העולם כולו מתגייס להיאבק בהתחממות הגלובלית: הסכם היסטורי הושג היום (שבת) בוועידת האקלים בפריז, לאחר דיונים קדחתניים בין נציגי 195 המדינות שנכחו בכינוס, שנערכו עד השעות הקטנות של הלילה. הנציגים הסכימו כי ממשלותיהם יפעלו להפחית את פליטת גזי החממה - זאת לאחר שבועיים בהם נערך הכנס היוקרתי והחשוב בבירה הצרפתית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס, הכריז בחגיגיות על השגת ההסכם, כשלצדו הנשיא הצרפתי פרנסואה הולנד, ומזכ"ל האו"ם באן קי-מון. פביוס כינה את המהלך היסטורי: "זה ההסכם הכי טוב שיכולנו לשאוף אליו, מדובר במהפך היסטורי ותחילתו של עידן חדש". הנשיא הולנד התרגש אף הוא: "זו נקודת מפנה אמיתית וצעד ענק לאנושות. יש לנו הזדמנות לשנות את העולם".
במסגרת ההסכם, ישקיעו מדינות העולם סכום של כ-100 מיליארד דולר בשנה להפחתה של גזי החממה - במטרה להגביל את ההתחממות הגלובלית אל מתחת ל-2 מעלות ואף לרמה של 1.5 מעלות.
"מלחמה עולמית בהתחממות הגלובלית"
הכספים יועברו החל מ-2020 למדינות מתפתחות ששינויי האקלים בעולם גורמים לנזקים עצומים לחיים בהן ולכלכלתן. ההסכם נועד להבטיח את המימון למדינות המתפתחות - זאת בתמורה למחויבות לבלימת ההתחממות ולמעבר לאנרגיה נקייה יותר.
"הטיוטה האחרונה של ההסכם הוגנת - ותגביל את ההתחממות הגלובלית לפחות מ-2 מעלות", הוסיף פביוס, "אני משוכנע שהגענו להסכם מאתגר ומאוזן". על ההסכם, שגובש אחרי שבועיים של דיונים, אמר: "ההסכם יגביל את ההתחממות לפחות מ-2 מעלות צלזיוס עד לסופה של המאה - ואנחנו נשאף להגביל את ההתחממות הגלובלית עוד יותר, עד לרמה של 1.5 מעלות".
לדברי פביוס, היו קשיים של הרגע האחרון בהשגת ההסכם - כיוון שלא כל המדינות המעורבות קיבלו את מבוקשן במסגרתו. לאחר הארכת הוועידה ביום אחד נוסף וקיום מרתון שיחות שנמשך עד לשעות הקטנות של הלילה, הושג בסופו של דבר ההסכם - ונציגי 195 המדינות הביעו שביעות רצון ממנו.