הכומר חורחה ברגוליו שנבחר לאפיפיור רק השנה משנה את פניה של הכנסייה הקתולית. עוד מספר שבועות יגיע האפיפיור לישראל, וזה בדיוק הזמן לשאול מהו סוד הפופולאריות של "האפיפיור של העם"? השבוע הכריז עליו המגזין טיים כאיש השנה, ונדמה כי הכומר הארגנטינאי מצדיק את כל הכתרים שנקשרים לו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השבוע פרסם האפיפיור חיבור שמאיר בדרך חדשה את הכנסייה: הוא תוקף את הקפיטליזם כרודנות חדשה, הוא מעלה באש את כלכלת השוק וקורא די למסחר הגלובלי העושק. עדיפה כנסייה ענייה שרוטה ומלוכלכת מעבודה קשה מכנסייה עשירה ומנוכרת המסוגרת בחומותיה - והקתולים העשירים והשמרנים שואלים עצמם מה קורה סביבם.
האם פרנציסקוס עומד לבצע רפורמה שלא נראתה בכנסייה מזה דורות? הכנסייה הקתולית צוברת עושר מזה מילניום שלם, עושר שמרוכז בוותיקן ובכנסיות ענק. האפיפיור הראשון שבחר לרחוץ לאסירים את הרגליים ממשיך ושואל כיצד הסביבה הפכה עוד קורבן לשוק החופשי, ונדמה כי זה כבר יותר מדי לשמרנים של ארה"ב, שהדבר האחרון שהם צריכים עכשיו הוא קישור בין הדת הנוצרית לאיכות הסביבה.
יגיע לישראל במהלך השנה הבאה
כמה שהוא שונה מקודמו בנדיקטוס: האפיפיור הקודם היה מרוחק, מבוגר יותר, שמרן שמנע התקדמות. פרנציסקוס הולך רחוק כמו יוחנן פאולוס השני, ונראה כי הוא מתקרב לרמה של יוחנן ה-23, "האפיפיור הטוב" שזיעזע את אמות הסיפים בשנות ה-60 והסיר מהיהודים את האשמה הקולקטיבית על מותו של ישו.
לקראת בואו בשנה הבאה לישראל, סביר להניח שהוא יביא עימו את החיוך ואת הקסם האישי, אבל להתנצלות על השואה לא כדאי לצפות. קודמו יוחנן פאולוס הלך הכי רחוק שאפשר בביקור בארץ בשנת 2000, כשביקש בכותל מחילה מהאל על חטאים של אנשי הכנסיה על מי מהיהודים.
אין עוררין על מעמדו ככוכב. לא פחות משלושה מיליון בני אדם באו למיסה שלו על החוף בריו דה ז'ניירו בברזיל. אחרי שהיה כל כך ליברלי, הוא מנסה להרגיע את השמרנים בחיבור ליסודות: התנגדות להפלות, התנגדות להסמכת נשים לכמורה ושתיקה בנושא החד-מיניים אחרי התבטאות שטרם נשמעה מאפיפיור בדרך חזרה מברזיל.
על עברו של פרנציסקוס בארגנטינה כבר לא מדברים, והתפיסה היא שהוא דאג בסתר לקורבנות הדיקטטורה הצבאית ששלטה במדינה עד 1983. כך או כך, לא נראה כי זה מפריע לו לקבע את מעמדו ככוכב שמנער את הכנסייה הקתולית, כוכב כזה שלא מתבייש להרים טלפון בעצמו למי ששולח לו מכתב.