מתפקידו כמטיף באופן רשמי, הפך לסופר ומרצה וב-1999 היגר לארה"ב לאחר שחשש שיועמד לדין עקב פעולותיו בעלות האופי הדתי.

שנה לאחר מכן אכן הועמד לדין, אולם זוכה מהאישומים נגדו - זאת לאחר עליית מפלגת הצדק והפיתוח לשלטון ב-2002, המפלגה שהוא נחשב למנהיגה הרוחני. למרות שבמערב נחשבות עמדותיו לליברליות יחסית, בטורקיה דעותיו נחשבות כשמרניות ומאיימות על חילוניותה של המדינה.