תכנית הגרעין האירנית עמדה במוקד היום הראשון (ג') של ועידת האו"ם בניו יורק, שמתקיימת זו הפעם ה-68. לאחר שנשיא ארצות הברית ברק אובמה הביע נכונות לדון עם טהרן על תכנית הגרעין, עלה הלילה לדוכן הנואמים נשיא אירן החדש חסן רוחאני, שהתייחס בדבריו לניסיונות לחדש את המשא ומתן עם שש המעצמות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו לא צריכים רק לקבל אחרים, אלא גם לעבוד יחד", אמר רוחאני, והוסיף כי "לאנשים מסביב לעולם נמאס ממלחמות. הם רוצים שינוי. הרפובליקה האסלאמית של אירן מאמינה שעל ידי שיחות ומתינות ניתן להגיע רחוק. אנו מתנגדים לנשק גרעיני, כי אנו דוגלים בשלום, ולא במלחמה".
"הסנקציות נגדנו הן אלימות, פשוטות וטהורות. הסנקציות מפרות את זכויות האדם במדינה, ומקשות על הזכות לחיים. הסנקציות גורמות לסבל אנושי. התוצאות השליליות לא רק פוגעות באנשים באיראן, אלא גם במדינות אחרות מסביב. אלימות וקיצוניות לא נותנות מקום לשלום וקבלת האחר", אמר רוחאני.
רוחאני אף התייחס למשבר בסוריה, ואמר כי "הטרגדיה בסוריה היא קשה במחוזנו. אין פתרון צבאי למשבר בסוריה. לא ניתן להסוות את הניסיון להפיל את השלטון כמאמץ להציל חיי אדם. אנחנו מברכים את כניסת סוריה לאמנה הבין לאומית למניעת נשק כימי. אני רוצה להדגיש כי אלימות תגרור אלימות נוספת באזור. ההרג מייצג את הקיצוניות, והטרור לא יודע גבולות".
רוחאני התראיין לאחר הנאום למגישת ה-CNN כריסטיאן אמנפור וטען כי הוא אינו מכחיש את קיומה של השואה - כך צייצה בחשבון ה"טוויטר" שלה. לדבריו, "השואה הייתה פשע נורא של הנאצים נגד היהודים והוא מגנה כל רצח עם".
ראש הממשלה נתניהו הגיב לדבריו של נשיא אירן רוחאני, ואמר כי "כצפוי, היה זה נאום ציני מלא צביעות. רוחאני דיבר בו על זכויות אדם בשעה שכוחות איראניים משתתפים בטבח המוני של אזרחים חפים מפשע בסוריה. הוא גינה את הטרור בשעה שהמשטר האיראני מפעיל טרורבעשרות מדינות ברחבי העולם".
הנשיא אובמה, שגם כן נאם בעצרת, התייחס ליחסי ארה"ב ואיראן. "ארה"ב ואירן היו מבודדות זו מזו מאז המהפכה האסלאמית ב-79. לחוסר אמון זה יש שורשים עמוקים", אמר אובמה. "האירנים התלוננו על מעורבותה של ארה"ב בענייניה הפנימיים, ומצד שני אירן פגעה בארה"ב ישירות, או באמצעות שליחי ואיימה על ישראל", הוסיף.
הנשיא האמריקני ציין כי אינו מאמין שפשר להתגבר על ההיסטוריה הזו ביום אחד אך הצהיר: "אני מאמין שאפשר לפתור את נושא תוכנית הגרעין האירנית. זה יכול לשמש כצעד משמעותי לפתרון רחב יותר המבוסס על אינטרסים ושלום הדדי". אובמה שב והזכיר את חלופת המכתבים בינו לבין ההנהגה באירן ואמר כי הבהיר לנשיא היוצא של אירן וזה הנכנס: " אנו מוכנים לדון בתוכנית הגרעין באירן, אך נחושים לא לאפשר גרעין אירני למטרות צבאיות. אנחנו מתעקשים שממשלת אירן תעמוד בהתחייבויותיה תחת האמנה לאי הפצת נשק גרעיני".
למרות הציפיות: אובמה ורוחאני לא נפגשו
במקביל, מי שציפה לפגישה בין הנשיא האמריקני אובמה לבין נשיא אירן רוחאני, בארוחת הצהריים שאירח מזכ"ל האו"ם באן קי מון, נתקל באכזבה. נשיא אירן לא הגיע לארוחה. גם פגישה רשמית בין השניים - לא נראית באופק.
בכיר בממשל האמריקני אמר כי כל הניסיונות לקדם מפגש בין השניים "מסובכים מדי". "האירנים לא מוכנים למפגש ברמה הנשיאותית", ציין הבכיר, "דווקא הבית הלבן היה פתוח לקיים את הפגישה בין רוחאני לאובמה".