אחרי שנים שהצמיחה במדינה הענקית עמדה על מספר דו-ספרתי, כעת היא יורדת ל-7.5% והממשלה הקומוניסטית חוששת מהאטה שתוביל למהומות כלכליות. גם בעולם חוששים: סין הלוותה לא פחות מטריליון דולר לארה"ב, וביום שהיא תבקש את האג"חים בחזרה משבר החוב של 2008 יראה כמשחק ילדים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המראה בבית המשפט בעיר ג'יאנגסו היה סוריאליסטי. ג'ונג יאנג ביאנג הוא הסיני הראשון שעומד לדין על החוק החדש שמחייב ילדים לבקר את הוריהם המבוגרים. המשפט הזה הוא אחת הדוגמאות למבנה החברתי המוזר שנוצר בסין: 30 שנה של 'מדיניות הילד האחד' יצרה דור של ילדים שצריכים לטפל, לבדם, בהוריהם וגם בסבים ובסבתות שלהם וכל זאת תוך מאבק מתמיד לפרנסה.
במצב כזה, כל שינוי בצמיחה יכול להביא להשלכות דרמטיות על המדינה בה מתגוררים 1.3 מיליארד בני אדם. לא צריך להיסחף למסקנות דרמטיות: צמיחה של 7.5% בשנה היא צמיחה שרוב המדינות במערב יכולות רק לחלום עליה, אבל בכלכלה השנייה בגודלה בעולם מדובר בירידה בהשוואה לשני העשורים האחרונים.
האם המפלגה לחצה על הבלם חזק מדי?
האם בסין אלו צרות של עשירים? התשובה היא לא - זו הצרה של כולנו. סין בנתה המון בעשורים האחרונים, ובכל פינה צצות ערי רפאים. החנויות ריקות, כי לאנשים אין כסף לקנות דירות באזורי הביקוש. בני זוג צעירים מעדיפים לגור עם ההורים בבתיהם הקטנים, מאשר להתמכר למשכנתא, ובסין כל דבר הוא בגדול: מדובר על 100 מיליון זוגות צעירים.
הסיסמא של מנהיגי סין בעשור האחרון, הו ז'ינטאו ושי ג'יאנפינג, הייתה תמיד שצריך למתן ולצנן את הכלכלה כדי למנוע בועה וזינוק מחירים. אבל ייתכן שהמנהיגים לחצו על הבלם חזק מדי, והמפלגה מצאה עצמה בתוך המשבר. אמנם יש מיליון מיליונרים בסין, אבל במדינה הענקית הם שבריר מהאוכלוסייה.
איש לא יודע כמה חייבים בעלי העסקים הקטנים לבנקים הבינוניים, ויכול להיות שהסכום הענק יונח יום אחד לפתחו של הפוליטביורו - 13 ראשי המפלגה הקומוניסטית השולטים בסין. האם סין נמצאת בהאטה מתבקשת או בפניית פרסה מסוכנת?
תרחישי יום הדין למשבר כלכלי בסין
בתרחיש יום הדין הראשון הבועה פוקעת. הנושים עטים על החייבים ומאות מיליונים חוזרים למעגל העוני. הביקוש בעולם למוצרים סינים עולה על ההיצע, פורצות מהומות על רקע כלכלי, והמפלגה עומדת באותו מצב שעמדה בעת המהומות במדינה ב-1989.
אז איפה הכסף? בסין, מסתבר. למעלה מטריליון דולר מהחוב הלאומי האמריקני נמצא בסין, ובתרחיש יום הדין השני - בייג'ינג תחליט שחסר לה כסף, ותדרוש את החוב מוושינגטון. ביום הזה אמריקה קורסת, הממשל משותק והוול סטריט ייפול. אגרות החוב הסיניות יחצו את האוקיינוס השקט ויביאו לפרל הרבור כלכלי.
בתרחיש האחרון מלחמת הסייבר העולמית שמתרחשת מתחת לאף של כולנו תצא משליטה: בניסיון להתמודד עם המחאה מישהו בסין ימוטט בשוגג את שדרת השרתים העולמית. זה תסריט דמיוני במלחמת העולם השלישית שהחלה בשינוי קטן בעקומת צמיחה אחת.
לכן הכלכלנים בעולם מודאגים, וגם נשיא ארה"ב יודע שסין צומחת שווה לו הרבה יותר מסודות מטוסי קרב שנגנבו לו מתחת לאף, ומאזן האימה הגלובלי אינו בשליטו. צריך לקוות שהדור הצעיר בסין אכן ימצא את עצמו, ושהגלים לא יהפכו לצונאמי כלכלי.